Efter att ha varit i ledning efter 36 hål slutade Ludvig Åberg till sist på delad tolfteplats i sitt första U.S Open Foto: Getty Images

Åberg efter U.S. Open-debuten: ”Det blir inte svårare än så här”

Slutade delad tolva efter dubbla 73-ronder i helgen.

Text: Martin Strömberg • 2024-06-17 Uppdaterad 2024-06-24

För alla som hoppades att Ludvig Åberg skulle iscensätta en segerjakt direkt från start under söndagens avslutningsrond av U.S. Open blev det en tidig besvikelse. Åberg inledde visserligen med ett fint par på första hålet men tvingades sedan notera en trippelbogey redan på hål nummer två efter att hans andraslag från bunkern studsade out of bounds. Fem slag bakom ledande amerikanen Bryson DeChambeau blev därmed åtta slag att hämta in och naturligtvis en övermäktig uppgift.

Men Åberg fortsatte dock att producera mängder av fina slag även under slutronden. Han kom tillbaks med birdies på hål tre och fem och hade bud på mer utan att riktigt få till det på greenerna sista ronden. Han tappade 1,19 slag mot fältet under söndagen.

På sjunde hålet fick han dessutom ett snudd på omöjligt läge när hans andraslag valde att stanna precis i bunkerkanten vid green vilket tvingade Åberg att stå i bunkern och sedan greppa puttern på hockeymanér för att överhuvudtaget kunna träffa bollen. Han lyckades klart godkänt att rulla in putten på green men den följande parputten från virka fem meter blev för lös och ännu en bogey i kortet.

Till slut blev det precis som under lördagen en rond på 73 slag (+3) och när allt summerades räckte Åbergs ett över par totalt till en delad tolfteplats i hans allra första U.S. Open. Ett över par totalt var sju slag bakom segrande amerikanen Bryson DeChambeau ch det var en relativt nöjd Åberg som lämnade PInehurst No 2.

– Det har varit fantastiskt, en fantastisk erfarenhet. Det har varit extrem tufft och hänt konstiga saker, men jag tycker att vi hanterade det bra. Det blir inte svårare än så här och det känns skönt att veta ungefär vad som krävs för att prestera och trots att det är första gången jag upplever det så har jag njutit hela vägen. Banan var uppenbarligen väldigt svår om man tittar på scorerna och den kräver mycket när det handlar om bollflykt, höjd på inspelen och spinnkontroll. Men jag tycker att banan var jättebra och cool att spel, sa Åberg.

Kikar man närmare på statistiken så är det spelet runt greenerna som hindrade Åberg från en ännu bättre placering, han tappade 0,72 slag mot fältet i den kategorin vilket gav honom en 66:e plats i den kategorin. Övriga delar av spelet höll högsta klass och han var trea från tee (+1,26), och 13:e på greenerna (+1,14). Han träffade dessutom 46 av 56 fairways (3) och 52 av 72 greener (1).

Placeringen gav också Åberg ett litet lyft uppåt på FedEx Cup-listan, från sjunde till femte plats, och härnäst väntar spel i Travelers Championship redan veckan som kommer för Ludvig Åberg.

Tim Widing såg ut att gå mot en riktigt fin avslutningsrond i sin debut i U.S. Open och var länge två under par. Tyvärr tappade han fem slag sista fyra hålen och tvingades skriva ner en trippelbogey på det 72:a hålet efter att ha missat green höger och sedan fått svårt läge i bunkern. Widing avslutade precis som Åberg med 73 slag och slutfacit blev en delad 41:a plats på totalt åtta över par.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-06-17
U.S. OpenBryson DeChambeauLudvig ÅbergPGA TourPinehurst No 2Tim WidingTournyttU.S. Open
Rulla till toppen