Amatörspelaren Meja Örtengren och landslagscoachen Fredrik Wetterstrand under ett inspelsvarv på Vasatorp. Foto: Göran Söderqvist

Volvo Car Scandinavian Mixed

Så förbereds spelarna för övergången till proffs

Spelarnas mentala träning i Svenska Golfförbundets regi.

Text: Roger Andersson • 2024-06-06 Uppdaterad 2024-06-06

”Det är tufft på touren” är ett begrepp som lite skämtsamt används i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Faktum är att det är tufft på touren. Fyra svenska proffsstjärnor berättade igår om ensamhet och baksidan av det ibland glamourösa proffslivet.

Genom landslagsverksamheten och Performance Team i Svenska Golfförbundets regi så förbereds spelare på många saker, bland annat det som kallas karriärövergång. Exempelvis vid steget från amatör till proffs, från spel i Sverige till spel i Europa eller till någon av tourerna i USA. I den rådgivningen ingår att bli mentalt förberedd för ett annorlunda och i många fall tuffare liv i kappsäck.

Jonnie Eriksson arbetar med just karriärövergång bland herrspelarna. Fredrik Wetterstrand är hans motsvarighet på damsidan. Till deras hjälp finns Performance Team med bland annat Peter Östlund och Marcus Börjesson som på herr- respektive damsidan jobbar med mentala frågor.

Handlar det om att ta sin golf till nästa nivå som ska vara lagom mycket svårare, inte för enkelt men inte för tufft?

”Det är många val som ska göras när du är ung och ska bli yrkesman inom golf. Inte minst handlar det om livet som kringresande, att ständigt vara på resande fot och passa in i tourmiljön. Vi kan ju se data hur bra spelare är och med den hjälpen försöker vi matcha in dem på rätt nivå så att de inte får för mycket stryk och tar för lång tid att avancera. Blir de bättre eller sämre som proffs när de inte har tid att träna och sköta sig på det sätt som behövs, var ska de bo för att vara optimalt”, säger Jonnie Eriksson.

Jonnie Eriksson tillsammans med Vincent Norrman. Foto: SGT

Vad är det spelarna tror sig veta men som ni kan be dem tänka till på?

”Alla spelare har sina egna nätverk och viktigt är att det där redan görs ett jäkla bra jobb. Så bistår vi med resurser, experter och hjälp när det behövs. Mentala frågor inbegriper ju saker som hur stress hanteras, familjesituationer, eller hur spelaren ska kunna resa 30 veckor och saknar pengar. Eller hur relationer med tränare och vänner ska fungera. Reagerar spelare annorlunda i motgång? Det är en viktig fråga vi jobbar mycket med”, konstaterar Jonnie Eriksson, som nu leder ett projekt med stöd av Sveriges Olympiska Kommittés (SOK), benämnt Olympisk Offensiv Golf.

Fokus ligger på just coachande vägledning för herrspelare som i unga år tar steget från amatör till proffs. Hur sätter man ihop ett team med rätt personer och funktioner för att göra karriärövergången både smidig, bra och leda uppåt till världselit. Mental rådgivning är en viktig del som lyfts tillsammans med exempelvis kost, fysik, teknik och ekonomi.

Åtta spelare har valts ut som start. Det är Jesper Svensson, Tim Widing, Adam Blommé, David Nyfjäll, Hugo Townsend, Pontus Nyholm, Adam Bergström och Tobias Jonsson.

En liknande satsning för damerna inleddes för några år sedan, då med fokus på ett boende och träningsmöjligheter i Arizona, USA.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-06
TournyttFredrik WetterstrandJonnie ErikssonScandinavian MixedSwedish Golf TeamTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen