Smidd träffyta och ihålig konstruktion. Säg hej till Ping i525.

Utrustning

Testat: PINGs nya i525-järn

Andra generationen av bolagets högteknologiska distansjärn landar i svenska butiker den 31 mars.

Text: Eric Franzén • 2022-02-08 Uppdaterad 2022-02-09

Vad är grejen: Fyra år efter lanseringen av i500 når nu nästa generation av PINGs omtalade distansjärn ut på marknaden. Beståndsdelarna är samma som tidigare. Alltså en ihålig konstruktion med en smidd och flexibel träffyta av hetare sort, tilltalande förpackad i en stilren design.
Träffytans utformning syftar inte bara till att öka på längdkontot eftersom den gjorts tunnare utåt kanterna för ökad höjd och fart, samtidigt som flexprofilen dämpas något mot mitten för att understödja tydligare kontroll. Fyra extra skåror har också jobbats in i träffytan för att motverka okontrollerade flyers med de kortare klubborna samtidigt som de längre järnen begåvas med något mer spinn, för att inte komma in mot greenerna med en allt för flack landningsvinkel .       

Vad kostar den: 2 165 kr per klubba (stålskaft)/2 285 kr (grafit).
 
Vad får plus i kanten: Träffkänslan innebär ett markant steg framåt från i500 och kan beskrivas som något mjukare, åt det mer dämpade hållet. Ja, inom ramarna för vad en ihålig konstruktion kan leverera på den fronten. Under en mängd slag i TrackMan håller klubban sig inom ett bra kontrollspann rent längdmässigt, där oväntade träffar av hetare sort ännu lyst med sin frånvaro för oss.

Vad är lite mindre bra: Huvudet inger självförtroende bakom bollen med ett rätt kompakt anslag. Men hade man kanske inte kunnat ge sulan en aningen mer slimmad profil, utan att tumma på klubbans hjälpande egenskaper? 


 
Vem ska ha den i bagen: Främst något bättre medelgolfare och nedåt som gärna vill kräma ur lite mer längd från sina järn. Finns också i en Power Spec med en grad starkare loft, samt en två grader svagare Retro spec. Ett intressant val för den som tilltalas av designens förlåtande egenskaper men verkligen vill premiera kontroll.  

Vad säger vi: Ett starkt alternativ att provslå för den som exempelvis slängt lystna blickar mot TaylorMade P790 eller Titleist T200. Många lär också se detta som en gångbar kandidat till ett komboset, och fundera på att låta de långa järnen blandas upp med i59 vid lämplig brytpunkt.    


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Eric Franzén • 2022-02-08
UtrustningJärnklubborJernPingUtrustning
Scroll to Top