Järntest 2021

Järntest: Superlättspelade

Omdömen om superlättspelade järnklubbor i Svensk Golfs järntest 2021.

Text: Svensk Golf • 2021-05-04 Uppdaterad 2021-05-04

Läs mer: Årets största järntest
Läs mer: 9 myter om järnklubbor
Läs mer: Superlättspelade
Läs mer: Lättspelade
Läs mer: Medelsvåra
Läs mer: Svårspelade
Läs mer: Bladklubbor


Callaway Big Bertha B21.

Callaway Big Bertha B21
Pris: 10 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW): 25°/43°

Svensk Golf säger
Olof Åsgård, redaktör Härligt att Callaway fortsätter med kompakta och mjuka Bertha-formen där bladlängden inte uppfattas som utdragen. Ger som vanligt självförtroende invid bollen och någon extra fart i svingen behövs inte.
Eric Franzén, redaktionschef Handlar till övervägande del om att leverera bollhastighet, och i händerna övertygar B21 som ett förlåtande distansjärn.
Oskar Åsgård, chefredaktör Träffkänslan sticker ut åt det positiva hållet inom kategorin. Jag gillar också hur bladet inte upplevs överdrivet långt, formen är ganska lagom stor. Riktigt bra skjuts i slagen hjälper den också med.

Plus
Mjuk i träffen
Upplevs som mindre än den är
Förlåtande

Minus 
Snyggare vid bollen än i bagen


Callaway Big Bertha REVA.

Callaway Big Bertha Reva
Pris 11 000 kr (6 järn med grafitskaft)
Loft (J6/PW) 28°/44°

Svensk Golf säger
Olof Callaway har sänkt såväl vibrationer som ljudnivå i alla sina superlättspelade järn. REVA har allt man kan önska i den här kategorin. Längd, höjd och nuförtiden även skönt ljud och bra känsla.
Emma-Mathilda Steen, testdeltagare Så enda skillnaden mot B21 är loften?
Olof Ja, i stort sett. Du slår bättre med B21 medan jag slår bättre med de här, jag har alldeles för brant sving för att få samma höjd med B21:s starka loft som jag får med REVA:s snäppet svagare loft.

Plus
Hög bollstart
Brant landningsvinkel (stannar snabbare)
Mjuk i träffen

Minus 
Snyggare vid bollen än i bagen


Callaway Mavrik Max.

Callaway Mavrik Max
Pris 7 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26°/43°

Svensk Golf säger
Olof Dovt ljud för kategorin, och mjuk i träffen trots att det är svårt att definiera var man träffar. Inte särskilt tilltalande i formen, mer utdraget klubbhuvud än exempelvis B21 och REVA.
Eric Ett väldigt typiskt superlättspelat järn som levererar höjd och längd. Men jag håller med. Lite mer respons i träffen önskas.
Oskar Hamnar lite i kläm för mig. Jag hade hellre valt B21 för träffkänslans skull och utseendemässigt finns flera snyggare modeller i kategorin som G710 eller ZX4. Men prisvärd är den absolut!

Plus
Prisvärt
Mjuk i träffen
Längdkanon

Minus
Inte så smickrande vid bollen


Cleveland Launcher HB Turbo.

Cleveland Launcher HB Turbo
Pris 7 000 kr (5 klubbor med grafitskaft)
Loft (J6/PW) 26,5°/44°

Svensk Golf säger
Oskar Ett närmast perfekt nybörjarset – eller för den som bara inte vill göra golf svårare än det behöver vara. Men känn efter att du verkligen trivs med en järnnia/wedge som har den här hybridformen.
Olof Utan att granska siffrorna måste de här ge högst bollflykter med brantast landningsvinkel. Det är på riktigt svårt att slå lågt med de här järnen.
Eric Ja, rakt upp i stratosfären och rakt ner på greenen. Plus för att bakpartiet maskerats visuellt med svart färg och kurvad design.

Plus
Lättsvingat
Skönast träff bland hybridliknande järnen
Höjdgaranti

Minus 
Kräver lite tillvänjning att titta ner på


Cobra F-Max Airspeed.

Cobra F-Max Airspeed
Pris 6 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 28°/45°

Svensk Golf säger
Eric Den bästa kompromissen mellan mer konventionell järndesign, hyfsad känsla och en utpräglad lättviktsdesign som adderar höjd och hastighet. Känns kort sagt mer som en järnklubba än en förtäckt hybrid.
Olof Fortsatt ett mycket kompetent järn som är extremt lättspelat, förlåtande och skönt. En uppföljare bör komma så småningom, men några revolutionerande förbättringar behövs inte.
Oskar Vinnande recept behöver inte ändras, det här är en superklubba för en bred målgrupp. Mer klubba för pengarna är svårt att hitta.

