TaylorMade Stealth HD.

Utrustning

Drivertest 2022 – Drawfrämjande

Drawfrämjande drivers har blivit ett alltmer vanligt verktyg i medelgolfarens bag. I denna kategori samlas klubbor som kan förstärka en mindre drawskruv – eller främst dämpa slicen.

Text: Svensk Golf • 2022-02-22 Uppdaterad 2022-02-22

Drömmen om att slå en hög och rak draw långt ut i fairway upptar många golfares sinnen. Dagens drawfrämjande drivers är dock inga mirakelmaskiner som kan bända om en kraftig slice till en totalt motsatt skruv.
Däremot kan de mildra din oönskade skruv en aning och bidra till en betydligt skönare känsla inombords när du står på hemmaklubbens mest retfulla tees.

Dessa huvuden är vanligtvis en aning stängda i uppställningen och har ofta någon form av vikt, synlig eller inte, positionerad vid hälen för att hjälpa oss stänga huvudet en aning i nedsvingen. En drawfrämjande design kommer ibland med vissa eftergifter, exempelvis i form av minskad MOI.

Det är inte ovanligt att en medelgolfare kan få enklare att sätta standardmodellen av ett huvud i spel något mer regelbundet jämfört med drawdrivern.
Men för många spelare är detta också en ovärderlig klubba från tee, som ger deras slag lite mer uträtad bollbana med en ökad totallängd som tydlig bonus, jämfört med den mer kraftiga slice som spelaren får med en annan klubba.
Räkna med att denna kategori kommer att växa ännu mer under kommande år, i takt med att fler upptäcker vad de kan, och inte kan, göra för deras spel.  

Callaway Rogue ST Max D

Pris: 5 500 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Rogue-familjens slicehämmande huvud har seriens bredaste träffyta, mätt från tå till häl, samt en mer upprätt lievinkel. Även om grundkonstruktionen delas med syskonmodellen ST Max har detta huvud några gram mindre volfram i bakdelens viktkassett, som istället omfördelats till en drawfrämjande tyngd i hälpartiet.   

Svensk Golf säger: För panelens spelare med slicetendens ger modellen en hög och stabil bollflykt som mildrar högerskruven. Givetvis ingen total slicedödare utan ett huvud som rätar ut bollbanan. Ger som väntat något högre spinn än milt drawviktade Rogue ST Max, vilket främst påverkar de spelare som inte tillhör modellens målgrupp negativt. Träffkänslan och ljudet ligger också på samma höga nivå som övriga Rogue ST-modeller.

För vem: Den som vill hitta mer trygghet från tee och inte tackar nej till lite extra hjälp med slagens höjd.

Förlåtande: 8/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 25 p

Mizuno ST-X 220

Pris: 5 000 kr.
Loft: 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Mizunos drawfrämjande huvud har en vikt på 20 gram som placerats mer mot hälen för att hjälpa minska spridningen till höger. Jämfört med föregående generation har 40 procent mer kolfiber använts i designen samtidigt som delarna i titanium blivit aningen tunnare.  

Svensk Golf säger: ST-X 220 lever upp till vad den ska göra. Att den spinner något mer än syskonmodellen ST-Z bidrar för rätt typ av spelare till en högre bollflykt även vid något missade bollträffar. Några i panelen får också en mer begränsad spridningsgrad med huvudet trots vissa utflykter på träffytan. Kontrollen är i toppskiktet för kategorin även om modellen inte ger den största totallängden. Många gillar också den mjuka träffkänsla som ST-X 220 frikostigt strösslar över oss.

”Träffkänslan är superbra. Åt det mjukare hållet med drag av bra kontroll.”

Simone Westerberg, hcp 13, om ST-X 220

För vem: Spelaren som inte har den högsta svinghastigheten och söker en jämn och hög bollflykt.

Förlåtande: 8/10

Längd: 7/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 24 p


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


TaylorMade Stealth HD

Pris: 6 200 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Träffytan i kolfiber har frigjort en hel del vikt som genom bakpartiets Inertia generator främst omfördelats i riktning mot hälpartiet. En designlösning som enligt TaylorMade inte kapitaliserat på de förlåtande egenskaperna då Stealth HD uppges ha det högsta MOI-värdet av de tre modellerna.  

