Moa Folke avslutade vasst i Schweiz och femteplatsen var svenskans bästa placering hittills under 2024 Foto: Tristan Jones/LET

Årsbästa för Folke i Schweiz

Här följer ni de svenska spelarna runt om i Tourvärlden.

Text: Martin Strömberg • 2024-07-01 Uppdaterad 2024-07-01

PGA TOUR

Rocket Mortgage Classic 4/4. Australiern Cameron Davis tog sin andra titel på PGA Tour och sin andra seger i Rocket Mortgage Classic under söndagen. Davis avslutade med 70 slag på Detroit CC och hans 18 under par totalt räckte till seger med ett slag före fyra spelare som slutade 17 under par. Akshay Bhatia som låg i toppen under hela tävlingen treputtade sista greenen från 10 meter för en bogey och för att hamna ett slag bakom Davis.

– Jag önskar inte någon att treputta sista greenen som Akshay gjorde men samtidigt är det en fantastisk känsla att få vinna igen. Jag har jobbat hårt för att ta mig ur ett hål och även om det funnits tendenser till en vändning hade jag inte kunnat tro på detta inför veckan, sa Davis, som också tog sin första titel i Rocket Mortgage Classic för tre år sedan.

Ingen svensk tog sig förbi kvalgränsen den här veckan.

LPGA TOUR

Dow Championship 4/4. En fin 62-rond under sista dagens fyrboll/bästboll gav thailändskan Atthaya Thitilul och Ruoning Yin från Kina segern i Dow Championship. Paret var 22 under par och ett slag före amerikanskorna Ally Ewing och Jennifer Kupcho. En birdie på sista hålet av Thitikul säkrade segern. Det helsvenska paret med Frida Kinhult och Linnea Ström avslutade med 67 slag och de hamnade på 35:e plats.

DP WORLD TOUR

Italian Open 4/4. Under en avslutningsrond med många omkastningar lyckades till slut tyske veteranenMarcel Siem ta hem sin sjätte seger på DP World Tour. Siem rullade först i en birdieputt från distans på det 72:a hålet för att ta sig in i ett särspel mot Tom McKibbin och väl där avgjorde 43-åringen med en birdie direkt. Siem opererade höften i februari och gjorde sin blott fjärde start efter operationen. Siem som haft en lång och böljande karriär ser nu fram mot en tid av spel utan smärta och han har högt ställda mål.

– Att få sätta den putten på sista green var en av de coolaste ögonblicken i min karriär och att få göra det i särspelet också var ännu bättre. Jag älskar den här sporten och har arbetat hårt för de här ögonblicken. Mitt stora mål är att få spela ett Ryder Cup i karriären och det känns som att min resa bara har börjat, sa en lycklig Siem efter segern.

Jonas Blixt och Marcus Kinhult blev till slut bästa svenskar på delad 63:e plats. Rikard Karlberg slutade delad 67:a.

LADIES EUROPEAN TOUR

Swiss Ladies Open 3/3. Moa Folke avslutade starkast av svenskorna i Schweiz med 67 slag och klättrade till en fin delad femteplats på åtta under par, tre slag bakom segrande engelskan Alice Hewson. Hewson besegrade indiskan Tvesa Malik med en birdie på det första särspelshålet och tog sin andra seger på LET, den första kom 2020 i Sydafrika. Femteplatsen var Folkes bästa placering under 2024 och hon klättrade till en 42:a plats på Order of Merit. Bästa svenska där är Linn Grant på nionde plats.

Liss Pettersson och Sara Kjellker delade tiondeplatsen fem slag bakom Hewson och Caroline Hedwall slutade på delad 19:e plats, sex slag bakom segraren.

KORN FERRY TOUR

Memorial Health Championship 4/4. Efter flera fina tävlingar blev det en missad kvalgräns för Pontus Nyholm den här veckan i Illinois. Nyholm hade fina 66 slag (-5) andra ronden men första ronden på 71 slag blev för tungt att hämta in då scorerna drog iväg söderut och fem under par var två slag från kvalgränsen. Tim Widing, som leder Points List på Korn Ferry Tour, spelade inte den här veckan. Amerikanen Max McGreevy vann veckans tävling, ett slag före landsmannen Steven Fisk och båda säkrade sin kort till PGA Tour nästa säsong. Tim Widing, som också han är klar för PGA Tour nästa säsong, spelade inte den här veckan och föll från första till tredje plats på Points List, där de 30 främsta får kortet nästa säsong.

CHALLENGE TOUR

Le Vaudreuil Golf Challenge 4/4. Spanjoren Joel Moscatel tog sin andra seger under 2024 när han besegrade fransmannen Benjamin Hebert i särspel i Le Vaudreuil Golf Challenge. Jens Fahrbring avslutade snyggt med 69 slag och delade 16:e plats som bästa svensk. Per Längfors kom på delad 22:a plats och Mikael Lindberg delade 34:e plats.

AHLSELL NORDIC GOLF TOUR/LETAS

MoreGolf Mastercard Open 3/3. Kajsa Arwefjäll tog sin första seger som professionell spelare när MoreGolf Mastercard Open avgjordes i Varberg. Arwefjäll avslutade med 67 slag och tog sig förbi Andrea Lignell, som fick nöja sig med andraplatsen. Här kan ni läsa om Arwefjälls seger.

CUTTER & BUCK TOUR

PGA Championship Landeryd Masters 4/4. Jesper Sandborg avslutade med 67 slag och svepte fältet under sista ronden av PGA Championship Landeryd Masters. Sandborg slutade sju under par på Vesterby Golf och segermarginalen blev till slut tre slag före fyra spelare på fyra under par, bland dem svenskarna Linus Lilliedahl, Felix Pålsson och Albin Bergström.

SENIORMAJOR

U.S. Senior Open 3.5/4. Japanen Hiroyuki Fujita behåller sin ledning i U.S. Senior Open, som kommer att avgöras på måndagen efter att vädret ställt till det under söndagens rond. Fujita är 16 under par med åtta hål kvar att spela och tre slag före engelsmannen Richard Bland. Joakim Haeggman hann spela klart och delar 25:e platsen på ett under par. Michael Jonzon är fem över par på delad 60:e plats med fyra hål kvar att spela och Patrik Sjöland är delad 63:a, också han har fyra hål kvar på måndagsmorgonen.

AMATÖRER

The Women’s Amateur Championship. Louise Rydqvist gick längst av alla svenskor men föll under lördagen i semifinalen på irländska Portmarnock mot skotskan Lorna McClymont med 4/3. I finalen vann till slut amerikanskan Melanie Green över McClymont med två hål och tog hem den åtråvärda titeln.

European Amateur Championship 4/4. Alfons Bondesson blev bästa svensk på danska The Scandinavian på en delad åttondeplats. Segern gick till amerikanen Tommy Morrison som vann ett särspel med två andra spelare efter att ha gjort birdie på det tredje särspelshålet.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-07-01
ToursvepetAlice HewsonCameron DavisChallenge TourDP World TourFrida KinhultJens FahrbringJesper SandborgKajsa ArwefjällLadies European TourLinnea StrömLPGA TourMarcel SiemMoa FolkePGA TourToursvepet
Rulla till toppen