Garmin Approach R10 – en launch monitor som mäter såväl boll som klubba.

Utrustning

Vi testar Garmin Approach R10

Svensk Golf testar nya personliga launchmonitorn Garmin Approach R10 mäter både boll och klubba.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-04 Uppdaterad 2021-10-04

Att mäta sin egen sving med en egen bollflyktsradar blir alltmer populärt och senaste åren har marknaden, för i sammanhanget prisvärda produkter, vuxit.
Att investera i exempelvis en enhet från marknadsledande TrackMan (nypris från cirka 200 000 kronor) eller en Foresight GCQuad (nypris från cirka 110 000 kronor) har såklart varit otänkbart för den vanliga golfaren. Att tränare och proffs gjort det har främst haft sin förklaring i att de enheterna inte bara fångar och mäter bollflykt utan även ger gedigna data om hur klubban rör sig och därmed vad som händer i svingen.
Där har de ”billiga” alternativen inte kunnat utmana och har i regel endast fokuserat på bollflykt. Garmin Approach R10, en launchmonitor för 6 900 kronor, ändrar på det och mäter boll och samtidigt tillhandahåller mer klubbdata än andra enheter i samma prisnivå.
Vi har testat den och självklart ställt den mot TrackMan 4.

Vad Approach R10 mäter (utvalda)

Klubbdata
Klubbhastighet Ja
Bladvinkel Ja
Bladspår Ja
Attackvinkel Ja
Smash Factor Ja
Bollträffsposition Nej

Bolldata
Bollhastighet Ja
Utgångsvinkel Ja
Utgångsriktning Ja
Spinnhastighet Ja
Maxhöjd Ja
Carrylängd Ja
Totallängd Ja

Första intrycket! Garmin Approach R10 är mindre än jag trodde, inte större än en välfylld plånbok. Stativet känns bra, mobilfästningen till bagen likaså. Som vanligt när det kommer till Garmin så är instruktionerna lättlästa och grafik med mera är tydlig och snygg. Det här känns och kommer garanterat att bli spännande. Det är lite av en revolution som sker nu – äntligen finns en prisvärd produkt som (förhoppningsvis) kommer ge mig tillförlitliga och värdefulla datapunkter om vad som händer med klubban, inte bara bollen. Det saknar konkurrenterna.

Första timmen
5 minuter Första gången som en sådan här maskin var lätt att starta, parkoppla med mobilen och att sätta upp bakom bollen. 
7 minuter Jag är inte förvånad över de här siffrorna. De har jag sett och studerat senaste fem åren. Möjligt att bollspinnssiffrorna är lite uppumpade.
10 minuter 25 slag och hittills har inte ett enda missats och alla siffror har lirat med vad jag upplevde i verkligheten.
27 minuter Med metalwoods dyker det stundtals upp siffror som helt enkelt inte stämmer. Som vanligt med sådana här maskiner (gäller även TrackMan) så är det felträffar som missas mest. 
38 minuter Efter en liten justering och mer noggrann inriktning av R10 så fångar den drivarna mycket bättre.
50 minuter Ja, jag är på riktigt imponerad. Bra, Garmin!
55 minuter Att stänga studiodörren och köra inomhus funkade inte alls lika bra. Bättring, Garmin!

GARMIN APPROACH R10 vs. TRACKMAN 4 

Hur står sig Garmin Approach R10 mot marknadens ledande bollflyktsmonitor TrackMan 4? Testet genomfördes i Wäsby Golfs svingstudio.

140 Meter (OBS! snittet av fem slag)

Trackman 4/Garmin R10
Bollhastighet 119,7 mph/121,0 mph  
Svinghastighet 82,6 mph/84,4 mph    
Bollspinn 5 807 rpm/6 045 rpm  
Carrylängd 140,0 meter/144,0 meter 
Bladspår 0,2 grader utåt/0,2 grader utåt

Driver (OBS! snittet av fem inom en femmetersradie) 

Trackman 4/Garmin R10
Bollhastighet 150 mph/155 mph  
Svinghastighet 99,0 mph/101 mph    
Bollspinn 2 901 rpm/3 100 rpm  
Carrylängd 218 meter/227 meter
Bladspår 1,3 grader inåt /1,2 grader inåt

Kommentar: Med wedgar på 60 meter är TrackMan och Garmin R10 rörande överens om mönstren i slagen. När vi går över till järnslag på 140 meter börjar spinntalen variera och stundtals ger R10 tydligt felaktiga spinnsiffror (inte på de fem utvalda slagen dock). På det här avståndet börjar TrackMan bli vassare på att fånga alla slag, även om det är få slag som R10:an presenterar helt galet. Med drivarna känns mönstret igen – ju längre slag och högre hastigheter, desto större skillnader när billigare enheter jämförs mot dyrare. Men! Även om bollsiffrorna (och därmed längdsiffrorna) diffar så är klubbdatan mer samstämmig. 

Betyg Garmin Approach R10: 8/10
Framtiden är äntligen här och även om det finns saker att förbättra var den var bättre än förväntat. Att med precision fånga boll- och klubbrörelser i vardagliga miljöer är väldigt komplicerat och inte ens de dyraste enheterna klarar det varje gång. Det gör inte Garmin Approach R10 heller, men när den gör det så är det tillförlitlig data som du kan analysera. Antingen själv, men helst ihop med en tränare som kan förklara de olika parametrarna. Och det är där främsta styrkan i Garmin Approach R10 ligger – att kunna stämma av tendenser och ändringar i din svingrörelse kontinuerligt utan att behöva boka lektion eller tid i svingstudion. Text: Olof Åsgård • 2021-10-04
UtrustningGarminGarmin Approach R10Utrustning
Rulla till toppen