Tim Widing. Foto: Getty Images

Åtta svenskar i finalkvalet till The Open

Flera svenskar slåss mot majorvinnare och tourproffs om de sista platserna i den 152a upplagan av The Open Championship. Här är vad du behöver veta om finalkvalet nästa vecka.

Text: Felix Månsson • 2024-06-27 Uppdaterad 2024-07-01

Nästa vecka, tisdag 2 juli, spelas finalkvalet för att knipa en plats i den 152a upplagan av The Open, som spelas på Royal Troon mellan den 18–21 juli.

Omkring 2000 hoppfulla spelare peggade upp runt 15 banor i de regionala kvalen, och av dem lyckades 100 spelare ta sig vidare till nästa steg. Men om det steget var svårt att ta sig vidare ifrån, väntar nu ett ännu tuffare test. För de spelare som spelat sig vidare ställer sig nu bredvid majorvinnare och tourspelare som inte kvalificerat sig via ranking eller meriter.

288 spelare är kvar i kvalspelet och är fördelade runt fyra banor: Burnham & Berrow, Dundonald Links, Royal Cinque Ports, West Lancashire.

Uppdaterad måndag 1 juli: Åtta svenskar gör upp om de kvarvarande platserna till årets fjärde och sista major: Tobias Ruth, Adam Wallin, Tim Widing, Oliver Gillberg, Charlie Lindh, Björn Åkesson, Niklas Lemke och Henric Sturehed.

Bland de som vill sätta stopp för den svenska majorframfarten finns ett par välkända namn. Efter att ha snubblat på mållinjen förra året, och därmed missade sin första The Open på 25 år, ställer The Masters-vinnaren Sergio Garcia upp i år igen. Det gör även US Open-vinnaren och OS-guldmedaljören Justin Rose.

Talor Gooch, som kaxigt svarade nej på frågon om han skulle kvala till årets US Open, lyser med sin frånvaro även under det här kvalet. 15 LIV-spelare ställer däremot upp i kvalet. Däribland Abraham Ancer, Marc Leishman och Graeme McDowell.

En stor nyhet för det här årets finalkval är att det är första gången i The Opens 152-åriga historia som det är liverapportering via radio.

Svenskarna i finalkvalet

Burnham & Berrow
Tobias Ruth
Charlie Lindh, Kristianstad GK
Björn Åkesson, Barsebäck Resort
Niklas Lemke, Öijared
Henric Sturehed, Landeryds GK

Dundonald Links
Adam Wallin, Ulricehamns GK
Tim Widing

Royal Cinque Ports
Oliver Gillberg, Askersunds GK

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-06-27
TournyttJustin RoseSergio GarciaThe OpenTim WidingTournytt
Rulla till toppen