Alexander Norén tog en delad fjärdeplats i Houston Open och klättrade ordentligt på FedEx Cup-listan. Och avancerade till plats 45 på världsrankingen. // Foto: Getty Images

Toursvepet

Norén fyra – avancerar på världsrankingen

Två svenska topp tio-placeringar och ledning i Kvalskolan.

Text: Svensk Golf • 2022-11-14 Uppdaterad 2022-11-14

PGA TOUR. Alex Norén avslutade snyggt med en rond på 68 slag (-2) och delade fjärdeplatsen i Houston Open. Noréns åtta under par var åtta slag bakom segraren Tony Finau.
Totalt sett under veckan var Noréns långa spel mycket bra och han var trea i fältet med över sju intjänade slag mot övriga i startfältet in mot green. Puttningen var också stabil i de två första ronderna och den sista och han tjänade totalt 2,4 slag mot övriga med puttern. Norén klättrade från plats 103 till en 47:e på FedEx Cup-listan i och med placeringen. Han avancerar också fem steg på världsrankingen – från 50:e plats till 45:e.

LPGA TOUR. Maja Stark var på väg mot en riktig topplacering i Pelican Women´s Championship och var på fjärde plats inför det sista hålet. Tyvärr blev det en trippelbogey där och Stark föll tillbaks till en delad tiondeplats. Stark spelade bra hela ronden i övrigt och gav sig själv många bra chanser utan att lyckas få i puttarna sista nio hålen. Tävlingen vanns av amerikanskan Nelly Korda på 14 under par, ett slag före Lexi Thompson, och Korda tog därmed tillbaks platsen som världsetta. Stark avslutade med 72 slag och med sju under par totalt var hon sju slag bakom Korda. Pernilla Lindberg var näst bästa svenska på delad 22:a plats efter 68 slag sista ronden.

DP WORLD TOUR. Engelsmannen Tommy Fleetwood vann Nedbank Golf Challenge efter en hård batalj med indiern Shubhankar Sharma och nyazeeländaren Ryan Fox. Fleetwood sänkte ett bunkerslag för eagle på det 14:e hålet och lyckades sedan undvika att tappa slag på de luriga avslutningshålen för 67 slag sista dagen. Fox slutade tvåa, ett slag bakom och Sharma trea, två slag bakom Fleetwood. Sebastian Söderberg avslutade urstarkt med 67 slag och klättrade till en delad femteplats, fyra slag bakom Fleetwood, och han säkrade därmed en plats i nästa veckas DP World Tour Championship i Dubai. Han får sällskap av Joakim Lagergren i Tourfinalen, Lagergren blev delad 29:a i Sydafrika.

LADIES EUROPEAN TOUR. Carolin Hedwall hade länge segervittring i Aramco Team Series i Jeddah men ett dåligt hål förstörde allt sista ronden. Hedwall tappade hela fem slag mot par på det 15:e hålet där hon fick notera nio slag i på par fyra-hålet. Hedwall slutade på ensam sjundeplats, fyra slag bakom tyskan Chiara Noja, som besegrade engelskan Charley Hull i särspel. Sofie Bringner slutade delad elva och Linda Wessberg delad 14:e.

PGA TOUR CHAMPIONS. Irländaren Padraig Harrington spelade stor golf och vann Charles Schwab Cup Championship, Tourfinalen på PGA Tour Champions, med sju slags marginal ner till tvåan Alex Cejka från Tyskland. Harrington avslutade med 65 slag och slutade hela 27 under par totalt. Nyazeeländaren Steven Alker slutade trea i sista tävlingen men vann Order of Merit totalt före Harrington. Enda svensken Robert Karlsson avslutade med en rond på par och en 30:e plats i finalen. Karlsson slutade på en 24:e plats på Order of Merit.

KVALSKOLAN, DP WORLD TOUR. Det blev en fantastisk svenskdag under tredje ronden av sex i kvalskolans finalsteg i spanska Tarragona. Tobias Edén gick runt på 61 slag och avancerade hela 83 placeringar upp till en delad tiondeplats. Simon Forsström gick på 65 slag och är i ensam ledning efter halva finalkvalet på 15 under par, två slag före danske John Axelsen och engelsmannen Daniel Brown. Dessutom är Niklas Lemke på en fjärdeplats, tre slag bakom Forsström, efter 65 slag på söndagen.