Den svårspelade bagen är fin att titta på men barnförbjuden. I vårt test hittar du allt från superlätta till svårspelade modeller. Foto: Johan Sundqvist

Järntest 2020

Så gjordes Svensk Golfs stora järntest

Sammanlagt 47 järnklubbor, 11 testare och tusentals slag. Så här gjorde vi årets stora järntest.

Text: Svensk Golf • 2020-04-07 Uppdaterad 2020-04-08

Vi har testat 47 järnklubbor som finns på svenska marknaden. Dessa har vår testpanel slagit både inomhus och utomhus. Vi har samlat in mängder med data och summerat testarnas egna intryck.

RÄCKER DET MED ATT LÄSA TESTET ELLER BEHÖVER JAG PROVSLÅ KLUBBORNA SJÄLV?

Vi rekommenderar dig att alltid testa nya klubbor före köp. Den enkla anledningen till det är att vi alla är olika och genom att testa klubborna själv slipper du göra en dålig investering. Dessutom är möjligheterna att skräddarsy klubbor efter just din unika sving idag bättre än någonsin tidigare. Låt testet vara en utmärkt utgångspunkt där du får en guide till de klubbor som finns i årets utbud, samt vad som skiljer dem åt.

SÅ LÄSER DU TESTET

För varje klubba summerar vi kort den mest intressanta nya teknologi som ligger bakom modellen. Därefter får du under rubriken ”Svensk Golf säger” testredaktionens samlade omdöme om klubban. Under rubriken ”För vem?” ger vi vägledning kring vilka spelare som klubban kommer att passa bäst för.
Vi har delat in klubborna i testet i fyra olika kategorier:

SUPERLÄTTSPELADE. De mest förlåtande och hjälpande järnen. Stora klubbhuvuden med tunna träffytor för att ge högst bollhastigheter över en så stor del av träffyta som möjligt. Låg tyngdpunkt för hög bollstart. Högt tröghetsmoment (MOIvärde) för att hjälpa spelare med inkonsekvent bollträff att inte straffas lika hårt vid dåliga träffar. Passar främst nya golfare eller alla som vill ha maximal hjälp att generera slaglängd och minska skadan vid sämre träffar.

LÄTTSPELADE. Snäppet mindre huvuden än de superlättspelade men fortsatt av större storlek. Den främsta uppgiften är att hjälpa till med längd och höjd samt minimera skadan vid sämre bollträffar. Även vissa modeller här kan funka utmärkt för nya golfare. Dessa klubbor kan sedan i vissa fall spelas hela vägen ner till singelhandicap, när du förmodligen ställer lite högre krav på kontroll och precision med de kortare järnen (från järn-8 till wedge).

MEDELSVÅRA. Bred kategori där hälften av klubborna har kompakta huvuden med hjälpande teknologi baktill. Andra halvan har en mer klassisk cavitybackkonstruktion, som mer liknar vad du hittar i kategorin lättspelade. Medelsvåra järn är konstruerade för att ge en viss portion hjälp med hastighet och höjd. Resten är upp till spelaren som i gengäld får en mjukare, mer precis bollträff och större möjligheter att forma sina slag än med lättspelade järn. Passar spelare med god teknik och bollträff och handicap från 0 och i vissa fall upp till 18.

SVÅRSPELADE. Små huvuden, minimal hjälp och oftast smidda för en mjukare känsla. Vissa har en bladkonstruktion, andra en försiktig muscle- eller cavityback i liten förpackning. De svårspelade järnen ställer höga krav på spelaren som behöver ha mycket god teknik, nästintill perfekt konsekvent bollträff och handicap runt 5 och lägre.

VAD SÄTTER VI BETYG PÅ?

Deltagarna i testpanelen har satt betyg på följande tre områden.

Förlåtande: Upplever du att klubban är lätt att slå med? Får du en konsekvent bra bollflykt? Hur grova/bestraffade blir dina missar?

Träffkänsla: Hur upplever du ljudet i träffen? Hur känns träffen i händerna?

Utseende: Vad tycker du om klubbans utseende (färg, form och design)? Främst fokus på hur du upplever klubban när du adresserar bollen (80 % av betyget) och sedan hur klubban ser ut undertill.

Formbarhet: Motsatsen till Förlåtande ovan. Hur mycket står din sving respektive klubbans konstruktion för – kan du påverka bollflykten i stor eller liten utsträckning? Vid bra bollträffar och svingar – hamnar bollen konsekvent där du vill eller upplever du att klubban inte alltid levererar det slag du vill se?

HÅRDA FAKTA MED TRACKMAN

Även när du provar ut nya järnklubbor finns det ett helt oumbärligt verktyg. En bra launchmonitor. Genom att mäta resultaten kan du exempelvis få säkra svar på om längden du får ut av en viss klubba är användbar, med det menar vi att bollflykten inte blir för flack så att bollen aldrig stannar vid inspel mot green. Vi har använt oss av marknadsledande enheten TrackMan 4 som mäter hur klubban svingas samt hela bollens flykt och samlar in fler än 30 intressanta värden. Bland annat bollhastighet, spinntal, utgångsvinkel, landningsvinkel, carrylängd och totallängd. Vi har samlat in data med riktiga golfbollar, den modell vi har använt till testet är TaylorMade TP5. En femdelsboll med uretanskal.

LÄS MER: Missade du vårt drivertest? Här hittar du betyg och omdömen för alla 27 drivers!

