Testfakta

Så gjordes årets drivertest

2 136 slag, 28 drivers och 11 testpersoner. Välkommen till Svensk Golfs stora drivertest 2021!

Text: Svensk Golf • 2021-03-02 Uppdaterad 2021-03-02

Vana läsare av Svensk Golfs utrustningstest vet att vi brukar genomföra dessa i Spanien. Rådande läge gjorde självklart denna utflykt omöjlig detta år och att låta en genomfrusen panel slå på en svensk range tvivlade vi på skulle ge dig som läsare särskilt mycket av värde.

Lyckligtvis välkomnades vår panel i värmen hos Dormys varuhus i Barkarby utanför Stockholm. En utmärkt testmiljö, där vi fick nyttja deras toppfräscha testcenter. En stor fördel med detta har varit att varje slag i årets test fångats av en TrackMan 4 och gett oss mer data än någonsin tidigare. Vår blandade panel är som alltid ryggraden i våra drivertest. Årets elva spelare har handicap från 0–25 och svinghastigheter från 68–112 mph, vilket innebär slaglängder mellan 155–273 meter.

Räcker det med att läsa testet eller behöver jag testa själv?

Vi rekommenderar dig att alltid testa nya klubbor före köp. Den enkla anledningen till det är att vi alla är olika och genom att testa klubborna slipper du göra en dålig investering. Dessutom är möjligheterna att skräddarsy klubbor efter just din unika sving idag bättre än någonsin tidigare.

Använd vårt test som värdefull vägledning. Vi vet att din tid att testa klubbor sannolikt är begränsad. Vi vet också att det är ett begränsat antal återförsäljare som erbjuder ett sortiment lika brett som det vi har att tillgå när vi gör vårt drivertest. Att slå igenom allt tar väldigt lång tid. Så låt våra testresultat, betyg och omdömen ge dig en knuff i rätt riktning.

Så läser du testet

För varje klubba summerar vi kort den mest intressanta nya teknologi som ligger bakom modellen. Därefter får du under rubriken ”Svensk Golf säger” testredaktionens samlade omdöme om klubban. Det här omdömet baseras på de insikter vi fått från vår testpanel samt den TrackMan-data vi har analyserat. Slutligen ger vi också under rubriken ”För vem?” vägledning kring vilka spelare som drivern kommer att passa bäst för. Även där spelar de insikter vi får från TrackMan-datan stor roll.

Vad sätter vi betyg på?

Deltagarna i testpanelen har satt betyg på följande tre områden.
Förlåtande: Upplever du att klubban är lätt att slå med? Får du en konsekvent bra bollflykt? Hur grova/bestraffade blir dina missar?
Träffkänsla: Hur upplever du ljudet i träffen? Hur känns träffen i händerna?
Utseende: Vad tycker du om klubbans utseende (färg, form och design)? Främst fokus på hur du upplever klubban när du adresserar bollen (80 % av betyget) och sedan hur klubban ser ut undertill.
Dessutom har vi gett ett betyg i kategorin längd och här är det insamlade siffror med TrackMan för panelens deltagare som ligger till grund.

Hårda fakta med TrackMan

När du provar ut nya klubbor finns det ett helt oumbärligt verktyg. En bra launchmonitor. Utan att mäta resultaten kommer du aldrig att kunna avgöra exempelvis vilken driver som faktiskt går längst. Vi har använt oss av marknadsledande enheten TrackMan 4.

Du har säkerligen sett många proffs använda precis den här enheten när de står på övningsområdet, över 1 000 av världens bästa spelare har köpt en egen TrackMan som de använder för sin träning. Alla stora utrustningstillverkare är också flitiga TrackMan-användare.

Med hjälp av avancerad radarteknologi, som ursprungligen användes inom det militära, kombinerat med höghastighetskamera, mäter TrackMan-enheten hur klubban svingas samt hela bollens flykt och samlar in fler än 25 intressanta värden. Bland annat bollhastighet, spinntal, utgångsvinkel, landningsvinkel, carrylängd och totallängd. Vi har samlat in data med riktiga golfbollar (även det en stor fördel när du provar ut klubbor) och modellen vi har använt till testet är TaylorMade TP5. En femdelsboll med uretanskal.

Stort tack till Dormy!

Vi vill rikta ett genuint tack till teamet på Dormys varuhus i Barkarby, som lät oss flytta in i deras fina testcenter under en vecka i januari. Utan deras hjälp hade årets test inte blivit lika bra.Text: Svensk Golf • 2021-03-02
UtrustningDriversDrivertest 2021Utrustning
Rulla till toppen