Många svenskar högt upp på ledartavlorna. Foto: Getty Images

Toursvepet

Strålande svenskinsatser på flera tourer

Många svenskar har fått bra starter på veckans hetaste tourtävlingar.

Text: Svensk Golf • 2023-05-12 Uppdaterad 2023-05-12

Här hittar du veckans ledartavlor

Ladies European Tour

Linn Grant, rankad 27 i världen, har fått en lovande start på Jabra Ladies Open som spelas på majorbanan Evian Resort GC i Frankrike.
23-åringen gör sin fjärde LET-tävling för året och ligger på åttonde plats i säsongsrankingen Race to Costa del Sol inför denna vecka. 
Grant gick första ronden på 68 slag, tre under par och är tre slag bakom ledande Anne Van Dam, Nederländerna.

Grant stod för en eagle (hål 18, par 5) och tre birdies. Det blev även två bogeys men överlag stabilt spel av svenskan.
– Spelade stabilt i dag. Jag var på pinnen hela dagen men lyckades inte riktigt hitta farten på greenerna. Men jag gjorde ett par birdies och hoppas på fler i morgon, säger Linn Grant till LET.

Även Johanna Gustavsson är bra med efter första ronden. 30-åringen gick på par och är delad elva. Endast 20 av fältets 131 spelare gick på par eller bättre. 

Senare i sommar står veckans bana värd för majortävlingen The Amundi Evian Championship som avgörs 27–30 juli. 
Linn Grant slutade åtta förra året i sin debut i majorn och börjar bli mer och mer van vid banan.
– Förra gången jag spelade Jabra tyckte jag det var en riktigt lurig bana med tanke på uppsättningen och förhållandena. Men jag klurade ut den på Evian och nu vet jag hur jag ska spela den rent strategiskt, säger Grant till touren.

DP World Tour

Simon Forsström, 34 år, är i ensam ledning i Soudal Open efter första ronden. Forsström gick runt Rinkven International GC i Antwerpen på 64 slag, sju under par. Han leder med ett slag före en kvartett spelare på andra plats, däribland Jens Dantorp. Ytterligare ett slag bakom återfinns Alexander Björk och Marcus Kinhult på delad sjätte plats. Fyra svenskar bland de sex främsta efter 18 hål bådar gott inför fortsättningen.

Ledaren Forsström har redan hunnit notera tre topp tio-placeringar sedan han tog klivet in på DP World Tour, med en delad fjärdeplats på Mauritius som främsta placering. Han är just nu på 71:a plats på Race to Dubai-rankingen och var mycket nöjd med sin start på veckans tävling.
– Allting fungerade väldigt bra. Slog drivern rakt, satte upp några bra inspel väldigt nära och satte några puttar också. Så, allting rullade på fint idag, sa Forsström till DP World Tour efteråt. 

Han har alltid gillat att spela i Belgien när han varit på plats vid Challenge Tour-tävlingar och han förstod redan under sitt inspelsvarv tidigare i veckan att banan skulle passa honom bra.
– Jag gillar banan, den är smal och inte så lång och det passar mig och jag är glad att jag tog till vara på det idag. 

PGA Tour

Henrik Norlander är på delad 17:e plats efter första ronden av AT&T Byron Nelson som spelas på TPC Craig Ranch utanför Dallas i Texas. Norlander sköt 66 slag, fem under par. 
36-åringen noterades för hela åtta birdies och var het med puttern. Norlander tjänade 2.75 slag gentemot resten av fältet i den kategorin (tredje bäst).
Sydkoreanen S.Y. Noh stod för en makalös öppningsrond på 60 slag, elva under par. Han leder tre slag före Adam Scott och Zecheng Dou. Noh var bogeyfri och lämnade in ett scorekort innehållandes en eagle och nio birdies. 

MAJOR. PGA Tour Champions

Robert Karlsson är ende svensk i årets första seniormajor. 53-åringen började första ronden lovande och var två under par efter fem hål. Sen blev det bogey på sexan. Efter birdie på tian såg det bra ut igen men birdieproduktionen uteblev på sista nio. Efter bogey på 18 blev det till slut 71 slag, ett under par för svensken. Han är delad 28, fyra slag bakom en trio spelare i topp.

LPGA Tour

Anna Nordqvist spelade bäst av svenskorna första ronden av Cognizant Founders Cup i New Jersey. Nordqvist gick tre under par, 69 slag. Hon är delad 12, tre slag bakom ledande sydkoreanskan Sei Young Kim.
Frida Kinhult och Madelene Sagström gick bägge ett under par och är delad 30:e inför fredagens rond.  

G4D Tour

Rasmus Lia är femma efter två av tre ronder i paragolftävlingen The G4D Open som spelas på Woburn GC i England. Lia är totalt åtta över par och åtta slag bakom ledaren Brendan Lawlor som toppar A-klassen på par. 
Svensken hade 78 slag på onsdagens öppningsrond. På torsdagen gick det bättre och hans 74 slag var dagens lägsta varv. 
Felix Norrman är på 16:e plats i A-klassen men toppar samtidigt IN1-klassen inför fredagens finalrond.
Nio svenskar deltar i tävlingen. 


Text: Svensk Golf • 2023-05-12
ToursvepetAnna NordqvistHenrik NorlanderLinn GrantSimon ForsströmTournyttToursvepet
Scroll to Top