Plus
Kan hänga med långt ner på handicapskalan 
Ett av testets mest prisvärda set
Levererar värden för målgruppen utan att skrika högteknologi

Minus
Ser lite plastiga ut


Cobra T-Rail.

Cobra T-Rail
Pris 9 000 kr (6 klubbor med grafitskaft)
Loft (J6/PW) 26°/44°

Svensk Golf säger
Olof Medan Launcher HB Turbo är en skickligt maskerad hybridform med matta kulörer, är T-Rail precis tvärtom. Tycke och smak förstås men störande solblänk vill väl ingen titta ner på?
Eric Instämmer. Det utdragna och framträdande bakpartiet landar inte optimalt framför bollen. Tycker också att T-Rail låter lite väl ihålig i träffen. Ger dock höjden du söker utan omsvep.
Oskar Det som sticker ut för mig jämfört med konkurrenter som Launcher HB Turbo eller T400 är sulan. Rälsen undertill ger helt klart en välkommen hjälpande skjuts genom marken.

Plus
Glider lätt genom turfen 
Höjd i kubik
Ur ruffen-garanti

Minus 
Högt ljud


Ping G710.

Ping G710
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26/44°

svensk golf säger

Oskar För att vara ett järn i den här kategorin ser G710 riktigt bra ut! En välkomnande klubba där dörren inte stängs för den något bättre spelaren som uppskattar mer förlåtande alternativ.

Olof Håller med. Och den levererar på alla punkter inom kategorin. Men ljudet låter som att jag slår med en driver.

Eric Ja, ljudet är inte kärlek vid första öronkastet direkt. Men i övrigt övertygar den, trots att prislappen är ganska uppskruvad jämfört med ett par konkurrenter som TaylorMade SIM2 Max och Wilson D9. 

Plus
Längdkanon
Snygg
Hög utgångsvinkel

Minus 
Högt pris


Ping G Le2.

Ping G Le2
Pris 9 000 kr (6 klubbor med grafitskaft)
Loft (hy6/PW) 30°/45°

Svensk Golf säger
Olof Tror att designen tyvärr skrämmer fler än den lockar. Bortsett från det är det här en väldigt högpresterande klubba. Synd bara att G Le-järnen inte uppdateras lika ofta som andra Ping-järn.
Emma-Mathilda Du har rätt om utseendet, Olof. De här färgerna är inte snygga men jag älskar träffen i de här järnen. Mjukt, skönt och bra resultat.
Oskar Även om modellen inte uppdaterats förtjänar Ping en eloge för att dessa erbjuds i vänsterutförande. Vänsterspelade damer har överlag ett oerhört smalt utbud att välja på. 

Plus
Lättslaget
Bra med blandset
Explosivt och mjukt på samma gång

Minus 
Borde kanske uppdateras lika ofta som andra G-järn?


Srixon ZX4.

VINNARE SUPERLÄTTSPELADE!

Srixon ZX4
Pris 10 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 25,5°/43°

Svensk Golf säger
Olof Kul att Srixon tagit steget in i den superlättspelade världen utan att Srixon-själen med härlig träffkänsla och klassisk framtoning går förlorad. ZX4 har den klart mjukaste och skönaste träffen i kategorin. Dessutom rejäla fartresurser.
Oskar Fruktansvärt vackert huvud, trots att det är stort. Skickligt designjobb att gömma all den här massan i ett så fint klubbhuvud. Träffkänslan är också riktigt bra, en klass bättre än Titleist T400 som också har en liknande konstruktion med ett ihåligt huvud.

Plus
Bred målgrupp
Lätt att kombinera med ZX5 och ZX7
Enormt snällt järn i vacker förpackning

Minus 
Ett uns mer kontroll hade inte skadat

Experten säger
– Riktig raket från Srixon som ger galen längd och höjd till de som svingar klubban med lite lägre fart. Srixon har ZX5 (Medelsvår) och ZX7 (Svår) i samma serie. Var inte rädd för att blanda dessa tre modeller under en custom fitting. Kanske lite kompaktare korta järn för mer känsla och mer höjd och förlåtande egenskaper i de längre järnen. Nästan alla skaft och grepp som Srixon erbjuder kostar inget extra vilket är en bonus som gör det lättare att hitta rätt, säger Axel Engelberth, custom fitting-expert Dormy.


TaylorMade Sim2 Max OS.

TaylorMade Sim2 Max OS
Pris 8 600 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 23,5°/42°

Svensk Golf säger
Eric Begränsar vi diskussionen till denna typ av superlättspelade klubbor får träffkänslan ett plus i kanten. Däremot kunde bakpartiets utbuktande design tonats ned lite, med hänsyn till hur klubbhuvudet ser ut framför bollen.
Olof Ja, de ser rejält klumpiga ut. Väldigt prisvärda och förlåtande men det finns fler järn i kategorin som är det, och som är skönare att slå samt att titta ner på. 
Oskar Känns som en riktig stekspade, hur stor är inte den här träffytan?! Men det blir ju knappt mer lättspelat än så här heller.

