Martin Kaymer har inte vunnit på sju år. Ska han få den där förlösande segern denna veckan? Foto: Getty Images

Europatouren

Sju år utan vinst – är det nu det ska lossna för Kaymer?

Rikard Karlberg är bra med i Austrian Open och ende svensk som spelar helgen. Det går åt rätt håll igen för förre världsettan Martin Kaymer, men han har inte vunnit sedan 2014.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-16 Uppdaterad 2021-04-17

Europatouren har kommit till just Europa. Veckans tävling spelas på Diamond CC i Atzenbrugg, cirka fem mil väster om Wien, och det har varit kallt för spelarna de två första dagarna. 
Rikard Karlberg, som var delad tvåa efter en 68-runda första dagen, gick två över par (74) på fredagen och är –2 totalt. Karlberg började med en trippel på första hålet (tian) och fick sedan jobba i ”motvind”. Två birdies blev det, men också en bogey.
Göteborgaren Karlberg är därmed på delad fjortonde plats, fem slag efter ledande spanjoren Alejandro Canizares (–7).
Karlberg är också ende svensk kvar i tävlingen. Övriga fem svenskar ”försvann” på olika vis.
Kvalgränsen drogs vid +3.
Det blev för svårt för Alexander Björk (+4), Anton Karlsson (+5) och Philip Eriksson (+11).
Joel Sjöholm bröt för skada innan första ronden och blev sedan testad positiv för covid 19.Det förde med sig att även rumskompisen Niklas Lemke testades – positivt – och sedan fick avbryta tävlingen efter en spelad rond. De båda sitter nu i karantän i Österrike.

PRECIS BAKOM ledande Canizares finns Martin Kaymer, den största stjärnan i startfältet. Han är –6 totalt, ett slag efter, och delar andraplatsen med amerikanen John Catlin.
Martin Kaymer var världsetta åtta veckor 2011, har elva segrar på Europatouren, varav två majors, men det är sju år sedan han vann senast. Det var 2014 när han tog hem US Open. Efter det gick det långsamt nedåt för den rutinerade tysken och 2018 började han nästan sjunkit ända ner till 200-strecket på världsrankingen.
De senaste säsongerna har 36-årige Kaymer dock spelat bättre igen. Han har fått ihop en hel del topp 10-placeringar, några topp 5 och förra året var han tvåa i Spanien, men han har inte lyckats gå hela vägen.
Martin Kaymer är nu rankad 99 i världen. Han är sakta men säkert på väg åt rätt håll.
I en intervju med Europatouren före tävlingen sa han att han känner att han behöver få med sig några bra resultat och att han inte givit upp kampen om en plats i Ryder Cup till hösten.
– Topp 50 i världen är stort. Då kommer man in i alla majors och WGC och när man väl gör det så kan man spela in sig i tävlingar som jag inte fått spela de senaste åren. Ryder Cup är också stort och det var en pina att inte få vara med i Paris. Jag vet att jag är rätt långt ifrån just nu men jag känner att jag gör så många rätta saker nu så jag skulle kunna få en bra sommar, sa Kaymer.
Ska han få den där förlösande vinsten den här veckan?
– Den största utmaningen de här två dagarna har varit par 3-hålen. Där måste jag hitta något inför helgen, sa Kaymer efter fredagens rond.
Alejandro Canizars har heller inte vunnit på länge. Inte sedan 2014.

Tävlingen sänds på Viaplay och V Sport golf.

Lördag: 13.30–18.30
Söndag: 13.30–18.30

Klicka på bilden för fullständig leaderboard.


Text: Bo Steffensen • 2021-04-16
TournyttUncategorizedAustrian OpenEuropatourenEuropean TourMartin KaymerRikard KarlbergTournytt
Rulla till toppen