Järntest 2021

Järntest: Medelsvåra

Omdömen om medelsvåra järnklubbor i Svensk Golfs järntest 2021.

Text: Svensk Golf • 2021-05-04 Uppdaterad 2021-05-04

Läs mer: Årets största järntest
Läs mer: 9 myter om järnklubbor
Läs mer: Superlättspelade
Läs mer: Lättspelade
Läs mer: Medelsvåra
Läs mer: Svårspelade
Läs mer: Bladklubbor


Callaway Apex 21.

VINNARE MEDELSVÅRA!
Callaway Apex 21
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26,5°/43°

Svensk Golf säger
Oskar Nya Apex-serien känns mer premium än tidigare. Mer solitt hantverk, sitter ihop bättre i cavityn. Ligger snyggare bakom bollen. Sjukt solid i träffen. Jag skulle stoppa de här järnen i bagen utan att tveka en sekund.
Olof Drömjärn! Snygga, sköna och roliga. Det märks att vi växlat upp en kategori. Nu kan man forma slagen mer. Apex 21 är samtidigt väldigt förlåtande inom kategorin och enkel att svinga utan att den blir opålitlig. Jag har riktigt bra kontroll med de här.
Eric Ett övertygande möte mellan påtagliga förlåtande egenskaper och livfull träffkänsla. Ingångsmodell in i den smidda världen som absolut pratar med en bred skara av spelare.  

Plus
Bred målgrupp
Fina vid bollen
Förlåtande

Minus
Inga anmärkningar

Experten säger
– Apexjärnen har varit populära sedan de lanserades första gången. Den här årsmodellen kommer inte vara något undantag. Golfarna gillar kombinationen av ett snyggt utseende men ändå hyfsat snälla egenskaper. Jag upplever att Apex 21 ger lite mer spinn än tidigare modeller, vilket gör det lite lättare att få snabbare stopp i bollen och bättre kontroll på längden. Gör sig numera jättebra som comboset tillsammans med Apex Pro 21, som har blivit lite större och mer lik Apex 21 i egenskaperna, säger Axel Engelberth, custom fitting-expert Dormy.


Callaway Mavrik Pro.

Callaway Mavrik Pro
Pris 7 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26,5°/43°

Svensk Golf säger
Eric Låt dig inte förblindas av att Pro finns med i modellnamnet. Snarare är det här ett järn för den som gillar något kompaktare huvuden med tydliga hjälpande inslag i konstruktionen.
Oskar Ser bra ut och känns solid i träffen, väldigt snarlik Apex 21. Jag gillar den.
Olof Snarlik absolut, men jag tycker ändå att Apex 21 känns bättre i träffen och är snyggare. Mavrik Pro har dock ett mycket mer förmånligt pris. 

Plus
Prisvärda
Penetrerande bollflykter
Snyggaste Mavrik-järnen i bagen

Minus
Litet minus för ljudet


Cobra King Forged Tec.

Cobra King Forged Tec
Pris 10 000 kr (grå)/11 000 kr (koppar), (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26°/44°

Svensk Golf säger
Olof Jag tycker den ser kantig ut och är inte lika skön att titta ner på jämfört med närmaste konkurrenterna P790, MP-20 HMB och i500. Resultatmässigt är det ju ingen skillnad dock. Långt och högt utan ansträngning. 
Eric Nja, jag tycker det är en hyfsat stilren modell som framgångsrikt väver in moderna undertoner i designen. Att den framstår som något dämpad och hård i träffen kan tilltala en del spelare – i och med att den är mer solid än stum.
Oskar Jag håller med Eric, för mig landar utseendet bra. Rent men med en modern touch. Om längdresurser är hög prioritet ska du absolut testa den här klubban.

Plus
Hjälp för bättre spelare
Förtroendeingivande 
Stingervänlig

Minus 
1 000 kronor extra för kopparmodellen?

Mizuno JPX921 Hot Metal Pro.

Mizuno JPX921 Hot Metal Pro
Pris 10 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 25°/44°

Svensk Golf säger
Eric Den smakfullt komponerade träffkänslan döljer nästan hur teknologin i klubbhuvudet agerar i bakgrunden och skjutsar på bollen lite extra. En intressant kompromiss.
Oskar Total dröm. Mizuno kan verkligen smida järn. Det här är ju en slags hybrid, eftersom den erbjuder klart mer förlåtande egenskaper än syskonen i MP20-serien. Men träffkänslan är i toppklass jämfört med andra modeller i kategorin medelsvåra järn.

Plus
Skickligt hantverk
Underbar i träffen
Hjälp som inte märks i händer och öron

Minus
Möjligen att utseendet inte är riktigt lika tilltalande som MP-serien?


Mizuno MP-20 HMB.

Mizuno MP-20 HMB
Pris 15 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 28°/46°

Svensk Golf säger
Eric Linjerna är något rundare än på ett klassiskt musclebackjärn. Men det blir tummen upp för hur Mizuno till stor del skickligt maskerat över den ihåliga konstruktionen i träffen.
Olof En av de tuffaste i den här kategorin men när mitten av träffytan hittas så sker underverk med bollen som sticker iväg och (om jag gjort rätt) flyger långt och beter sig som jag vill. 
Oskar Först, 15 000 kronor för 6 järn?! Men om vi bortser från det så gillar jag verkligen hur de presterar. Ger mig lite mer kontroll än exempelvis i500 och King Forged Tec.

Plus
Snygg och stilren
Skönt tryck
Blad för medelgolfare

Minus
Priset!?


Ping i210.

