Fly-Z XL är designad med offset, vilket innebär att träffytan är längre bakom skaftet än vanligt.

Cobra Fly-Z XL

Läs vad Svensk Golfs testpanel tycker om Cobras nya driver Fly-Z XL.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10 Uppdaterad 2019-12-11

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken ”Svensk Golf säger” sammanfattar vi kort det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi på de insikter vi fått om varje modell med hjälp av bollflyktsradarn TrackMan.

LAUNCH. Utgångsvinkeln mellan bollen och marken (horisonten) direkt efter träffen. Ihop med bollhastighet är launchvinkeln en avgörande parameter för hur högt och långt slaget kommer att flyga. Tumregeln är att ju långsammare du svingar, desto högre launchvinkel behöver du för att maximera längden på slaget.

SPINN. När du slår ett golfslag kommer bilen direkt efter träffen att börja rotera bakåt. TrackMan mäter spinntalet, vilket är viktigt att hålla koll på när du provar ut en driver eftersom det påverkar bollflykt och slaglängd. Både du själv, beroende på hur du svingar, och klubbans egenskaper påverkar spinnen. Det finns inget gyllene spinntal för alla spelare, men generellt kämpar spelare som svingar snabbare och/eller slår ner på bollen med för mycket spinn.

PRIS: 1 999 kr.
LOFT: 9,5, 10,5, 11,5 och 15 (dam).
JUSTERBARHET:  Nej.
STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,75/44,25 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: För under 2 000 kronor erbjuder Cobra med Fly-Z XL en ”enkel” titandriver utan moderna krusiduller, med offset och förlåtande viktning.

SÅ GICK PANELSNACKET: ”Det här måste vara slicarens sista hopp. Känns redan när man ställer upp att den ska gå vänster. Tycker att ljudet är för högt uppskruvat. Inte en klubba för mig.”

”Jag stör mig inte alls på halsen, tycker att den till och med är snygg. Det känns som att den här drivern bara går av sig själv. Väldigt förlåtande!”

Cobra Fly-Z XL
Fly-Z XL-drivern har en teknologi som Cobra kallar Speed Channel, en grund urgröpning som löper runt hela träffytan för att låta den flexa mer i kanterna.
Cobra Fly-Z XL

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-10
UtrustningCobra/PumaDriversTestUtrustning
Rulla till toppen