MÖT ÅRETS PANEL

Ryggraden i vårt utrustningstest är vår panel. Vi använder inte en svingrobot utan låter golfare testa klubborna eftersom vi anser att det mest intressanta för dig är att veta hur klubborna tas emot av riktiga spelare. Till årets test satte vi samman en panel bestående av spelare med varierande handicap, svinghastighet och svingtyp. Vår panel bestod av elva deltagare med ett handicapspann från 0 till 23. Panelens driversvinghastighet varierade från 76–117 mph med carrylängd i ett spann från 145–260 meter.

I panelen hittar du en blandning av utrustningsexperter med mångårig erfarenhet av att genomföra utrustningstester, utbildade PGA-tränare med över 40 års sammanlagd tränarerfarenhet och ett par helt ”vanliga” ivriga amatörgolfare. På det viset har vi en jury som kan leverera en nyanserad bild av vad marknadens klubbor går för – och hjälpa dig på traven inför ditt kommande köp.

Johan Sundqvist, hcp 12: Svensk Golfs art director. Brukar ofta föredra långa järn från tee, trots att redaktionen (inklusive Golfskolans tränare) är enig om att han har en perfekt driversving. Möjligen beror det på att han som stolt Umeåbo har fostrats på tajta skogsbanor.

Olof Åsgård, hcp 9: Redaktör på Svensk Golf. Spelat golf sen tidigt 1990-tal. Medverkat vid Svensk Golfs utrustningstest de senaste fem åren. Testredaktionens klippa när det gäller att analysera och uttolka vad testdeltagarna egentligen menar när de säger att en klubba är ”bra” eller ”den här gillar jag inte”.

Eric Franzén, hcp 9: Redaktionschef på Svensk Golf. Spelat golf sen slutet av 1990-talet. Den första driver han ägde var en TaylorMade Ti Bubble 2 med det säregna ”bubbelskaftet”. Är tillsammans med Elina Hagberg testpanelens mest pålitliga svingrobot, här snackar vi repeterbarhet i klass med ett schweiziskt urverk.

Jesper Johansson, hcp 9: Webbredaktör på Svensk Golf. Började spela golf som elvaåring. Varit en del av Svensk Golfs testredaktion sen 2018. Inledde säsongen 2020 med en hole-in-one första ronden (applåder!) och klokt var väl det, eftersom han framhåller puttningen som sin absoluta akilleshäl.

Emma-Mathilda Steen, hcp 23: Driver nätverket Green Queens Golf och har spelat golf sedan 2016. Har ett skarpt öga för hur klubbans design står sig, och kan träffsäkert identifiera om tillverkarens intentioner nått hela vägen fram – oavsett om det är ett tidlöst eller futuristiskt manér som eftersöks.

Oskar Åsgård, hcp 3: Chefredaktör på Svensk Golf och genomfört de senaste 13 årens utrustningstester för tidningen. En uttalad prylnörd med stort intresse för nya produkter. Roas av att läsa den finstilta texten i tillverkarnas pressmeddelanden när ännu en ny driver påstås ”flyga längre och rakare än någonsinförut”.

Sofia Edman, hcp 0: Efter några år som proffs i slutet av 00-talet sadlade hon om till PGA-tränare. Ingår i teamet bakom Balance Golf och varit med i Golfskolans tränarpanel i Svensk Golf sedan 2017.

Martin Brännström, hcp 0: Utbildad PGA-tränare sen 2010 med Spanien och Norge som huvudsaklig arbetsplats. Varit med i Svensk Golfs testpanel 13 år i följd. Älskar att laborera med skaft och blytejp på sina egna klubbor. Om det har positiv påverkan på hans spel låter vi vara osagt…

Marlene Hedblom, hcp 0: Blev proffs 1998 och vann Biarritz Classic på Ladies European Tour 2003. Välbekant tränarprofil i Svensk Golf genom åren som gör comeback i Golfskolan i vår. Tränare på Fågelbro G&CC utanför Stockholm.

Elina Hagberg, hcp 3: Tog upp golfen igen 2017 efter fem års uppehåll. Elina Hagbergs
välbalanserade och repeterbara sving levererar slag som om de vore hämtade från en robot, vilket är väldigt välkommet i testsammanhang. Balansen kommer från konståkningen där hon tillhör Sverigeeliten.

Niklas Friberg, hcp 10: Testpanelens snabbsvingare, som klockades på tournivåer uppåt 120 mph i svinghastighet. TrackMan-siffrorna antydde dock att en dos förlåtande egenskaper hos en driver inte skadade för att tajta till spridningsmönstret…

HÄR GJORDES TESTET

Årets utrustningstest genomfördes dels på hemmaplan i Sverige samt på Barceló Montecastillo utanför Jerez i södra Spanien. Montecastillo ringer säkert bekant för flera då det var här Pierre Fulke vann sin tredje och sista European Tour-titel i forna stortävlingen Volvo Masters 2000. Banan stod värd för Volvo Masters mellan åren 1997-2001.

Ur testsynpunkt uppskattar vi anläggningen främst för den utmärkta dubbelsidiga drivingrangen och närliggande övningsområdena. Vill du veta mer om vad Montecastillo har att erbjuda kan vi rekommendera en titt på Golf Plaisirs humorfyllda testfilm från Montecastillo:


LÄS MER: Alla klubbor i Svensk Golfs järntest 2020



Text: Svensk Golf • 2020-04-07
UtrustningJärnJärntest 2020TestUtrustning
Scroll to Top