Callaway har reducerat träffytans vikt med tio procent för att göra den tunnare och därmed kunna ge högre bollhastigheter över en större yta.

Utrustning

Callaway XR

Läs vad Svensk Golfs testpanel tycker om Callaways nya driver XR.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-09 Uppdaterad 2019-12-11

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken “Svensk Golf säger” sammanfattar vi kort det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi på de insikter vi fått om varje modell med hjälp av bollflyktsradarn TrackMan.

LAUNCH. Utgångsvinkeln mellan bollen och marken (horisonten) direkt efter träffen. Ihop med bollhastighet är launchvinkeln en avgörande parameter för hur högt och långt slaget kommer att flyga. Tumregeln är att ju långsammare du svingar, desto högre launchvinkel behöver du för att maximera längden på slaget.

SPINN. När du slår ett golfslag kommer bilen direkt efter träffen att börja rotera bakåt. TrackMan mäter spinntalet, vilket är viktigt att hålla koll på när du provar ut en driver eftersom det påverkar bollflykt och slaglängd. Både du själv, beroende på hur du svingar, och klubbans egenskaper påverkar spinnen. Det finns inget gyllene spinntal för alla spelare, men generellt kämpar spelare som svingar snabbare och/eller slår ner på bollen med för mycket spinn.

PRIS: 3 295 kr.
LOFT: 9, 10,5, 12 och 13,5.
JUSTERBARHET:  Ja: loft -1/+2 grader, lievinkel neutral eller upprätt (draw).
STANDARDSKAFTLÄNGD: 46/45 tum.
FLER MODELLER: Ja, XR Pro. 

SVENSK GOLF SÄGER: 
Med en Speed Step Crown-konstruktion ska XR-driverns huvud minska det aerodynamiska motståndet. En lättare och tunnare träffyta borgar för högre bollhastigheter över hela slagytan.

SÅ GICK PANELSNACKET: 
“Ett riktigt muskelpaket – när man väl träffar. Men tyvärr blir det alltför sällan, eftersom skaftet är för långt för min smak. Jag tycker att den blir svår att kontrollera. Men jag gillar huvudet och ljudet.”

“Utseendet är härligt – hade den presterat lika bra som Alpha 815 hade jag valt den direkt.”

Callaway XR
Det Callaway kallar Speed Step Crown-teknologi är upphöjningar på kronans främre del, för att reducera vinddraget.
Callaway XR

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-09
UtrustningCallawayDriversTestUtrustning
Scroll to Top