5de5b455dbc61

TaylorMade R15

Läs vad Svensk Golfs testpanel tycker om TaylorMades nya driver R15.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-11 Uppdaterad 2019-12-11

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken ”Svensk Golf säger” sammanfattar vi kort det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi på de insikter vi fått om varje modell med hjälp av bollflyktsradarn TrackMan.

LAUNCH. Utgångsvinkeln mellan bollen och marken (horisonten) direkt efter träffen. Ihop med bollhastighet är launchvinkeln en avgörande parameter för hur högt och långt slaget kommer att flyga. Tumregeln är att ju långsammare du svingar, desto högre launchvinkel behöver du för att maximera längden på slaget.

SPINN. När du slår ett golfslag kommer bilen direkt efter träffen att börja rotera bakåt. TrackMan mäter spinntalet, vilket är viktigt att hålla koll på när du provar ut en driver eftersom det påverkar bollflykt och slaglängd. Både du själv, beroende på hur du svingar, och klubbans egenskaper påverkar spinnen. Det finns inget gyllene spinntal för alla spelare, men generellt kämpar spelare som svingar snabbare och/eller slår ner på bollen med för mycket spinn.

PRIS: 4 499 kr.
LOFT: 9,5, 10,5, 12 och 14.
JUSTERBARHET: Ja: loft (4 grader) och två viktskruvar längs en skena i sulan för justering av tyngdpunkten.
STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5 tum.
FLER MODELLER: Ja, R15 430.

SVENSK GOLF SÄGER: Med R15 bygger TaylorMade vidare på tesen att en låg, framflyttad tyngdpunkt är nyckeln till maximal längd. Viktskenan från SLDR-drivern sitter närmare träffytan och har två vikter istället för en.

SÅ GICK PANELSNACKET: ”Bollflykten är utmärkt, penetrerande och effektiv. Det känns som att jag får bra kraft i slagen. Sen gillar jag verkligen att det finns en svart modell, som tilltalar mig mycket mer än den vita.”

”Hoppla! Vilken värstingdriver. Stark bollflykt, inte för mycket spinn. Inte den mest förlåtande vid sämre träffar, men fin utväxling när det klickar.”

TaylorMade R15
TaylorMade R15

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-11
UtrustningDriversTaylorMadeTestUtrustning
Rulla till toppen