Jämfört med fjolårets Covert 2.0-driver har Vapor Speed fått en förstärkt cavity som ska göra bakdelen av kronan styvare och träffytan mindre styv.

Utrustning

Nike Vapor Speed

Läs vad Svensk Golfs testpanel tycker om Nikes nya driver Vapor Speed.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10 Uppdaterad 2019-12-11

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken “Svensk Golf säger” sammanfattar vi kort det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi på de insikter vi fått om varje modell med hjälp av bollflyktsradarn TrackMan.

LAUNCH. Utgångsvinkeln mellan bollen och marken (horisonten) direkt efter träffen. Ihop med bollhastighet är launchvinkeln en avgörande parameter för hur högt och långt slaget kommer att flyga. Tumregeln är att ju långsammare du svingar, desto högre launchvinkel behöver du för att maximera längden på slaget.

SPINN. När du slår ett golfslag kommer bilen direkt efter träffen att börja rotera bakåt. TrackMan mäter spinntalet, vilket är viktigt att hålla koll på när du provar ut en driver eftersom det påverkar bollflykt och slaglängd. Både du själv, beroende på hur du svingar, och klubbans egenskaper påverkar spinnen. Det finns inget gyllene spinntal för alla spelare, men generellt kämpar spelare som svingar snabbare och/eller slår ner på bollen med för mycket spinn.

PRIS: 2 999 kr.
LOFT: Justerbart: 8,5-12,5.
JUSTERBARHET:  Ja: loft (4 grader) och facevinkel (neutral, öppen och stängd).
STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5/44,5 tum.
FLER MODELLER: Ja, Vapor Pro.  

SVENSK GOLF SÄGER: Med hjälp av stabiliserande bågar i cavityn och en kompressionskanal i sulan ska träffytan kunna flexa mer och ge högre bollhastigheter över en större del av slagytan.

SÅ GICK PANELSNACKET: “Jag upplever att den är klart mest förlåtande av de tre Vapor-modellerna. Det känns tryggare när jag adresserar bollen med ett djupare, större klubbhuvud. Även om jag trivs bättre med hur Flex ser ut.”

“Gillar inte riktigt färgkombinationen. Men det bulliga huvudet tycker jag om och det händer grejer när jag slår. Jag upplever att det blir bra explosivitet och jag får en bollbana som jag trivs med.”

Nike Vapor Speed
Den urgröpta kanalen i sulan precis bakom träffytan ska bidra till att låta träffytan flexa mer i botten och ge högre bollhastigheter vid träffar utanför centrum.
Nike Vapor Speed

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10
UtrustningDriversNikeTestUtrustning
Scroll to Top