Svensk Golf säger: Inte den typiskt drawfrämjande drivern rent utseendemässigt då Stealth HD faktiskt känns mer neutral än stängd framför bollen. Ger inte heller testets mest övertydliga vänsterskruv, vilket kan öppna dörren för spelare som söker en mildare drawhjälp och lockas av huvudets goda kontroll. Likt testets andra Stealth-huvuden hyllas träffkänslan som kraftfull och responsiv.

För vem: Ett intressant alternativ för de som vill förena bra kontroll med en något mildare drawhjälp.

Förlåtande: 8/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 25 p

TaylorMade Stealth HD Women’s

Pris: 6 200 kr.
Loft: 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Utgår från samma konstruktion som Stealth HD men i ett lättviktsformat. Har också begåvats med en egen tydlig visuell identitet genom den gråa silverfinish som möjligen får den röda träffytan i kolfiber att stå ut ännu mer. 

Svensk Golf säger: Den höga utgångsvinkeln och de hjälpande egenskaperna för att öka farten blir tydlig hos spelarna som ligger rätt i målgrupp. Övriga som lockas av modellens utmärkta utseende och drawegenskaper bör göra en utprovning för att verkligen säkerställa att de får en bra känsla för var huvudet är i rörelsen.     

”Jag gillar att den har ett utseende som verkligen känns modernt.”

Emma-Mathilda Steen, hcp 25, om Stealth HD Women’s

För vem: De med aningen lägre hastighet som vill prova en väldesignad driver med lättare vikt, samt något bättre damer som söker ett drawhuvud med fin kontroll.  

Förlåtande: 8/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 25 p

Toppval drawfrämjande kategorin:

Cobra King LTDx Max

Pris: 5 300 kr.
Loft: 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Det mest förlåtande huvudet i LTDx-serien är tydligt drawfrämjande, vilket den flyttbara vikten i hälpartiet skvallrar om. MOI-värdet är på den högre delen av skalen där PWR-COR-teknologin drar nytta av bärigheten i flera olika materialtyper och skapar ett huvud som håller både spinn och utgångsvinkeln inom rätt fönster för spelartypen.

Svensk Golf säger: Utan att ge direkt avkall på träffkänsla och prestanda skapar Cobra en driver som de med något lägre hastighet får ut mycket av. Samtidigt som den är enkel att sätta i spel för många lyckas den bibehålla en bra bollhastighet och rätt balanserade spinntal. Möjligheten att stärka eller mildra drawviktningen är också en bra egenskap som kan förlänga klubbans livslängd för juniorer och andra kategorier av spelare.     

För vem: Ett väldesignat driverhuvud som fångar in många spelartyper med en sliceskruv som kan behöva dämpas en aning.

Förlåtande: 8/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 25 p

Cobra King Women’s LTDx Max

Pris: 5 300 kr.
Loft: 10,5, 12.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Damversionen av LTDx Max-huvudet är identiskt med herrmodellen, sett till teknologin som finns innanför huven med den framskjutna PWR-COR-viktningen och träffytan med optimerade zoner. Dock är standardskaftet på 43 gram och greppet specifikt anpassade för målgruppen.

Svensk Golf säger: Att Cobra inte gjort några större avsteg från herrhuvudets design är ett drag som landar bra hos damspelarna med något lägre handicap. ”Den känns mer rejäl än många vanliga damhuvuden” är en kommentar som styrker detta. Inte det mest förlåtande alternativet sett till hur den hanterar spinn, men ett intressant tillskott på marknaden.

För vem: Något bättre medelgolfare med lite mer fart i huvudet kan få ut bra prestanda av detta huvud.

Förlåtande: 7/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 8/10

Betyg 24 p

”LTDx-serien är tveklöst ett av Cobras allra starkaste ögonblick på denna sida av 20-talet. Samtliga huvuden har presterat bra inom sina kategorier och när vi testar drawfrämjande drivers är LTDx Max modellen som ger tydligt avtryck i siffrorna hos spelare med slicetendenser, som i olika grad får en tydlig och välbehövlig knuff åt vänster. Att den dessutom kan bibehålla god längd åt spelare med något högre hastigheter, utan att spinntalen sticker till månen, ger ett extra plus i kanten.” 

Eric Franzén, chefredaktör, Svensk Golf om Cobra King LTDx Max

Drivertest 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-02-22
UtrustningCallawayCobraDriversDrivertest 2022MizunoTaylorMadeUtrustning
Rulla till toppen