Frank Thomas har avlidit. Han arbetade länge för USGA med golfregler och innan dess uppfann han grafitskaftet. Foto: Getty images

Vila i frid

En hyllning till skaparen av grafitskaftet

Förra veckan avled Frank Thomas – en doldis som förändrat golfen på ett större sätt än de flesta andra.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-22

Nästa gång du får på en riktig klocka med drivern kan det vara läge att ägna en tanke åt Frank Thomas. Det var nämligen han som uppfann grafitskaftet som gjort golfen så mycket enklare från tee.

Thomas avled på grund av en hjärtattack förra veckan, 81 år gammal. Även om alla kanske inte har koll på honom och hans livsverk är han en stor anledning till att golfutrustningen ser ut som den gör idag.

Sydafrikanen inledde sin yrkesmässiga bana efter att ha studerat på Western Michigan University. Han började arbeta på Shakespeare Sporting Goods Company 1966 och det var där han uppfann en teknik som gjorde det möjligt att använda sig av grafit i golfskaften.

Thomas arbetade hos Shakespeare fram till 1974 då han blev USGA:s ”senior technical director”. Han arbetade som det fram till år 2000 och det var här han gjorde det största avtrycket på den moderna golfen. Thomas var nämligen ansvarig för att ta fram reglerna som gäller för golfutrustning. Han utvecklade sättet man mäter trampolineffekten på träffytor och de siffror som delvis gäller än idag.

– Frank var en så viktig del av USGA och golfen. Han var en uppfinnare som skapade golfens första grafitskaft och han hade en betydande roll i skapandet av slope-systemet för att bedöma golfbanor, tillsammans med många andra otroliga bedrifter. Viktigast av allt är att han var en god vän till väldigt många inom sporten. Han kommer bli enormt saknad, säger Mike Davis, USGA:s vd i ett uttalande.

Efter att ha arbetat på USGA blev Frank Thomas konsult för ett litet putterbolag och när Wilson skapade tävlingen ”Driver vs Driver” var han en av domarna.


Text: Jesper Johansson • 2021-03-22
UtrustningUSGAUtrustning
Scroll to Top