Linn Grant och pappa John diskuterar alternativ under Skaftö Open. Bild: Göran Söderqvist

LET - Skaftö Open

Grant startar proffskarriären väl

Linn Grant gör sin första tävling som proffs – och hon är med och slåss i toppen i Skaftö Open.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-29 Uppdaterad 2021-08-29

22-åriga Linn Grant, från Rya GK, är en av de tongivande spelarna i den svenska ”gyllene generationen”, tjejer födda runt millennieskiftet som hängt ihop genom åren i flick- och damlandslag och vunnit  ”det mesta” längs vägen. Spelare som Frida Kinhult, Maja Stark, Amanda Linnér, Beatrice Wallin och Ingrid Lindblad för att nämna några.
Linn Grant, rankad trea i världen som amatör, har väl alltid vetat att hon ska bli proffs. Hon hade två collegeår kvar på Arizona State University och tanken var att försöka kvala in på LPGA-touren i höst.
Men nu står hon här. I sin första tävling som yrkesspelare.
– Det var lite krav från skolan som gjorde det, krav som hängde ihop med pandemin. De sa att jag var tvungen att vaccinera mig. Då sa jag nej tack. Jag skulle ändå bli proffs nästa år och kvala till hösten så jag skulle ändå lämna tidigare, säger hon.

KONKURRENSMÄSSIGT vet Linn Grant att hon håller men det kan ändå kännas annorlunda att pegga upp när man plötsligt har golfen som yrke.
– Det var lite nervöst. Jag vet inte varför egentligen, det är ju samma grej. Jag har ju kunnat spela här som amatör. Men någonstans är det ju det här jag har tränat för och nu är det liksom på riktigt. Och det är lite nervöst, säger Linn Grant.
Det kan vara krångligt att bli egen företagare, men Linn Grant har god hjälp.
– Jag har ju en kär pappa som hjälper till med väldigt mycket. Hans liv är att göra det så enkelt för mig som möjligt att spela golf och det gör han ju fortfarande. Sedan har jag fått hjälp från andra håll också.

NORMALT sett går en spelare över till proffslivet vid ett årsskifte, efter att ha kvalat till någon av de större tourerna. Nu har Linn Grant inga spelrättigheter på LET eller annan tour under reste av säsongen utan får lita till inbjudningar.
– Jo, så är det. Jag har bara klart med den här tävlingen och nästa veckas LET-tävling i Kristianstad.  Förhoppningen är att kunna spela Symetra eller LPGA längre fram, säger Linn Grant.
Ett problem när man kliver in som nykoling på en av de stora tourerna kan vara att man inte känner så många spelare och oftast inte har spelat banorna tidigare.
– Under alla amatörår har man ju haft ganska bra koll på vilka spelarna är, hur bra de är, hur spelar jag den här banan, vad kan jag förvänta mig scoremässigt och så vidare, men nu har man inte så bra koll på sådant, säger Linn Grant.
Under Creekhouse Ladies Open i Kristianstad nästa vecka, Sveriges tredje tävling på årets LET-schema, kan hon i alla fall känna sig mer ”hemma” vid sidan av banan. Hon ska bo ihop med kompisen Maja Stark, som gick över till proffslivet för några veckor sedan.

LINN GRANT slutade delad tvåa i Skaftö Open efter en 63-runda sista dagen. Hon var ett slag efter fransyskan Pauline Roussin Bouchard. Bouchard som gjorde sin andra tävling som proffs.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-08-29
TournyttUncategorizedLadies European TourLETLinn GrantSkaftö OpenTournytt
Scroll to Top