När drivern blev sliten och började spricka satte Sam Snead in skruvar för att den skulle hålla ihop. Foto: Getty Images.

Tidpunkten

Tillbakablick: Kärlek vid första övningssvingen

Sam Snead fick drivern 1937. Sedan fanns den i hans bag under nästan hela delen av karriären.

Text: Tommy Jeppsson • 2021-04-22

Tidigare publicerad i Golf Digest 3, 2018

Sam Snead vann aldrig US Open. Däremot vann hann Masters (3), PGA Championship (3) och The Open (1) och totalt 82 tävlingar på PGA Tour. Han spelade in 400 000 dollar under sin karriär vilket då var ett rekord. Men de som såg honom på rangen den där januaridagen 1937 kunde inte ana vilka framgångar som väntade honom. Allt gick vänster. Henry Picard såg hur paniken red Snead som gjorde sitt första år på PGA Tour.

”Jag har en driver i bilen du kanske borde testa”, sa han. Klubban Picard hämtade var tillverkad av George Izett, en skotte som drev golfshop i ­Philadelphia. Den var styv som ett spett med tungt huvud vilket var vad Sam Sneads snabba händer behövde.

Det var kärlek vid första övningssvingen.
Snead kom sexa i Los ­Angeles Open och tjänade 400 ­dollar. Veckan därpå vann han i ­Oakland och veckan därefter Bing Crosby.
Sam betalade ­Picard fem ­dollar och 50 cent för ­drivern. En bra investering.
Sam släppte inte drivern ur sikte på över 20 år.

Under en rond i Sequoiah i Kalifornien lossnade huvudet och flög i en båge nedför fairway. Snead vrålade plågat från djupet av sin förtvivlade själ. Han slog inte en vettig drive medan han väntade på att få den lagad.
Med åren blev den sliten. När den sprack satte han i skruvar för att den skulle hålla ihop. Det fanns de som sa att det var dags att byta. Den dagen kommer inte, svarade Snead. Men det gjorde den.
Efter Ryder Cup 1953 fick den gå i pension.

Sam Snead skrev kontrakt med Wilson redan under sitt första år på touren. Men de ­lyckades aldrig ta fram en ­driver som övertygade honom. ­Eftersom han var Wilsons mest tongivande spelare var detta ­givetvis en besvärande omständighet som det smusslades lite med.
Under tidigt 1960-tal spelade Snead en runda med en ung pro vid namn Tim DeBaufre som just skrivit på för Wilson.
Han visade stolt sin bag för Snead som drog upp hans driver. En Izett.
”Det var ett lustigt sätt att ­stava till Wilson”, sa Snead.
DeBaufre skämdes.
Då drog Snead headcovern av sin egen driver och sa:
”Jag stavar det likadant.”


Text: Tommy Jeppsson • 2021-04-22
UtrustningDriversSam Snead
Scroll to Top