Cobra lanserar King Supersport-35 som tillverkats med 3D-teknologi. Foto: Cobra Golf

Utrustning

En försmak av framtidens golfutrustning

Cobra lanserar marknadens första 3D-printade golfklubba. Och fler modeller följer inom en snar framtid.

Text: Olof Åsgård • 2020-11-17 Uppdaterad 2020-11-17

Cobra King Supersport-35 är en av de senaste årens mest intressanta utrustningsnyheter. För första gången någonsin finns nu en golfklubba som tillverkats av 3D-skrivare ute för försäljning. Tekniken har använts ett tiotal år i liten skala för produktutveckling, och hos de allra flesta tillverkare jobbar 3D-skrivare redan dag och natt för att ta fram prototyper för kommande modeller.
Med King Supersport-35 tar Cobra processen ett steg längre. Tillsammans med Hewlett-Packard har de låtit två avancerade 3D-skrivare skriva ut putterhuvuden, som efter lite traditionellt efterarbete (ja, det behövs fortfarande lite polering, slipning och montering) landat i de 500 exemplaren av Supersport-35, varav 70 kommer till Norden.
– Det är faktiskt inte puttern som är det mest intressanta, det är 3D-printingtekniken och vad den kommer att innebära för framtidens klubbor, säger Martin Willners, marknadschef för Norden på Cobra Puma Golf.

Med 3D-skrivare kan Cobras ingenjörer ge sig på helt nya konstruktioner.

Puttern är först ut men Cobra planerar att ge ut två produkter till under 2021 som tillverkats med 3D-teknik. Vad det kan röra sig om för klubbor återstår att se och är inget som Cobra vill prata närmare om i nuläget.

Traditionella tillverkningsprocesser som smide, gjutning och valsning är så kallad subtraktiv tillverkning där material måste tas bort, antingen från stycket som är den blivande klubban eller för att tillverka gjutformarna. 3D-printing är additiv tillverkning, alltså att något läggs till. Tillverkningen börjar från noll och när ritningen är klar i datorn trycker man på ”skriv ut-knappen”. Runt 24 timmar senare har du en färdig grundstruktur där 3D-printern sprutat ut smält metall och gjort något av ingenting.

Cobras chefsingenjör Ryan Roach ser många fördelar med 3D-printing. Bland annat att tekniken möjliggör att skapa golfklubbor enormt mycket mer förlåtande med högre MOI-tal (tröghetsmoment) än tidigare.
– Med 3D-printing kan vi placera materialet korn för korn och lager för lager och kan på så sätt bygga upp lätta gallerverkskonstruktioner som samtidigt är starka och stabila. Dessa gallerverk kan vi inte göra med traditionella metoder. De lätta gallerverken gör att vi kan placera mer material mot kanterna vilket ökar MOI markant. I våra prototyper ser vi möjligheten att höja MOI mellan 20 och 70 procent i jämförelse med putters som tillverkats med traditionella metoder, säger Ryan Roach.

Puttern Cobra King Supersport-35 är först ut av tre planerade 3D-klubbor.

3D-tekniken kommer alltså ge upphov till konstruktioner som aldrig tidigare varit möjliga. Cobra menar att produktutvecklingen kommer gå mycket snabbare då 3D-prototyperna (som tidigare främst använts för formutveckling och modeller) är redo för test direkt. Dessutom är masstillverkning i ännu större skala möjligt inom ganska snar framtid.

När kan vi gå till en pro, få data på vår sving och sedan skrivs klubborna ut?
– Det görs redan nu. Vi använder 3D-skrivare för att göra nya designer och prototyper för våra tourspelare att testa. Det här kommer vara möjligt för vanliga golfare. För de som är villiga att betala för det tror jag att en sådan lösning kan vara möjlig inom fem år, säger Ryan Roach.

Cobras chefsingenjör för innovation Ryan Roach.

Kommer alla Cobraklubbor vara 3D-printade i framtiden?
– Inte alla men definitivt vissa. Ju mer vi lär oss om 3D-printing och ju mer tekniken utvecklas så ser vi en användning av den. Vi kommer sträva efter att använda tekniken när den känns nödvändig och gör något för att förbättra eller förenkla spelet för golfare, säger Ryan Roach.

Att golfbranschen vänder de gamla metoderna ryggen och helt går över till 3D-tillverkning är nog inget som kommer att ske inom en närmare framtid, men tekniken öppnar för möjligheten att tillverka bättre klubbor än tidigare.
– Vid massproduktionen av den här puttern så använde vi bara två skrivare. Vi behövde inte fler eftersom HP:s Metal Jet-skrivare kan skriva flera delar samtidigt vilket tar exakt lika lång tid som att bara skriva ut en del åt gången, säger Ryan Roach.

Att gjuta eller smida fram klubbor är begränsat. En CAD-ritning i datorn kan göras hur bra som helst men det spelar ingen roll ifall produktionsprocessen inte kan förverkliga ritningen. Det är 3D-skrivare bättre på och teknologin utvecklas konstant.
– Skrivarna skriver ut i HD och gör exakt vad vi sänder till dem, de kommer inte göra något misstag och exaktheten i resultatet är hög. Skrivarna vi använt för Supersport-35 kan bara skriva med ett material åt gången. Det finns 3D-skrivare som kan mixa material samtidigt men de är inte möjliga att använda i produktion i dagsläget.

Allt görs inte av 3D-skrivarna, vissa delar av produktionen är fortfarande av traditionell art.

I Cobra King Supersport-35 är såväl den inre gallerstrukturen som yttre stålkroppen 3D-printade. Träffytan i aluminium monteras senare och är ett samarbete med SIK Golf, där Cobra-kontrakterade Bryson DeChambeau är delägare. SIK Golfs patenterade träffyta i fyra olika loft ska ge samma rull oavsett om du slår upp eller ner på bollen när du puttar.

King Supersport-35 är ute för försäljning från 20 november och kan beställas genom Cobras återförsäljare. Men det gäller att vara snabb då endast 70 exemplar kommer finnas tillgängliga i Norden.

Prislappen? 4 000 kronor.


Text: Olof Åsgård • 2020-11-17
UtrustningCobra/PumaPuttersUtrustning
Scroll to Top