Det finns många frågetecken att reda ut när det gäller Scandinavian Mixeds framtid Foto: Getty Images

Oviss framtid för Scandinavian Mixed

Många frågetecken att reda ut inför kommande upplagor.

Text: Roger Andersson • 2024-06-09 Uppdaterad 2024-06-24

HELSINGBORG Vasatorp har kämpat mot vädrets makter, inte bara den här tävlingsveckan utan även inför Volvo Cars Scandinavian Mixed. Det är ett stort och häftigt jobb från klubbens personal och medlemmar som gjort spel möjligt.

För några veckor sedan var läget så allvarligt att DP World Tours organisation kände sig tvingat att mejla samtliga anmälda spelare och berätta att det var läge att sänka förväntningarna på banans kondition. Det var ett smart drag, för samtidigt som spelarna befarade det värsta, så gjorde banpersonalen på klubben ett makalöst bra jobb och har levererat greener i toppklass och fairways mycket bättre än förväntat. Trots hård vind och regn i nästan monsunklass så hördes få, om ens något klagomål från spelarna.

Trots att det såg mörkt ut på förhand lyckades Vasatorp leverera en fin bana och ett lyckat arrangemang Foto: Roger Andersson

– Arbetet med att få hit tävlingen är ungefär ett år gammalt, det var intensivt att få ihop alla delar. Även om vi inte riktigt visste hur det skulle bli så började vi då planera för tävling. All personal har jobbat på tävlingen och runt 120 volontärer, medlemmar från klubben, har engagerat sig. Det är fantastiskt. Det finns en stolthet och en klubbkänsla här, man vill ha tävlingar och kunna visa upp vår klubb, säger Vasatorps klubb chef Louise Friberg.

Vädret har som sagt inte varit på organisationens sida, hård vind och kraftigt regn höll den förväntade storpubliken borta. Men den publik som varit här, maskiner, golfbilar, vanliga bilar, all tv-produktion, med mera har förstås satt sina spår. Om tre veckor ska läktare och andra saker vara borta.

– Vi har haft ett skarpt och kul samarbete med WeDo Sports, LET och DP World Tour. Det har känts riktigt bra. 100 procent att jag skulle vilja göra om det här om några år. Jag gillar formatet och det känns bra med satsning både på jämlikhet och hållbarhet. På många plan känns det extra varmt i hjärtat med värdskapet. Jag utesluter inget annat format men det känns unikt och viktigt, avslutar Louise Friberg.

En av alla medlemmar som ställt upp som volontärer är Carina Remstedt.

Carina Remstedt är en av många frivilliga som gör att Scandinavian Mixed fungerar Foto: Roger Andersson

– I dag bar jag resultatskylten i Linn Grants boll och jag ska också köra en courtesy car senare. Det är kul, vi skapar kontakter och får se bra golf. Lite dåligt väder får man ta, sade Carina.

Ja, vad händer då med Volvo Cars Scandinavian Mixed framöver? Volvo Cars kontrakt som titelsponsor löper ut nu, men det finns ett optionsår. Kommer tävlingen att finnas kvar i det här formatet och var ska den i så fall spelas 2025? Frågan går till Mikael Eriksson, Senior Tournament Director på DP World Tour som äger tävlingen.

– Vasatorp har gjort ett oerhört bra jobb med banan och spelarna är nöjda. Greenerna kanske de bästa vi spelat på i år, Sedan rår vi inte på vädret. Vi vill ju absolut ha en tävling i Sverige. Själva formatet är väl lite osäkert. Idag finns inget givet där. Vi roterar gärna, varit i Stockholm också, banorna har passat bra för det här formatet, sedan har vi det klimat vi har så tiden på säsongen har betydelse och naturligtvis om en anläggning har storleken för ett sådant här event. Men vi kanske inte måste ha en så stor tävling. Men jag tror det är bra att rotera tävlingsplats, men inget oavvisligt krav. Lite upp till sponsorer också. säger Mikael Eriksson.

Mikael Eriksson var nöjd med banan efter veckan på Vasatorp Foto: Roger Andersson

Volvo Cars vd Jessica Span bekräftar att Volvo har ett intresse av att fortsätta, men under förutsättning att man behåller formatet.

– Vi tycker det är både trevligt och kul format, så vi får väl se vad vi kommer fram till i diskussionerna med tourerna framöver. När det gäller plats så skulle det förstås vara kul med tävling i Göteborg. Volvo har ju 13 000 anställda där, säger Jessica Span.

Claes Nilsson på WeDo Sports är eventansvarig med införsäljning av sponsorer, partnersamarbeten med mera. Han har jobbat med den svenska tävlingen i 10 år nu och är nöjd.

– Vädret kan vi inte göra något åt, men det var det sämsta under mina tio år tyvärr. Fortsättningen? Vi vill gärna fortsätta med tävlingen och formatet. Det vi försöker lösa är ett bra datum. Det här är inte optimalt eftersom det är studentvecka i Sverige och stora tävlingar i USA. Det handlar framförallt om att hitta datum där de bästa herrspelarna med Ludvig Åberg och Alex Norén har möjlighet att komma hem, säger Claes Nilsson.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-09
TournyttDP World TourLadies European TourTournyttVasatorps GKVolvo Car Scandinavian Mixed
Rulla till toppen