Plus
Prisvärt
Höjdgaranti
Räddare i ruffen

Minus 
Gör SIM-järnen lika snygga som P-järnen, TaylorMade!


TaylorMade Kalea.

TaylorMade Kalea
Pris 6 000 kr (5 järn med stålskaft)
Loft (J7/PW) 33°/47°

Svensk Golf säger
Olof Jag tycker att de här är bland de snyggaste järnklubborna som finns. Synd att det inte går att få längre, tyngre och styvare skaft. 
Emma-Mathilda Lättsvingade och jag får bra ganska bra slag men det finns klubbor som är mer förlåtande. Utseendet är helt okej, annorlunda färger men skriker inte ”Tjej!”.

Plus
Extremt lätt i vikten
Bra nybörjarklubba
Hög bollstart

Minus
För få customalternativ


Titleist T400.

Titleist T400
Pris 13 000 kr (6 järn med grafitskaft)
Loft (J7/PW) 26°/38°

Svensk Golf säger
Olof Väldigt annorlunda form för Titleist. Utdraget och bulligt huvud. Gillar inte känslan vid felträffar men det går att missa rejält utan att bli besviken på resultaten.
Eric Nej, designens runda linjer får mig inte på fall och andas inte direkt Titleist. Men responsen i träffen, där bollen tydligt skjutsas på, är kittlande för denna typ av järn. 
Oskar Kan vara den fulaste Titleistklubba jag tittat ner på i mitt liv. Som tur var är träffkänslan bättre och ja, den här är ett monster. Känns som ett riktigt stort förlåtande tennisracket.

Plus
Extremt förlåtande
Goda fartresurser
Lättslaget

Minus
Utseendet


Wilson Staff D9.

Wilson Staff D9
Pris
6 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 24°/42°

Svensk Golf säger
Olof Stort huvud som ändå ser ut och beter sig som ett vanligt, traditionellt cavity back-järn men ger mer hjälp. Som vanligt lyckas Wilson göra ett superlättspelat järn som förutom stor volym, inte ser ut som ett rymdskepp.
Eric Ett distansjärn med en klädsamt neutral framtoning. Både sett till hur den reagerar i träffen och den något återhållsamma designen.
Oskar En gång i tiden var smäckra bladklubbor Wilsons vassaste område. Nu är det här den typ av klubba de gör allra bäst, tycker jag.

Plus
Väldigt prisvärt
Mycket förlåtande
Traditionell form (men stor)

Minus
Lite för högt ljud


Wilson Staff Launch Pad.

Wilson Staff Launch Pad
Pris 7 500 kr (6 järn med grafitskaft)
Loft (J6/PW) 27°/44°

Svensk Golf säger
Olof Jag blir rädd av ljudet när jag träffar bollen. Väldigt klingande. Bland de tre hybridjärnen Launcher HB, T-Rail och Launch Pad, så låter denna klart högst. Resultaten går ju inte att klaga på. Högt och långt! 
Eric Det är inte optimalt med en blank yta på bakpartiet som verkligen gör sig påmind vid bollen. Ger inte mycket tillbaka i händerna vid träffen men gör absolut jobbet sett till den extra skjuts i höjden som hela konstruktionen bottnar i.
Oskar Mycket snarlik Launcher HB Turbo och T-Rail sett till prestandan. Om du letar efter ett renodlat hybridjärn, ställ dessa mot varandra och låt utseende och känsla avgöra.

Plus
Extrem höjd
Extrem längd
Extremt förlåtande

Minus 
Extremt högt ljud


XXIO 11.

XXIO 11
Pris 12 500 kr (5 järn med grafitskaft)
Loft (J7/PW) 25°/42°

Svensk Golf säger
Olof Väldigt mjuk i träffen, känns nästan som att man missat bollen. Det har man inte, för den flyger långt utan kraftansträngning. Vid en utprovning måste dessa överträffa alla andra rejält för att de här dyrgriparna ska komma på tal. 
Oskar Inte den snyggaste, i alla fall inte för dig som har lite svårt med tydlig offset. Väldigt långt blad. Lite som en T400 fast med offset. Träffkänslan är riktigt fin, i paritet med de bästa i kategorin. Känns smörig.

Plus
Mjuk i träffen inom kategorin
 Lätt i vikten
Lätt i svingen

Minus
Är de verkligen värda priset?Text: Svensk Golf • 2021-05-04
UtrustningCallawayCleveland/SrixonCobra/PumaJärnjärntest 2021PingTaylorMadeTitleistUtrustningWilsonXXIO
Rulla till toppen