104_Osterakers_GK_Produkter_J_Sjoman_75A9079_3x2_vertical

Hemmaträning

Testat: prylarna för bättre puttning

En pedagogisk matta eller ett smart träningsredskap kan göra passen i hemmet både roligare och mer effektiva. Vår redaktör Olof Åsgård och PGA-tränaren Maria Bertilsköld har hårdtestat och betygsatt sju intressanta alternativ.

Text: Olof Åsgård/Maria Bertilsköld • 2021-01-08

Artikeln publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 9/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Foto: Jacob Sjöman

Puttmatta: Orlimar Golf Deluxe Putting Mat (3 meter)

Betyg: 5/10

Pris: 1 165 kronor
Egenskaper: Orlimar-mattan ger hjälp för sikte, bollstart och träning för längdkontroll. Materialet är kort och tätt för jämn och rättvis rull. Levereras med två uppsamlingshål och två skumgummiplattor som kan läggas under mattan för att ge en viss lutning. I paketet följer också en borste med, vilket kan behövas till det täta materialet som suger åt sig smuts.
Omdöme: Lite sladdrig och ger snabbare bollrull än du hittar på någon svensk green. Linjer, siffror och mål är väldigt tydliga men variationen i träningen är begränsad. Orlimar-mattan är enkel att rulla ihop, förvara och ta med sig.
Bertilsköld bedömer: Jag tycker att den är för snabb och känns inte särskilt realistisk sett till materialet. Men jag gillar linjerna för sikte och bladkontroll.

Strokeskena: Pure 2 Improve Putt Path

Betyg: 7/10

Pris: 400 kronor
Egenskaper: Pure 2 Improve Putt Path hjälper till att hålla puttstroket stabilt och bladet rakt i träffen. Kommer utrustad med peggar för att styra längden på pendeln. Skenan fästs i greenen med peggar eller under mattan i hemmet.
Omdöme: Utmärkt för de som har tendens till en skärande rörelse, men alla kommer förmodligen att lyfta puttningen efter ett par timmar med Putt Path. En skena som ger förståelse för puttrörelsen och tvingar dig att hålla bladet rakt i träffen.
Bästa finess: Pure 2 Improve Putt Path tvingar dig att hålla spåret men skenan är lika mycket en tempo- och hastighetstränare där du också kan ”strunta” i tekniken och fokusera på längden.
Bertilsköld bedömer: Jag gillar puttskenor och den här är lika bra som andra. Jag saknar dock ett mittstreck så jag vet exakt var bollen ska ligga.

Puttmatta: PuttOut (2,5 m)

Betyg: 7/10

Pris: 800 kronor
Egenskaper: Tjock och rejäl matta med sparsamt med linjer och mål. De streck som finns är däremot tydligt utmärkta och främjar sikte och bollstart.
Omdöme: Rullar trögt i jämförelse med andra mattor i testet, tillverkaren säger 10 på stimpen men vid uppmätning får vi det bara till 8. På PuttOut-mattan kan vi därför ta i rejält och fokusera mer på tekniken. Den sparsmakade designen uppskattas och den som glömt att gömma undan PuttOut-mattan när gästerna kommer behöver inte skämmas. Självklart fungerar PuttOuts Pressure Putt Trainer-hål utmärkt på den här mattan och är enkel att linjera upp på olika avstånd längs mattan. Stort plus är att mattan är rejäl, ligger väldigt stilla och fäster bra i golvet.
Bertilsköld bedömer: Det rullar verkligen långsamt i jämförelse vilket kan vara bra då svenska greener normalt rullar långsammare på våren. Mål och linjer är väldigt enkla och kan leda till enformig träning. Men all träning är bättre än ingen träning alls!

Puttspegel: PuttOUT Putting Mirror Trainer

Betyg: 8/10

Pris: 600 kronor
Egenskaper: Puttspegel som visar hur du ställer upp dig till bollen och ögonens position. Med hjälp av linjer i spegeln kan du säkerställa uppställningen, siktet och hur du för puttern. PuttOut Putting Mirror Trainer har två portar med magneter som kan justeras efter putterstorlek och ska hjälpa dig att hålla bladet rakt genom träffen. Ihop med spegeln kommer också en portabel port som kan ställas ut på olika avstånd.
Omdöme: PuttOut Putting Mirror Trainer är rejäl utan att vara tung. Plastramen är diskret och skyddar kanterna. Spegeln ligger stabilt på puttmattor och behöver inte säkras med peggar varje gång du använder den på puttinggreen, men det rekommenderas. Magnetportarna är enkla att ställa in efter bladlängd och framförallt enkla att ställa tillbaka ifall man misslyckas. Den portabla metallporten är stabil, men dess kreditkortssmala bredd gör att porten enbart är användbar på korta avstånd. Att de skickat med ytterligare en port eller att den hade gått att justera i bredd vore önskvärt.
Bertilsköld bedömer: En bra spegel med många funktioner vilket också kan krångla till det och kräva vägledning. Kolla med din PGA-pro vad just du behöver träna på och vilka av spegelns funktioner som ska användas till detta.

