Svensk Golfs reporter Roger Andersson spanar runt på Vasatorps Golfklubb under fredagsronden i Volvo Car Scandinavian Mixed. Foto: Tristan Jones/LET, Roger Andersson

Volvo Car Scandinavian Mixed

Utanför repen på Vasatorps Golfklubb

Fotbollsdomare som går caddie, landslagscoach som också är rutinerad tentavakt. Och självklart Per-Ulrik Johansson som delar ut popcorn.

Text: Roger Andersson • 2024-06-07 Uppdaterad 2024-06-07

HELSINGBORG Det börjar med en skur men slutar som oftast i dur. Fredagens duschar av regn gjorde i alla fall utställarna glada som fick många besök. Ryder Cup-hjälten och nu Viasats kommentator, Per-Ulrik Johansson delade i en monter ut popcorn till ungdomar som förmodligen inte har en aning om vem han är.

På rangen möter jag en ung kvinna som med ett leende ser på när boll efter boll matas ut i luften. Ebba Wittström tillhör sjukvårdspersonalen på Scandinavian Mixed, men arbetar till vardags på barnakuten i Helsingborg. Hon kunde lika gärna varit en av spelarna. Ebba gick riksidrottsgymnasiet och spelade regelbundet på LETAS, undertouren till Ladies European Tour (LET), men tröttnade.

– Motivationen försvann och det var mycket som var jobbigt med ekonomi och resor. Men när jag står här så blir jag ju grymt sugen förstås. Så det kanske inte är försent att ändra sig?

Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand har många strängar på sin lyra. I början på veckan agerade han tentavakt när en av våra duktigaste amatörer, Meja Örtengren fått ledigt från skolan för att spela den här och förra veckans tourtävlingar. Villkoret för ledigheten var just att provet skulle genomföras. För sex år sedan gjorde han samma sak på samma plats, då hette eleven Frida Kinhult.

I publiken hittar vi en kille som nog inte kommer att komma ihåg så mycket av sin första golftävling. Han heter August Laurén och är bara tre månader. August gillar att sova och det har han gjort duktigt under dagen så mamma Ida och pappa Alexander kunde kolla in golfen.
– Vi älskar ju golf och jag är kollega med Jesper Svenssons fästmö så vi följer honom idag. Vi bor i Uppsala vanligtvis och det gör ju Jesper också, men Idas familj är från Ängelholm, så bra kombo. Vi följer Jesper i hans tävlingar, men live ser vi inte golf så ofta, men det har varit en trevlig dag. Tufft att dra vagn, annars jättebra arrangemang.

På ett av de första hålen passerar en man som jag så många gånger blivit upprörd över i tv-soffan och förmodligen även idiotförklarat. Han heter Mike Dean och är en av Premier Leagues mest rutinerade och meriterade fotbollsdomare. Men som den Arsenalsupporter jag är hade jag alltid en känsla av att Dean var vår 12:e motståndare. På Vasatorp går han caddie för Lydia Hall. Dean, som pensionerade sig från fotbollen, har gjort några inhopp på bagen för Lydia tidigare, bland annat på AIG Women’s Open.

Isabella Deilert tävlar på LET och amerikanen Sean Crocker på DP World Tour, är sambos och aldrig mötas de två…

Jo, i Volvo Cars Scandinavian Mixed sker det ju faktiskt. Men Sean vann den kampen ganska enkelt då Isabella hade två tuffa dagar och missad kvalgräns. Jag glömde fråga om det fanns en intern vadslagning om att slippa städa och diska under en månad eller så.

Vi hittar också nästa generation proffs, ett gäng lovande unga amatörspelare som får en clinic, en rundvandring med info hur tourerna sköts och fungerar samt kolla golf förstås. Kanske är det några av dessa som återfinns på ledartavlan om några år.

Som gammal musikfestivalchef så måste man ju alltid följa musiken. Jag går därför bort till det 17:e hålet, partyhålet där publiken – och spelarna – får höra lite sköna rytmer och där man förutom just 17 även kan se inspelet på åttonde hålet och ta både förtäring och förfriskning. När jag är på väg vidare tycker jag mig höra Joey Negros Salsoul Strut med Everyman.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-07
TournyttDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen