5de470a9a21b2

Testat: 18 nya putters och wedgar

Motviktade putters är superheta. Vi har provat årets modeller – och sju roliga wedgenyheter.

Text: Martin Strömberg • 2016-06-10 Uppdaterad 2016-06-10
Testat: 18 nya putters och wedgar

Nike Method Counterflex S1-12

Pris: 2 300 kronor

Vikt klubbhuvud: 345/360 gram

Loft: 2.5°

Längd: 32–37 tum

Kommentar: Spelaren har möjlighet att själv flytta den 75 gram tunga vikten i skaftet för att hitta rätt balanspunkt och se precis var man får bäst respons i motviktningen. Systemet är en poäng för den som är ovan vid att använda en motviktad putter, men är nyfiken på vilka fördelar det kan ge. Klubbhuvudet är stort och kontrasterna mellan den svarta grundfärgen och de röda detaljerna gör den lätt att sikta med och klubbhuvudets låga, smäckra profil gör att puttern ligger bra mot marken.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Cleveland TFI 2135 – 8.0

Pris: 2 000 kronor

Vikt klubbhuvud: 405 gram

Loft: 3°

Längd: 35/38 tum

Kommentar: Namnet 2135 syftar på Clevelands nya system för att sikta rätt – oavsett var man har ögonen i förhållande till bollen. Siktpunkten på baksidan av bladet sitter 21,35 millimeter över marken, det vill säga exakt vid mitten av golfbollen, för att även ge korrekt siktintryck för dem som har ögonen innanför eller utanför bollen när de ställer upp sig. Klubbhuvudet är bland de tyngre även i tungviktsklassen och tvingar fram en långsam rörelse som passar spelare som gillar att pendla sin putter långsamt och stadigt.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Odyssey Works Tank Cruiser #7

Pris: 2 800 kronor

Vikt klubbhuvud: 375 gram (går att ställa mellan 365–385 gram)

Loft: 3°

Längd: 34–39 tum

Kommentar: Odyssey ger verkligen möjligheten att skräddarsy inställningarna och du kan själv ställa in vikten på huvudet och motviktningen till 5, 15 eller 30 gram. Inserten är en blandning av märkets klassiska White Hot och mönstret från Metal-X för att ge en kombination av mjuk känsla och exakt rull. Motbalanseringen är inte så tydlig med de lägre vikterna men Versakontrasten mellan silver och blå fungerar bra ihop med modellens siktvingar. Ger fina resultat även vid träffar något vid sidan av mitten på bladet.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Bettinardi Model 1 Arm Lock

Pris: 4 000 kronor

Vikt klubbhuvud: 400 gram

Loft: 7°

Längd: 37–44 tum

Kommentar: En tå häl-viktad putter som är face balanced och som sticker ut en hel del med sitt gigantiska loft (7°) jämfört med de 2–4 grader som de flesta putters har som standard. Den har dessutom en tydlig offset men allt detta fungerar som en enhet när man låser den med armarna som PGA Tour-proffset Matt Kuchar gör. Modellen kräver att man gillar tekniken, annars känns loftvinkeln på tok för hög och bollen studsar uppåt av bladet. Men det känns som ett ganska stadigt alternativ för den som tidigare vant sig vid att putta med en mag- eller bröstputter.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Bettinardi Inovai 3.0 CB

Pris: 3 700 kronor

Vikt klubbhuvud: 395 gram

Loft: 2°

Längd: 36–40 tum

Kommentar: Huvudet är tillverkat av aluminium och stål för att kombinera mjuk känsla med tyngd och stabilitet. Utseendemässigt känns huvudet som en hybrid mellan Odysseys #7 och Scotty Camerons X5R och smaken avgör vilken form man trivs bäst med. Ljudet är distinkt och dovt snarare än hårt och klickigt och rullen är fantastisk när man gör en bra pendelrörelse.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Ping Cadence TR Anser 2 CB

Pris: 3 000 kronor

Vikt klubbhuvud: 400 gram

Loft: 4°

Längd: 34–40 tum (justerbart)

Kommentar: Ping använder olika tunga inserts i Cadence-serien för att anpassa vikten efter spelarens tempo i stroket. Den lättare blåa inserten passar spelare med snabbt till medelsnabbt tempo medan den tyngre svarta, som sitter i vår testklubba, ger spelare med lugnt tempo ökad kontroll. Puttern känns väldigt välbalanserad och utseendet är av klassiskt Ping-snitt med sobra svart-vita detaljer. Ett bra bevis på att en motviktad putter inte behöver se futuristisk ut.

Testat: 18 nya putters och wedgar

SeeMore Si3 CB

Pris: 2 000 kronor

Vikt klubbhuvud: 340 gram

Loft: 2,5°

Längd: 30–39 tum

Kommentar: Använder SeeMores numera välkända och patenterade RifleScope teknologi med märkets karakteristiska röda punkt. Puttern går att skräddarsy vid beställning både när det gäller lie, längd, grepp och vikten i grepp och huvud. Känns oerhört välbalanserad trots att den är lätt jämfört med de flesta konkurrenterna och den mjuka inserten ger en behaglig och jämn känsla i träff och rull. Det är nästan svårt att inte träffa den här klubban rent.

Testat: 18 nya putters och wedgar

TaylorMade OS CB Monte Carlo

TaylorMade OS CB Daytona

Pris: 2 500 kronor

Vikt klubbhuvud: 350 gram

Loft: 3,5°

Längd: 34.5/36/38 tum

Kommentar: Det första intrycket är ett gigantiskt blad som namnet antyder (OS = OverSize). Men huvudet väger ”bara” 350 gram och motvikten märks inte lika tydligt som på en del andra modeller. Det svarta huvudet med rödvita detaljer och siktlinjer sticker ut lite grann men fungerar bra och i kombination med det stora huvudet känns den lätt att sikta med, framförallt på korta puttar. Känslan i träffen är mjukare än genomsnittet i klassen och det lättare huvudet kräver lite mer pendelrörelse än man från början tror.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Heavy Putter L3-M

Pris: 2 800 kronor

Vikt klubbhuvud: 400 gram

Loft: 3° (går att få +2/-2)

Längd: 32–36 tum (går att få 30–38)

Kommentar: En tillverkare som verkligen varit en föregångare i utvecklingen mot motviktade putters. Klassiskt utseende och ett tungt huvud (400 gram) för att vara så litet till storleken. Väldigt stabil och balanserad. Samtidigt kräver den här klubban rena träffar och har en något mindre upplevd sweetspot än många andra. Den rena träffen känns dämpad, dov och ger utmärkt rull, den orena tappar längd direkt.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Scotty Cameron Futura X7M DB

Pris: 3 900 kronor

Vikt klubbhuvud: 400 gram

Loft: 3,5° (går att få +1/-1)

Längd: 36–40 tum

Kommentar: Använder sig av kombinationen lättviktsaluminium och stål för att få den önskade kombinationen av stabilitet och mjuk känsla. Huvudet är tio procent större än föregångaren (X5). Kontrasterna silver mot svart och ett enkelt vitt siktstreck fungerar och ger minimalt med distraktion. Ger ett grymt välbalanserat intryck och motvikten på 50 gram i skaftet känns tydligt och lagom stort. En putter som andas kvalitet.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Wilson Staff Infinite Lincoln Park

Pris: 1 200 kronor

Vikt klubbhuvud: 355–365 gram

Loft: 3°

Längd: 34–35 tum

Kommentar: Wilsons skåror Deep Double Face Milled med sitt vågformade djupa mönster ska ge minskad bollkontakt och därmed jämn rull med konsekvent längd som resultat. Utseendemässigt kan möjligen de många siktlinjerna kännas störande men den stryktåliga finishen och de svartvita detaljerna är annars diskreta och klassiska. Huvudet är bland de lättare i CB-segmentet och motviktningen är mindre tydlig vilket dock inte påverkar den goda balansen, men det är inte uppenbart att du använder en annan sorts putter här. Längdkänslan är utmärkt men ljudet möjligen åt det lite för klingande hållet.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Cleveland Smart Sole 2.0 C/S

Pris: 1 300 kr. Loft: 42, 58.
Slipningar: 1. Finish: Black.

Kommentar: Två något okonventionella wedgar. S är framtagen specifikt för höghandicappare som har problem att ta sig ur bunkern. Den breda sulan är gjord för att glida lättare genom sand och tjockt gräs, vilket också märks tydligt. C är en variant av den klassiska ”chippern” som är speciellt framtagen för att hjälpa spelare som ofta duffar slag runt green. Den har kortare skaft och bredare sula och ska kunna användas  runt green för lägre chippar och pitchar men också på fulla slag från maximalt  120 meter.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Bettinardi Forged High Helix Cut

Pris: 1 700 kr. Loft: 52–60. Slipningar: 1.
Finish: Satin, Cashmere Bronze.

