Under huven på lättviktsdrivern Cobra Air-X.

Utrustning

Drivertest 2022 – Antislice

Här vrids de förlåtande egenskaperna upp till maxläget. Allt för att erbjuda spelare i målgruppen så mycket hjälp som möjligt med att kapa ned slicen samtidigt som fart och höjd ska öka.

Text: Svensk Golf • 2022-02-22 Uppdaterad 2022-02-22

Anti-slice-drivers befinner sig på den motsatta ytterkanten av skalan jämfört med tourmodellerna.

Båda kategorierna är givetvis lika viktiga inom golfens ekosystem. En väldesignad anti-slice-driver har en tydlig uppgift i att göra golfen roligare för den person som är i stort behov av hjälpande egenskaper.
Medan drawfrämjande huvuden har ett mer balanserat förhållande till uppgiften är dessa drivers mer kompromisslösa skapelser. Det är vanligt med utmärkande offset, som kan sticka rejält i ögonen när fel person står med klubban över bollen. De är också inga längdmonster för den med medelgod hastighet i svingen i och med den spinn och höjd som adderas. Istället är de främst utformade för att personer med lägre fart ska kunna addera mer höjd och några meter till från tee. De slicekorrigerande egenskaperna återfinns både i klubbornas ofta upprätta vinkel och de rejäla sjok med vikt som placeras vid hälen – för att stänga bladet innan träffen.

Den som kämpar med en ganska kraftig sliceskruv och tycker att det inte är lätt att få höjd och lite mer längd i slagen rekommenderas att provslå någon av dessa modeller. Kanske blir de en vital injektion i din bag?

Cobra Air-X

Pris: 3 700 kr.
Loft: 10,5, 11,5.
Justerbar: Nej.

En ambitiös lättviktslinje där alla delar i klubban, från grepp till klubbhuvud utformats för att väga så lite som möjligt. Designad med tydlig offsetvinkel som gör att du lättare kan stänga huvudet i nedsvingen. Tyngdpunkten är placerad lågt och bakåt i huvudet vilket ger extra hjälp med att uppnå en högre utgångsvinkel i slagen.  

Svensk Golf säger: Det här är en klubba där funktion går före form, åtminstone sett till kolfiberkronans utformning. Och Air-X kavlar upp ärmarna och antar utmaningen. Slicekorrektionen är tydlig i värdena och den extra höjd som utlovas finns där.  

För vem: Den som söker rejält med hjälpande egenskaper.

Förlåtande: 9/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 6/10

Betyg 23 p

Cobra W Air-X

Pris: 3 700 kr.
Loft: 15.
Justerbar: Nej.

Damversionen av Air-X-huvudet bygger på samma grundläggande konstruktion som herrmodellen med kolfiberkrona och en markant offsetvinkel. Men med en viktig skillnad: detta huvud kommer endast i ett loft på 15 grader.   

Svensk Golf säger: Dammodellens högre loft gör detta till en lättspelad modell för många som behöver lite extra hjälp med höjden, vilket speglas i värdena samt att de slicedämpande egenskaperna förstärks något. Ett bra steg av Cobra som gör att många damspelare får ut mer av att använda drivern från tee.  

”Det känns verkligen som en hjälpande klubba bakom bollen och i svingen.”

Simone Westerberg, hcp 13, om Cobra W Air-X

För vem: Damspelare som känner att de välkomnar mycket extra hjälp från tee.

Förlåtande: 9/10

Längd: 8/10

Träffkänsla: 6/10

Betyg 23 p

”Detta är en växande kategori med utpräglade lättviktskomponenter som i sin bästa form kan få spelare att stanna kvar i golfen längre. Och som vi kommer att skriva mer om under året. Relativt snart faktiskt, då de nya produkterna från Cleveland och XXIO tyvärr saknas i testet på grund av rejält schabbel från Postnords sida, där de enda ex av klubborna som fanns i Sverige fastnade i en terminal för att sedan aldrig kunna spåras igen. I nuläget får vi därför nöja oss med att lista dem nedan som en liten försmak.”

Eric Franzén, chefredaktör, Svensk Golf om Anti-slice-kategorin

Andra nya hjälpande drivers:

Cleveland Launcher XL Lite

Pris: 3 700 kr.
Loft: 10,5, 12.

Fokus på MOI och rejält med höjd i slagen, här i seriens lättviktsmodell som adderar hastighet.

Cleveland Launcher XL Lite Draw

Pris: 3 700 kr.
Loft: 10,5.
Justerbar: Nej.

Ytterligare en lättviktsdriver från Cleveland, men med förstärkta slicekorrigerande egenskaper.

XXIO 12

Pris: 8 000 kr.
Herrloft: 9, 10,5, 11,5. Damloft: 10,5, 11,5, 12,5, 13,5.

Teknologiskt sofistikerad lättviktsdriver som erbjuder mycket hjälp med att skapa fart.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Drivertest 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-02-22
UtrustningClevelandCobraDriversDrivertest 2022UtrustningXXIO
Scroll to Top