Grunda och djupare dimplar varvas växelvis i den nya generationen av TP5-familjen.

Utrustning

Tredje generationen av TP5 är här

Det nya dimplemönstret står i fokus när TaylorMade uppdaterar tourbollen TP5.

Text: Eric Franzén • 2021-02-08

TaylorMade lanserade TP5-linjen under 2017, som en direkt vidareutveckling av femdelsbollen Tour Preferred. Sedan dess finns har TP5 fått allt större spridning på touren och hittat ned i bagarna hos spelare som är affischnamn för TaylorMades metalwoods och järn, samt också Rickie Fowler – som står utanför TaylorMade-stallet i övrigt.

Direkt feedback från just Dustin Johnson, Rory McIlroy och Rickie Fowler nämns också som ett tungt vägande skäl till några av de förbättringar som genomförts i 2021 års nya TP5-familj. Främst handlar det om att balansera upp de skillnader som gjort att vissa spelare sökt sig till tidigare modeller av TP5 för mer spinn och kontroll runt greenerna, medan den något hårdare TP5x primärt uppskattas för den högre utgångsvinkeln och bollhastigheten som genererades.

2021 års version av TP5 har därför uppdaterats med en större och något mer responsiv kärna som ska bidra till att bollhastigheten ökar, jämfört mot föregående TP5. Nya TP5x kommer däremot med ett mjukare urethanskal för ökad spinn och känsla runt greenerna, samtidigt som bollen fortfarande beskrivs som den med högst hastighet i TP5-familjen.

Både TP5 och TP5x lanseras med ett nytt dimplesystem. Tour Flight Dimple Pattern bygger på en unik dimpledesign baserad på en dubbel radie som sägs optimera hur luften flödar genom dimplarna, och överlag medföra ett reducerat luftmotstånd. Något som möjliggörs genom att växelvis varva grunda och djupare dimplar i mönstret.

 – Sedan 2017 har vi fortsatt på den inslagna vägen mot mer hastighet och längd med TP5 och TP5x, vilket grundlagts med den patenterade femdels-designen. Under 2019 införlivades HFM (High Flex Material) i konstruktionen, som nu följs av Tour Flight Dimple Pattern. Vi har därmed utforskat varje enskild komponent av golfbollen för att försäkra oss om att varje del presterar på den allra högsta möjliga nivån, och arbetar i harmoni med varandra, säger Michael Fox, produktansvarig för golfbollar och tillbehör hos TaylorMade.

Nya TP5 och TP5x har redan satts i spel på tourerna av exempelvis Tommy Fleetwood (TP5x), Rory McIlroy (TP5x), Matthew Wollf (TP5) och Collin Morikawa (TP5).

Båda modellerna kommer i traditionellt vitt och gult utförande, samt med det grafiska siktmönstret Pix. Priset ligger på 550 kronor för ett dussin. Bollarna finns i butik den 12 mars (vit TP5/TP5x), 9 april (gul TP5, TP5x) och 7 maj (Pix TP5, TP5x).

Nya generationen av TP5 kommer också med det grafiska siktmönstret Pix.

Text: Eric Franzén • 2021-02-08
UtrustninggolfbollarTaylorMadeUtrustning
Scroll to Top