Kommentar: En wedge som verkligen utstrålar kvalitet och balans, det känns som att den alltid kommer ner perfekt till bollen. Skön mjuk feeling i de kortare slagen och stabil flykt på de längre. Namnet High Helix kommer från verktyget som skär skårorna i ett unikt mönster som enligt tillverkaren ger bästa möjliga bollkontakt under såväl blöta som torra förhållanden. C grind-slipningen ska ge lång markkontakt även då man öppnar upp wedgen vid lobbslag.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Cobra King

Pris: 1 400 kr. Loft: 50–60. Slipningar: 3. Finish: Satin.

Kommentar: Cobras nya wedgar ger ett massivt intryck med jämförelsevis penetrerande bollflykt. De tre olika slipningarna gör det lätt att hitta en form som passar för din svingtyp, där skillnaden mellan smala ”versatile grind” och breda ”wideflow grind” är märkbar. Lite tung känsla i huvudet vilket flera trivs med. Träffytan har progressiva skåror där de starkare loften har tätare grundare skåror medan de högre loften är utrustade med djupare, glesare skåror för mer konsekvent bollflykt.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Titleist SM6

Pris: 1 600 kr. Loft: 46–62. Slipningar: 5. Finish: Chrome, Grey, Black.

Kommentar: Vokey-wedgarna har sedan länge en trogen kundskara och det är inte utan anledning. De finns i fem olika slipningar vilket ger ett oöverträffat antal möjliga kombinationer att hitta wedgar som passar för spelarens infallsvinkel, svingspår och speltyp. SM6 använder ett viktningssystem där tyngdpunkten är progressiv för att ge optimal flykt och höjd. Ju högre loft, desto högre tyngdpunkt eftersom bollkontakten tenderar att sitta högre upp på bladet på de högre loftade wedgarna. Viktningen bidrar till en träff som känns mer distinkt än i föregångaren SM5. Skillnaden mellan de fem olika sulorna är också väldigt tydlig.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Wilson FG Tour PMP

Pris: 1 300 kr. Loft: 48–62. Slipningar: 3.
Finish: Satin, Blue.

Kommentar: Träffljudet är något hårdare och studsigare än Titleists och Callaways men de ger bra stopp på både korta och fulla slag. Vackert rundat huvud som kommer att passa i många medelhandicappares bagar. På de lägst loftade wedgarna är det besvärligare att vinkla upp klubban då sulan hamnar högre på grund av slipning och bounce. En lättspelad wedge.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Mizuno S5

Pris: 1 400 kr. Loft: 49–62. Slipningar: Varierande beroende på loft- och bouncevinkel. Finish: Satin, Blue.

Kommentar: Har inte riktigt samma mjuka ljud som vissa konkurrenter men levererar verkligen en skön bollflykt. Den blåa finishen upplevdes som snygg men kontrasten mot den grå träffytan väckte blandade känslor. En bra allroundwedge som tilltalade många. S:et står för Silhouette och modellen är något rundare jämfört med Mizunos MP-T5 wedge. Från 49–53 grader är det smalare, tätare skåror medan 54–62-gradersmodellerna har bredare skåror med större mellanrum för att kunna ge mer spinn när bladet öppnas upp.

Testat: 18 nya putters och wedgar

Callaway MD3

Pris: 1 500 kr. Loft: 46–60. Slipningar: 3. Finish: Satin, Black.

Kommentar: Finns i tre slipningar. S har den mer traditionella wedgeslipningen medan C har en bredare sula som ger lite mindre bounce särskilt när man öppnar upp bladet. W ger en något högre bounce och glider lättare genom bunkrar med mycket sand. De olika slipningarna ger möjligheter att sätta ihop olika wedgekombinationer för att kunna täcka upp olika markförhållanden och lägen. De fyra färgade hålen på baksidan av huvudet finns där för att flytta tyngdpunkten högre och därmed ge lite lägre flykt och mer spinn.

 

 

 


Text: Martin Strömberg • 2016-06-10
UtrustningBettinardiCallawayCleveland/SrixonCobra/PumaHeavy PutterMizunoNikeOdysseyPingPuttersScotty CameronSeeMoreTaylorMadeTestTitleistUtrustningWedgarWilson
Rulla till toppen