Rättvist hål: PuttOut – Pressure Putt Trainer

Betyg: 7/10

Pris: 300 kronor
Egenskaper: Designad för att returnera bra puttar det avstånd som bollen skulle ha rullat förbi hål och avvisa sneda och för hårda puttar. Hålet i mitten är svårt att pricka men fastnar bollen har du slagit den perfekta putten.
Omdöme: Effektiv för mängdträning på korta puttar, inte särskilt givande på långa puttar. Här kan man stå i timmar utan att tröttna och att få bollen att fastna är tillfredställande. Sikte och bollstart är nycklarna och efter ett par timmar kommer alla korta puttar kännas mindre pressande.
Bertilsköld bedömer: Den här är svår men rättvis. Att öva på korta puttar är väldigt viktigt men frågan är om du verkligen behöver den här manicken för att bli bättre på dem. En sak som den verkligen bevisar är hur givande och bra puttspeglar och skenor är. Linjerar du upp dessa hjälpmedel korrekt under träningen så kommer andelen bollar som fastnar i Pressure Putt Trainer öka avsevärt.

Puttspegel: Pure 2 Improve Training Mirror

Betyg: 6/10

Pris: 300 kronor
Egenskaper: Lätt och platt spegel med linjer för sikte. Går att lägga på golvet eller sätta fast i puttinggreen. Ger möjlighet att sätta peggar för bladkontrollsövningar. Hjälper dig också att ställa upp korrekt.
Omdöme: Känns lite fladdrig och måste förankras i greenen eller behandlas varsamt på parketten, annars är risken stor att du rubbar dess läge och måste linjera upp den igen. Siktlinjerna är väldigt tydliga och oavsett vilken putter man har kommer strecken att fungera. Peggportarna är givande men bara för vissa putterstorlekar, kort blad ger för bred och missvisande port medan putters med långt blad möjligen inte ens får plats mellan peggarna.
Bertilsköld bedömer: En utmärkt och förhållandevis prisvärd spegel som absolut ger dig den hjälp du behöver i träningen. Jag gillar att den är platt och lätt. Då blir den enkel att ta med sig och är bara att vika in i en pikétröja på golfresan.

Puttmatta: Wellputt

Betyg: 9/10

Pris: 1 400 kronor (3 meter), 1 800 kronor (4 meter), 4 000 kronor (8 meter)
Egenskaper: Wellputt-mattan är fullmatad med vägledning och möjligheter. Pedagogiska linjer, mål och zoner i tydlig grafik. Främst framtagen för sikte, pendelteknik och hastighetskontroll men ger möjlighet att tävla med dig själv och mot andra i roliga och svåra ”banor”.
Omdöme: Bra rull, inte för snabbt inte för långsamt. Vid första anblick kan alla siffror, streck och ringar kännas överväldigande. Det ska också sägas att den färgsprakande mattan förmodligen inte kommer passa in i inredningen. Men instruktioner medföljer och det går snabbt att lista ut vad allt kan användas till. Linjerna och olika målzoner gör att man kan variera träningen. Ett tips är att satsa på minst 4 meter lång matta. Det ger bäst valuta för pengarna.
Bästa finess: Att kunna putta åt båda hållen erbjuds på de flesta mattor. Wellputts utformning tar det dock till en ny nivå där målen och linjerna får olika innebörd beroende på åt vilket håll du puttar.
Bertilsköld bedömer: En mycket bra och givande matta för de som tar sin puttning på allvar. Det krävs en del planering för att lägga upp träningen och maxa sin och mattans potential. Några av övningarna är svåra och de som har problem med tekniken kommer få knepigt att klara av dem.


Text: Olof Åsgård/Maria Bertilsköld • 2021-01-08
ArtiklarGolfskolanUtrustningÖvrig utrustningPuttersUtrustning
Scroll to Top