Det är bra att ha en fusklapp om man plockar bollar på rangen under Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Golfbollarna som spelas i Ryder Cup

Fem olika golfbollsmärken kommer användas på Whistling Straits. Ett av dem klart mer än alla andra.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-23 Uppdaterad 2021-09-23

Vilken golfboll du spelar på är viktigare än du kanske tror. Allra viktigaste är att du, i den mån du kan och har råd med, spelar samma typ av golfboll hela tiden eftersom dess egenskaper är desamma oavsett hur du spelar. Om du byter bolltyp mellan hål och golfronder så kommer bollarna bete sig annorlunda och du kommer kanske bli osäker på din svingteknik. Med en och samma bolltyp kommer du lära dig hur den beter sig och på så vis veta när det är du som gör fel.

Att golfproffsen som spelar Ryder Cup 2021 på Whistling Straits är kinkiga med bollvalet kommer säkert inte som en överraskning.
En glad amatör skulle nog ha svårt att skilja nedanstående golfbollar åt eftersom de är snarlika i sin konstruktion och material. Men för proffsen är det här väldigt viktigt – om de byter bollmodell så kommer de inte vilja ha en golfboll som beter sig och känns tydligt annorlunda än den de spelade på tidigare.

Sponsorpengar styr såklart, men inget proffs byter bollmodell över en dag och de spelar bäst med bollarna de känner igen. Men om det fanns en bestämmelse att alla måste spela med samma modell, exempelvis Callaway Chrome Soft X, skulle spanjoren och världsettan Jon Rahm garanterat känna sig mer bekväm över bollen än alla andra. Tack och lov finns ingen sådan regel.

Däremot! I foursomematcherna är det en boll som gäller och paren måste komma överens om vilken boll de ska spela. Lyckligtvis är bollarna väldigt snarlika varandra, men en kräsen spelare kan bli svårövertalad. Förhoppningsvis har kaptenerna koll på detta när de parar ihop spelarna.

De här golfbollarna används under Ryder Cup:

  • Bridgestone Tour B X: Bryson DeChambeau (USA).
  • Callaway Chrome Soft X: Jon Rahm (EUR)
  • Callaway Chrome Soft X LS: Xander Schauffele (USA)
  • Srixon Z-Star XV: Shane Lowry (EUR)
  • TaylorMade TP5: Collin Morikawa (USA)
  • TaylorMade TP5x: Rory McIlroy, Tommy Fleetwood, Sergio Garcia (EUR) och Dustin Johnson (USA).
  • Titleist Pro V1: Paul Casey, Viktor Hovland, Bernd Wiesberger (EUR), Daniel Berger, Harris English, Tony Finau och Scottie Scheffler (USA),
  • Titleist Pro V1x: Matt Fitzpatrick, Tyrrell Hatton, Lee Westwood, Ian Poulter (EUR), Patrick Cantlay, Brooks Koepka, Jordan Spieth och Justin Thomas (USA).


Text: Olof Åsgård • 2021-09-23
TournyttUtrustningBollarCallawaygolfbollarRyder CupSrixonTaylorMadeTitleistTournyttUtrustning
Scroll to Top