En överraskad och lycklig Linn Grant efter sin andra seger i Scandinavian Mixed Foto: Getty Images

Grant vann Scandinavian Mixed – led med Söderberg

Tog en historisk andra seger på DP World Tour när hon spelade hem Scandinavian Mixed.

Text: Roger Andersson • 2024-06-09 Uppdaterad 2024-06-24

HELSINGBORG Det blev en närmast otrolig dramatik när Volvo Car Scandinavian Mixed avgjordes på söndagen. Till slut stod hemmahoppet Linn Grant som segrare då den suveräne ledaren Sebastian Söderberg helt tappade spelet sista dagen.

För er som kommer ihåg Tage Danielssons monolog om sannolikhet så var det lite av den känslan när regnet och den hårda vinden upphört och solen tittade fram. För inte kunde väl en av DP World Tours bästa spelare tappa en ledning på åtta slag sista dagen? Osannolikt. Linn Grant spelade visserligen drömgolf och som tidigare utlovats gick på attack utan att förivra sig. 65 slag, sju under par i en fenomenal avslutning. Men det skulle ju ändå inte räcka, väl…

När Sebastian Söderberg gick ut strax efter klockan 13 så hade han en ledning på åtta slag, efter fem hål var ledningen nere på fyra slag, efter elva hål var den tre slag, efter 15 hål bara ett slag och när Sebastian, som alltså svarat för 63-66-66 slag de tre första dagarna, på sistsa hålet lägger inspelet i greenbunkern, slår det slaget för långt, missar putten för seger och en kort putt för särspel, då tror vi inte att det är sant, eller sannolikt. Fast det har hänt. Samtidigt står Linn Grant ensam på rangen och håller svingen igång när hon hör suset som går genom publiken.

– Jag känner med Sebastian, jag vet själv hur det är att vara i ledning och försöka spela hem en seger utan att kanske riskera för mycket. Det är inte alls så enkelt, men jag förstår om han är otroligt besviken. Själv hade jag en bra dag, bra rytm och flyt i spelet. Jag sneglade lite på leaderboard men jag försökte mest spela på och försöka göra birdies. Sista nio mest spela klokt och inte för aggressivt, sade Linn som med 271 slag, 17 under par (67-68-71-65) vann med ett slag.

Linn Grant kände med Sebastian Söderberg samtidigt som hon naturligtvis kände glädje över sin andra seger i Scandinavian Mixed Foto: Roger Andersson

Storsint ändå av Sebastian Söderberg att direkt efter att ha signerat scorekortet för 77 (!) slag, leta upp Linn och ge en grattiskram, men det var en oerhört besviken Sebastian som snabbt lämnade området utan att ge några kommentarer eller intervjuer. Han blev till slut delad tvåa i tävlingen med Calum Hill och avancerade faktiskt till andra plats på rankingen Race to Dubai. Varken det eller prischecken på 1,8 miljoner kronor hjälper nog för att sova gott i natt. Inte heller att gå från att ha en ledning med åtta slag till att förlora med ett. Det är enligt DP World Tour ett rekord för touren.

Själv har jag en annan avslutning som kommer upp i huvudet, den på Augusta och The Masters 1996 då Greg Norman hade en ”bombsäker” ledning inför sista dagen med sex slag, men 78 slag på söndagen förstörde allt. Det vi ofta glömmer bort då är att Nick Faldo utmanade Norman med sin 67-runda, fem under par för att ta sin tredje Masters-titel. Vi ska verkligen poängtera att Linn Grant gör en otrolig avslutning med 65 slag, sju under par i vind och regn.

För Linn Grant var det här en vecka som gav mycket inspiration. Att få bo hemma, umgås med vänner och familj, spela inför svensk publik, att segra förstås, men också att ta kliv på ranking och att komma allt närmare en resa till OS i Paris i juli.

– Har väl gått lite på adrenalin, kommer att vara slut i kväll. Ska vara hemma en vecka, sedan till USA och en major innan OS-uttagningarna. Just nu känns det bara stort, jättestort att vinna på hemmaplan, sade Linn Grant som fick en veckopeng på nästan 3,6 miljoner kronor.

I april, på årets första major, Chevron Championship, så sparkade Linn sin caddie och ersatte honom med sin bror Jonathan för att hon ville ha bättre kemi med caddien och ha kul på banan. Kan ju inte blå så mycket roligare än i dag, men samarbetet fortsätter nu säsongen ut. Jonathan som tidigare arbetade för en annan klubbtillverkare än det märke Linn spelar. Bara det kan ju ge kul diskussionen över en bit mat.

Allt annat än segerdramatiken hamnade förstås i skymundan på Vasatorp denna söndag. Men absolut värt att ge en extra varm applåd för är Adam Wallins spel på söndagen. Den unge amatören från Ulricehamn som vi skrev om i fredags, hade rutinerade ”Jesse” Karlsson på bagen och tillsammans fixade de 69 slag, totalt 280 och förstås priset som bäste amatör på herrsidan. Louise Rydqvist bästa amatörspelare på damsidan med 286 slag och en delad 59:e plats.

Johanna Gustavsson från Örebro verkar ha hittat formen, hon smög bakom Linn Grant fram till en delad fjärdeplats och näst bästa damspelare efter 68 slag på söndagen och 275 slag totalt. Det gav också klirr i kassan, närmare 889 000 kronor. Som Johanna själv sade tidigare i veckan. Spelar man bra går det att försörja sig via spel i Europa utan att åka till USA.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-09
TournyttDP World TourLadies European TourLinn GrantSebastian SöderbergVolvo Car Scandinavian Mixed
Rulla till toppen