En jublande lycklig Tommy Fleetwood efter att ha säkrat segern för Europa i Ryder Cup på Marco Simone G&CC Foto: Getty Images

Europa vann Ryder Cup efter stor dramatik

Tommy Fleetwood hjälte i den 44:e upplagan av Ryder Cup.

Text: Svensk Golf • 2023-10-01 Uppdaterad 2023-10-03

Europa gick ut till söndagens singelspel i Ryder Cup med fem poängs försprång. Men som så ofta var USA starka i singelspelet och bjöd på starkt motstånd. Men efter många jämna matcher säkrade engelsmannen Tommy Fleetwood den europeiska segern då han fick sin korta birdieputt skänkt av Rickie Fowler på det 16:e hålet. Det innebar att Fleetwood blev dormie två och garanterade minst den halva poäng som krävdes för att Europa skulle nå 14,5 poäng.

När segern var klar kunde den europeiska kaptenen, Luke Donald, som själv är obesegrad som spelare i fyra Ryder Cup, äntligen slappna av. Det har varit månader av hårt arbete och stress.

– Det är känslosamt. Det har varit en lång process, en fantastisk resa – jag njöt verkligen av den. USA kämpade men jag är så stolt över mina tolv killar. Vi bildade ett starkt band från dag ett och de gav mig allt. De litade på mig och de levererade för mig, sa en rörd Donald.

Svenske rookien Ludvig Åberg föll efter en bra kamp mot Brooks Koepka med 3/2. Åberg tog två poäng på sina fyra matcher, båda poängen kom tillsammans med norrmannen Viktor Hovland.

– Det har varit väldigt kul och jag har haft en väldigt bra upplevelse den här veckan. Förlusten idag kommer att suga ett tag och jag är lite besviken över hur jag spelade idag men totalt sett har det varit en underbar vecka, sa Åberg efter sin singelmatch.

Hovland imponerade stort i sin singel mot Collin Morikawa och tog en viktig tidig seger med 4/3. Tungviktsmötet mellan Jon Rahm och Scottie Scheffler svängde fram och tillbaks och att matchen till slut delades kändes logiskt. När Tyrrell Hatton lyckades ta en poäng mot Brian Harman på det 16:e hålet vägde det mesta över i Europas favör. När Fleetwood till slut vann sin match på det 17:e hålet tog han den poängen som officiellt tog Europa till 15 poäng.

Slutsiffrorna skrevs till 16,5 för Europa mot 11,5 för USA. Det innebär att hemmasviten är intakt för det europeiska laget, USA har inte vunnit på europeisk mark sedan 1993 då man vann på The Belfry utanför Birmingham med 15-13. Europa har vunnit sju av de senaste tio matcherna.

Nästa upplaga av Ryder Cup spelas på Bethpage utanför New York om två år.


Text: Svensk Golf • 2023-10-01
Ryder CupLudvig ÅbergMarco Simone G&CCRyder Cup 2023Tommy FleetwoodTournyttTyrrell HattonViktor Hovland
Rulla till toppen