Mizuno ST-Z 220.

Utrustning

Drivertest 2022 – Förlåtande

Detta är drivers som ofta benämns som seriens standardmodell. Skapade för spelare som välkomnar en lite större grad av hjälpande egenskaper sett till längd och kontroll.

Text: Svensk Golf • 2022-02-22 Uppdaterad 2022-02-22

Vad skiljer ett förlåtande driverhuvud från modellerna i tourkategorin? Primärt är tyngdpunkten ofta placerat längre bakåt, även om dessa huvuden under senare år också rört sig mot att erbjuda något lägre spinntal än bakåt i tiden.
Huvudenas profil kan också vara något större och komma med en träffyta som också ökat i storlek. Det är dock inte ovanligt att se huvuden från denna kategori i bagarna på världens främsta tourer, även om fler medelgolfare välkomnas in i matchen här.

Ofta främjas en neutral bollflykt av de huvuden som vi benämner som förlåtande, även om det kan finnas lätt drawviktade undantag från regeln här också.
När förlåtande modeller testas tittar vi noga på vilken hjälp de ger spelaren med att skapa relativt stabila värden och lite extra längd. Många som köper dessa drivers har inte en konstant träffbild och kan därmed dra nytta av hur träffytornas egenskaper ger viss hjälp.
Det är dock drivers som ofta blir för tuffa i händerna på den med något högre handicap eller svinghastighet på den lägre delen av skalan. För medelgolfaren är det här man kan hitta en driver som lämnar utrymme att utvecklas med.   

Callaway Rogue ST Max

Pris: 5 500 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Andra generationen av den populära Rogue-familj en har fått ST (Speed Tuned) tillagt i modellnamnet. Den MOI-främjande viktkassetten på huvudets yttre omkrets möter här välkänd Callaway-teknologi som AI-designade träffytan Flash Face och Jailbreak-strukturen – som båda uppdaterats till seriens fyra olika modeller.

Svensk Golf säger: Rogue ST Max är inte modellen som genererar allra, allra mest bollhastighet, även om totallängden inte behöver skämmas för sig. Däremot imponerar den verkligen som en av testets mest stabila drivers med genomgående god kontroll. Även vid mindre perfekta bollträffar tar huvudet ner spinntalen hyfsat och håller bollen i spel. Förutsatt att du är kompis med dess milt drawfrämjande karaktär.

För vem: Den som prioriterar kontroll och stabilitet före den där sista halvmetern i extra rull. Och den snudd på mästerliga träffkänslan i huvudet kommer ju på köpet.

Förlåtande: 9/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 26 p

Cobra LTDx

Pris: 5 300 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

I LTD-seriens arbetshäst eftersträvar Cobra höga värden för MOI och bollhastighet. Här nyttjas den nya PWR-COR-teknologin där interna och externa vikter i olika material positioneras för en låg tyngdpunkt i klubbhuvudets främre del, bakom träffytan där tjockleksgraden optimerats i 15 olika zoner.

Svensk Golf säger: Balansen i huvudet och träffkänslan är två punkter som ofta lyfts fram i ett väldigt positivt tonläge hos många i panelen. Detta är Cobras bredaste drivermodell i den nya serien som vi ser att spelare med både lägre och högre svinghastigheter kan få ut en hel del av från tee. Inte allra mest förlåtande i kategorin men övertygar med jämna och höga värden sett till bollhastighet och spinn.

”Kändes förlåtande och generös med bra ljud. Något av en favorit för mig.”

Ola Borggren, hcp 10, om LTDx

För vem: Spelaren som kan tänka sig att försöka någon procents förlåtande egenskaper för lite extra totallängd.

Förlåtande: 8/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 8/10

Betyg 26 p


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Mizuno ST-Z 220

Pris: 5 000 kr.
Loft: 9, 10,5.
Justerbar: Loft och lievinkel.

En balanserad driver med viss lågspinnskaraktär där vikten nu placeras något mer bakåt och lägre. Vi noterar också att sulan har en vågformad design för att minska tapp i bollhastighet vid träffar nedåt på den nedre delen av huvudet.

Svensk Golf säger: Har möjligen den mjukaste bollträffen av årets nyheter, vilket tilltalar många i panelen. Bollhastigheten är jämn och relativt hög även vid träffarna som letar sig utanför bladets mitt. För spelarna med högre svinghastighet övertygar huvudet generellt även om spinntalen blir lite bångstyriga när träffbilden sviktar.  

För vem: En driver som står med ena foten bland tourmodellerna samtidigt som MOI-profilen landar i denna kategori.
Något bättre medelgolfare, med aningen högre hastighet, och nedåt kan absolut uppskatta den sofistikerade och rika känslan i detta mångsidiga och rätt prisvärda huvud.

Förlåtande: 7/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 10/10

Betyg 25 p

Toppval förlåtande drivers:

TaylorMade Stealth

Pris: 6 200 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Modellen i Stealth-serien som är skapad för att fånga in flest olika spelartyper. Träffytan i kolfiber medför även att mer vikt kunnat flyttas lägre och djupare bak i huvudet. Något som ger högre MOI-värden och aningen mer spinn än hos tourmodellen Stealth Plus.

Svensk Golf säger: Levererar hög bollhastighet i de flestas händer, utan att de förlåtande elementen bleknar. Och även de med något högre fart i klubbhuvudet får i regel ut mer konstanta längder av denna än Stealth Plus. Den röda träffytan i kolfiber får många att höja på ögonbrynen vid första anblicken, men väl nere vid bollen är det ingen i panelen som direkt störs av klubbans utseende. Ljudet hyllas dock av merparten och beskrivs överlag som både kraftfullt och explosivt.    

För vem: Medelgolfare och nedåt som kan svälja den något uppskruvade prislappen belönas med en driver som stilfullt uppfyller de viktigaste punkterna i kategorins kravbild. 

Förlåtande: 8/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 10/10

Betyg 27 p

”Innebär träffytan i kolfiber ett revolutionerande steg? Nej, i mina ögon övertygar Stealth främst som ett riktigt bra driverhuvud med fin respons.
Den ger bollhastighet som är i framkant bland testets drivers men särskiljer sig inte märkbart från övriga högpresterande huvuden med träffytor av titan. Den största behållningen med kolfibern är istället ljudet och träffkänslan.
Om TaylorMade fortsätter på detta spår, vilket känns troligt sett till investeringarna de gjort i forskning och tillverkning, ska det bli spännande att följa hur dessa träffytor utvecklas framåt.”

Eric Franzén, chefredaktör, Svensk Golf om TaylorMade Stealth

Drivertest 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-02-22
UtrustningCallawayCobraDriversDrivertest 2022MizunoTaylorMadeUtrustning
Scroll to Top