Björn-Hugo Apelqvist, custom fitter på Dormy, reder ut vad som egentligen stämmer om drivers. Foto: Svensk Golf

Utrustning

Drivertest 2022 – 13 myter om drivers

Är en ny driver alltid bättre än en äldre, och spinner alltid styvare skaft mindre? Vi bad en erfaren utprovare att skingra de vanliga missuppfattningar som många har om bagens roligaste klubba.

Text: Svensk Golf • 2022-02-22 Uppdaterad 2022-02-22

Det är ingen tvekan om att drivern är den klubba som möjligen jämte puttern framkallar starkast känslor på golfbanorna runt om i Sverige.

Få upplevelser i golfens värld är mer tillfredsställande än att se en drive, perfekt träffad i köttet, penetrera luften med en svag draw på sin väg mot mitten av fairway på banans tuffaste hål.

Men drivern är kanske också den klubban som omges av flest rykten och myter.

Svensk Golf har tagit hjälp av Björn-Hugo Apelqvist, custom fitter på Dormy, för att reda ut vad som egentligen stämmer när det gäller alla missuppfattningar kring drivern.

Björn-Hugo Apelqvist.
Foto: Privat

1. Jag kan välja den bästa drivern för mig enbart genom att läsa recensioner och titta på tester…

”Tester i tidningar och på nätet är bra, de skapar ett intresse och sug för nya produkter, men du bör inte enbart utgå från ett test för att välja driver. De flesta tester har för få deltagare så resultatet säger väldigt lite. Inte ens de största testerna i världen kan visa exakt vilken driver du bör ha, i bästa fall vilka fyra du borde testa. Använd recensioner som underhållning och prova sedan olika drivers i verkliga livet.”

2. En ny driver är alltid bättre än en gammal…

”Om du har en driver som är skräddarsydd åt dig och är några år gammal så kommer du troligen inte att märka så stor skillnad mot en helt ny. Har du däremot en driver som är över sju år gammal bör du testa ut en ny. Inte bara för att teknikutvecklingen gått framåt utan även för att din egen kropp troligen också förändrats under tiden.”

3. Ett styvt driverskaft spinner alltid mindre…

”Spinn påverkas av tre saker: attackvinkel, dynamiskt loft och bollträff. Om man slår upp på bollen med lågt loft och en bollträff som sitter mitt i huvudet så kommer det ge lägre spin än om man slår ner på bollen med mycket loft och en bollträff på hälen. Om ett annat skaft gör att du träffar bollen bättre med lagom mycket loft och positiv attackvinkel så är det rätt skaft för dig oavsett vad som står på.”

4. Jag har så högt handicap och spelar så sällan att val av driver saknar betydelse…

”En duktig spelare har oftast lättare att anpassa sig efter en icke optimal utrustning än en något sämre. Drivern är också så viktig för resterande slag, en bra drive gör att du har lättare andraslag och så vidare. Om du inte spelar så ofta, är det då inte viktigare att varje runda blir så njutbar som möjligt? Tror du att du kommer slå bättre eller sämre slag med en skräddarsydd driver?”

5. Alla drivers och skaft är lika…

”Svaret är bara nej. Skaft kan skilja sig väldigt mycket även om det står stiff, regular eller senior på det. Vikten i skaftet kan vara placerad högre eller lägre, de kan vara mjuka och hårda på olika ställen och det finns även olika vikt på skaften. Samma sak gäller klubbhuvudet, ett 10,5 graders huvud kan leverera olika dynamiska loft beroende på hur vikten placerats i huvudet. Träffytor skiljer sig också en hel del, både när det gäller prestanda och utseende.”

6. Det är bara svinghastigheten som avgör vilket skaft du ska ha?

”Din svinghastighet spelar roll för val av skaft men det är långt ifrån hela sanningen. Ditt tempo, din kroppsstyrka och känslan för skaftet har minst lika stor betydelse. Skaft har inte bara olika hårdhet utan även olika vikt, balans och böjprofil. Ibland kan man gå ner i flex om svingtempot är mjukt men hastigheten hög och ibland vice versa. Ibland hittar man ett skaft som bara känns rätt och då brukar det bli längre och rakare slag. Alla delar spelar in och enda sättet att veta är att prova sig fram.”


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


7. Ett styvare skaft motverkar slice?

”Det kan det göra, men det kan lika gärna göra det motsatta. En slice kommer av att bladet är öppet i förhållande till svingspåret. Om ett annat skaft gör att du har rätt bladvinkel vid bollträff så kommer det att ge dig rakare slag. Många tror att det räcker att bara köpa ett nytt skaft så fixar det allt, oftast är det så att det krävs en kombination av träning och utrustning för att bli av med en slice eller en hook.”

8. Jag kan gå in och köpa exakt samma klubba som Rory eller Bryson använder?

”Nej, du kan inte köpa exakt likadan driver. Deras drivers är i grunden lika men skräddarsys för deras unika behov. På tourerna har de större möjlighet att förändra utrustningen än vi vanliga golfare. Det kan handla om speciella loft eller att vikta om huvudet på specifika sätt, även proffsens skaft skräddarsys till varje spelare, de kapas och viktas utefter varje spelares önskemål.”

9. Lägre loft ger alltid längre drives?

”Det finns optimala värden för varje given sving och ibland krävs det mer loft och ibland mindre för att uppnå det. TrackMan har en bra funktion som heter Optimizer där man kan testa och se hur man ligger till mot optimala värden.”

10. Tillverkarna trycker bara i billiga, sämre standardskaft för att tjäna pengar?

”Skulle en driver inte prestera bra med standardskaft så säljer den inte, och då tjänar leverantörerna inte så mycket. Men det finns absolut skaft med bättre kvalitet än de som brukar sitta i som standard, men då kostar det så klart extra. Ett dyrare skaft ger dig inte automatiskt mer längd och rakare slag, testa gärna ett dyrt skaft och se om du känner någon skillnad mot ett standardskaft.”

11. Bara jag hittar rätt skaft så spelar det inte så stor roll vilket klubbhuvud jag väljer?

”Huvuden är olika, skaft är olika. Kombinationen mellan dessa är vad som skapar möjligheten för optimala dynamiska värden för varje enskild spelare. Det är aldrig bara det ena eller det andra, utan en helhet.”

12. Nya moderna drivers har mycket större sweetspot än tidigare?

”Sweetspot är sweetspot, det är en exakt punkt där drivern presterar optimalt utifrån övriga svingvärden, den ändrar inte storlek. Däremot har moderna drivers ofta mer utvecklad träffyta som gör att felträffar straffas mindre.”

13. Regleringen av bollhastigheten gör att tillverkarna inte kan göra drivers som går längre.

”Bollhastighet är inte reglerat, ”trampolineffekten” på drivers är däremot det. Men myten stämmer till viss del, har du en några år gammal driver som du träffar optimalt så kommer du troligen inte se någon större skillnad i bollhastighet. Jag är alltid brutalt ärlig under mina utprovningar, ser jag att den befintliga drivern ger nära på optimala värden så säger jag det. Men jakten på prestanda är ju såklart inte enda anledningen till att köpa ny utrustning. Ibland vill man bara ha något nytt och det är också en helt okej anledning för att köpa en ny driver.”

Drivertest 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-02-22
UtrustningCustom fittingDormyDriversDrivertest 2022Utrustning
Scroll to Top