Joost Luiten kritiserar den nederländska olympiska kommittén – och får medhåll från profiler inom golfvärlden. Foto: Getty Images

Golfvärlden rasar över portandet från OS

Joost Luiten slår tillbaka mot nederländska kommitténs beslut att porta honom, och två landsmän från OS. Och han får medhåll från profiler inom golfvärlden.

Text: Felix Månsson • 2024-06-27 Uppdaterad 2024-06-27

Joost Luiten, sexfaldig vinnare på DP World Tour och rankad 148 i världen, publicerade ett långt inlägg på Instagram under onsdagen. I inlägget gick han hårt åt sitt eget lands olympiska kommitté (NOC*NSF) och deras beslut att inte skicka honom, Darius van Driel och Dewi Weber – trots att samtliga kvalificerat sig till turneringen.

”Det är ofattbart att de säger att jag inte kan sluta topp åtta på OS, de har inte en blekaste aning om golf”, säger Luiten i inlägget.

Men han slutar inte där, till sin sak använder han statistik från sin karriär.

”Nocnsf tror inte att jag har en chans att sluta topp åtta av 60 spelare. Trots att jag under min 18 år långa professionella karriär har slutat topp tio nästan 20 procent av mina starter, och det var med 156 spelare i fältet. Säsongen 2023 var denna siffra 25 procent.”

Joost Luiten är förkrossad över att han inte får möjligheten att tävla i OS i Paris.

”De förstår bara typiskt nederländska sporter, bevisligen inte golf. Det är så ledsamt och smärtsamt”, avslutar han sitt inlägg.

Han får nu högljutt medhåll från flera stora personligheter inom golf.

Legendaren Thomas Björn ryter ifrån på X.

”Vilket korkat beslut… Bristen på förståelse kring golf från vissa personer är sorglig. Bokstavligt talat alla spelare i fältet har en chans att vinna medalj.”

Dan Rapaport, golfjournalisten som bland annat är känd för sin medverkan i dokumentärserien Full Swing, på Netflix, håller inte tillbaka i sin kritik över OS-ratandet.

”Dessa idrottare förtjänade sin plats att representera sitt land på den största scenen inom sport. Att några byråkrater beslutar att de inte är bra nog är respektlöst och totalt osant.”

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-06-27
TournyttDP World TourJoost LuitenOS i ParisThomas BjörnTournytt
Rulla till toppen