Cleveland-wedgar

Utrustning

Cleveland lanserar välbalanserade wedgar

Det är insidan som räknas! Clevelands nya RTX ZipCore har gjorts om från insidan för att skapa bättre balans och mer kontroll.

Text: Jesper Johansson • 2020-06-30

Cleveland lanserar en ny wedge. RTX ZipCore heter den nya modellen som inspirerats av klassiska 588-modellen som företaget använt som förebild i många år.

Den nya wedgen är skapad, som namnet antyder, för att skapa ännu mer spinn för ökad kontroll in mot greenerna.

Wedgen ser i mångt och mycket ut som vilken wedge som helst. Men fokus har varit att utveckla insidan av klubban.

Istället för att vara skapad av ett och samma stycke har insidan på RTX ZipCore skapats av material med låg densitet. Det har gjort att ingenjörerna kunnat flytta mer vikt till strategiska positioner – vilket i sin tur har lett till en ökad COG.

Enligt Cleveland själva har de nya wedgarna nio procent större vertikal MOI jämfört med tidigare generationer av RTX-wedgarna. Det ska i sin tur leda till att enklare slå slag med lägre bollbanor och bättre kontroll. Dessutom har klubbans sweetspot förflyttats närmare mitten av wedgen (istället för att vara mot hälen som är det vanligaste). Detta gör att man ska få ännu bättre känsla.

Även utsidan har förändrats på nya Cleveland-wedgarna. RTX ZipCore har nämligen nya skåror som de själva kallar ”Ultizip”. Enligt dem själva är skårorna sju procent djupare med elva procent skarpare kanter. Samtidigt har man satt skårorna lite närmare varandra, vilket i sin tur ska leda till att fler kanter bör ha kontakt med bollen – och mer spinn skapas.
Cleveland har också använt sig av värme mot wedgarna för att skårornas vassa kanter ska hålla längre.

Wedgarna kommer med tre olika sulvarianter.

Low Sole är skapad för golfare som i vanliga fall spelar på torrt underlag och för de som gör grunda, svepande, svingar med klubban. Klubban har låg bounce.

Mid Sole erbjuder en V-formad sula och är skapad för att kunna användas på många typer av underlag och på många typer av slag.

Full Sole är den wedge med bredast sula vilket är bra för den golfare som har problem i bunkern och för den som svingar brant ner mot bollen.

Wedgarna kommer att finnas i tre olika finishar: Tour Satin, Black Satin och Tour Raw, som rostar med tiden.

Pris: 1 700 kronor, 1 900 kronor (Tour Raw).
I butik: 19 september.


Text: Jesper Johansson • 2020-06-30
UtrustningClevelandCleveland/SrixonUtrustningWedgar
Scroll to Top