Ping Heppler Tyne 2, Odyssey Stroke Lab Black #7 och TaylorMade Truss TM2 gör upp i en match.

Matchen

Tre malletputters sätts på prov

Allt fler väljer en malletputter idag. Fördelarna? Ett stabilare stroke och enklare sikte. Här ställer vi tre nya modeller inom kategorin mot varandra.

Text: Svensk Golf • 2020-06-30 Uppdaterad 2020-06-30

Ping Hepler Tyne 3

Pris: 3 400 kronor.

En multimaterialdesign i lättviktsaluminium och stål. Tyne är en bekant huvudform i Pings produktlinje, i den här Hepplermodellen har träffytan gjorts av aluminium och vingarna av stål, som utgör 2/3 av huvudets vikt, ger ett högt tröghetsmoment (MOI) för stabilitet.

TRÄFFKÄNSLA Ganska stum, fast känsla i träffen. Vi gillar det, träffen känns tydlig. Ger ett litet behagligt ”ping” i träffen. Jämfört med putters som har insert upplevs träffen mer distinkt. Alltså inte lika ”smörig”, där bollen och puttern upplevs flyta ihop i träffögonblicket.

BETYG 8/10

SIKTE Väldigt lik Stroke Lab i formen. Men ur sikthjälpmedelssynpunkt så är den mer avskalad, med endast ett vitt streck. Kontrasten mellan det vita sikt- strecket och det svarta putterhuvudet är bra. Men du får aningen mindre visuell hjälp än med Stroke Lab.

BETYG 8/10

KONTROLL/STABILITET Ganska stort klubbhuvud, men det är imponerande hur välbalanserat det är. Vikten känns väldigt lagom och puttern pendlar stadigt genom stroket. Du får kämpa för att manipulera bladet.

BETYG 9/10

UTSEENDE Det här är en stor putter. Men den ser ändå väldigt stilren ut. Den matta svarta färgen på bladet och de kopparfärgade vingarna gifter sig väl- digt fint. Det som är lite ovant är hur slät träffytan är, men det är egentligen inget som varken drar upp eller ner be- tyget. De lite bredare vingarna ingjuter förtroende redan vid adressering.

BETYG 9/10

Totalbetyg: 34

Odyssey Stroke Lab Black #7

Pris: 2 800 kronor

Den stora snackisen med Stroke Lab-teknologin är skaften, som är 40 gram lättare än ett standardskaft i en Odysseyputter. Massan har omfördelats till huvud- och greppändan för att förbättra stroke, facevinkel i träffen, rullen och startriktningen på bollen.

TRÄFFKÄNSLA Mjuk träff. Insterten ger också ett mjukare ljud. Träffen låter inte särskilt mycket alls. Känns lite som puttern för ”liraren”. Med en mjuk träff känns det som att man kan vara lite känsligare. Däremot blir det inte riktigt lika tydligt var på träffytan bollen slås när inserten är mjuk. Kräver lite mer energi i träffen för att färdas samma längd som övriga två putters.

BETYG 8/10

SIKTE Lättast att sikta med i den här trion. De två vita siktstrecken längs ving- arna fungerar väl och hjälper verkligen till att rikta in putterhuvudet. Samtidigt ger de tre prickarna en bra indikation på var mitten av bladet är och lirar bra ihop med de två vita strecken.

BETYG 10/10

KONTROLL/STABILITET Stroke Lab har ett något mindre klubbhuvud än Ping Heppler Tyne 3 och känns därför lite smidigare, men marginellt mindre stabil för den som har ett väldigt vingligt stroke. Med det sagt är alla tre väldigt stabila puttermodeller.

BETYG 8/10

UTSEENDE Det är såklart ingen bladputter, men den här modellen känns i säll- skapet ändå ganska nätt. Huvudet är lite mindre till storleken. Linjerna raka och enkla. Den känns välgjord och vilar bra bakom bollen vid adressering.

BETYG 9/10

Totalbetyg: 35

TaylorMade Truss TM2

Pris: 3 200 kronor

En unik putterdesign där skaftinfästningen inte sker i en punkt på putterhuvudet, utan två. Målet har varit att skapa en maximalt vridstyv putter som ska vara stabil i träffen. TM2 är en malletmodell med vingar som bidrar till att öka tröghetsmomentet (MOI).

TRÄFFKÄNSLA Hård med ett lite förvånande metalliskt pling i träffen. Det
är väldigt tydligt var på bladet man träffar, du får direkt återkoppling i det avseendet. Av de här tre modellerna får den lägst betyg, men den som gillar ett pling i träffen – mer likt hur en gammal Ping Anser-putter lät – kommer att trivas utmärkt med den.

BETYG 7/10

SIKTE Vingarna är ett effektivt sikthjälpmedel. Det som kan kräva en del tillvänjning är skaftinfästningen mitt
i klubbhuvudet – och dessutom högre upp för att åstadkomma den stabiliserande effekten. Skaftinfästningen gör också siktet något otydligare än övriga.

BETYG 6/10

KONTROLL/STABILITET Du kan direkt känna hur konstruktionen är väldigt vridstyv. Det är nästan förvånande hur stabilt huvudet känns i träffen. Det verkar absolut som att den här udda designen fyller en funktion när det gäller att stabilisera puttern i pendelrörelsen.

BETYG 10/10

UTSEENDE Den här puttern köper du förmodligen inte för att den är vacker. Sannolikt har du aldrig sett en putter som ser ut så här tidigare. Ovant för ögat – lär bli en vattendelare. Men mer intressant kanske är hur många puttar du sänker med hjälp av den?

BETYG 5/10

Totalbetyg: 28


Text: Svensk Golf • 2020-06-30
UtrustningOdysseyPingPuttersTaylorMadeUtrustning
Scroll to Top