Ping i210
Pris 9 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 29,5°/45°

Svensk Golf säger
Oskar Funnits med i ett par år nu, men svårt att se hur Ping kan förbättra den. Trivs man bara med de lite kantigare linjerna än hos exempelvis JPX921 så är det här en oerhört kompetent klubba. Som bevisligen funkar lika bra för 15-handicappare som för världseliten.
Eric Propert cavityback-alternativ som absolut öppnar dörrar i slagrepertoaren. Träffkänslan ligger åt det mjukare hållet, även om vi inte pratar total smidd eufori. 
Olof Lee Westwood, Viktor Hovland, Pernilla Lindberg och Brooke Henderson har dem i bagen. Jag skulle också kunna ha dem i bagen. Precis som nästan alla. Imponerande mångsidig.

Plus
Mångsidig
Kan spelas av många
Snälla för kategorin

Minus 
Vi vill se samma modell fast med mindre offset


Ping i500.

Ping i500
Pris 10 500 kr (6 järn med stålskaft))
Loft (J6/PW) 27°/45°

Svensk Golf säger
Eric Tilltalande muscleback-design som smeker ögat medhårs. Träffögonblicket är relativt levande och medryckande, även om både bollhastigheten och den övergripande känslan ger sken av att det jobbas rejält bakom kulisserna innanför klubbhuvudets ihåliga väggar.
Olof Håller med om allt ovanstående. Men det gäller att träffa bollen också. All den hjälpen du pratar om sitter i mitten av träffytan och jag tror många duktiga ballstrikers också hade önskat en annan klubba ifall bollen sitter ner rejält i ruffen.

Plus
Stingergaranti
Snygg kompakt form
Hög formbarhet för kategorin

Minus 
Aningen för tuffa?


Srixon ZX5.

Srixon ZX5
Pris 10 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J7/PW) 27/44°

Svensk Golf säger
Eric: Möjligen har Srixon gjort någon procents avkall på form och design för att åstadkomma mer förlåtande egenskaper. Men alla tvivel skingras när bollarna bankas iväg och denna smidda skapelse både smeker och utmanar känselspröten.
Olof: Inte lika snygg som föregångaren Z585. Jag tycker den är kantig och hur bra slagen än blir så vill jag titta ner på något jag gillar.
Oskar: Jag håller nog inte riktigt med om era utseendekommentarer. ZX5 är grymt läcker. Jag skulle absolut spela med dessa järn, inte minst i de längre klubborna. Väldigt enkel att matcha ihop med ZX7:orna.

Plus
Bred målgrupp
Enkel att bygga ihop med syskonmodellerna ZX4 och ZX7

Minus 
Inte lika snygg som föregångaren, enligt vissa


TaylorMade P790.

TaylorMade P790
Pris 12 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 26,5°/45

Svensk Golf säger
Oskar Skott kommer!
Olof Klart bakåt! … och framåt!
Eric Hmm, ja det här är ett stilbildande fartmonster som ger markant utslag på bollhastigheten. Träffkänslan är åt det explosivare hållet och P790 lär också ingjuta vissa tvivel hos den som främst ser järnen som precisionsfyllda kirurgiska instrument.

Plus
Längdkanon! 
Lika bra som Ti-modellen
Mycket teknologi i kompakt form

Minus 
Nästan framme nu, TaylorMade. Men nästa version måste låta ännu lite lägre.


TaylorMade P790 Ti.

TaylorMade P790 Ti
Pris 28 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 25°/43,5°

Svensk Golf säger
Olof Klart att det här är en fantastisk klubba för de som vill ha längre och högre järnslag men exakt samma egenskaper ges av vanliga P790. Olikheterna i form och utseende är ytterst små men jag märker ingen skillnad i slagen. Gör ni?  
Oskar Nej.
Eric Nej, inte direkt. Bägge ger en balanserad känsla redan i uppställningen. Bra skjuts i träffen och med en överraskande grad av förlåtande egenskaper när vi går utanför bladets mitt.

Plus
Helt okej att skryta med
Förlåtande
Höjdgaranti

Minus 
Skillnaden mellan vanliga P790 är i stort sett obefintlig


Titleist T200.

Titleist T200
Pris 11 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 27°/43°

svensk golf säger

Eric Huvudets relativt kompakta design ger ett bra intryck vid bollen. Lämnar mer svängrum än storebror T100 när bollträffen inte sitter till hundra procent, men utan att försaka den kontroll som också kommer att tilltala spelare på den nedre delen av handicapskalan.  

Oskar Titleist har verkligen lyckats göra T200 till ett perfekt mellanting mellan tidigare AP1 och AP2-modellerna. Jag skulle rekommendera många spelare, även med singelhandicap, att starkt överväga dessa innan man väljer T100. Varför göra det svårare än det behöver vara? För snygga är T200 onekligen.

Plus
Bred målgrupp
Snäll sett till huvudformen
Formbar

Minus 
Inga anmärkningar


Wilson Staff D7 Forged.

Wilson Staff D7 Forged
Pris 8 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW) 27,5°/44°

Svensk Golf säger
Eric Jag blundar åt de ockulta hålen som någon överambitiös ingenjör begåvat sulan med. I övrigt landar modellen mycket väl i sin strävan efter att sammanföra en tilltalande känsla med förlåtande egenskaper. 
Olof Ja, det är tur att hålen riktas mot marken. I och för sig ser man dem i bagen hela tiden och andelen golfspelare som tycker att Wilsons ”Power Holes” är snygga måste vara ytterst få. Men som vanligt med deras D-järn blir man glatt överraskad när första bollen träffas. Härlig träff, underbara slag.  

Plus
Bra järn till bra pris
Förlåtande inom kategorin
Bred målgrupp 

Minus 
Snälla Wilson… dölj teknologin i sulan!Text: Svensk Golf • 2021-05-04
UtrustningCallawayCleveland/SrixonCobra/PumaJärnjärntest 2021MizunoPingTaylorMadeTitleistUtrustningWilson
Scroll to Top