Xander Schauffele vann årets upplaga av PGA Championship efter en hård kamp med Bryson DeChambeau Foto: Getty Images

PGA Championship

Schauffele äntligen majorsegrare

"Alla i mitt team vet hur envis jag kan vara"

Text: Martin Strömberg • 2024-05-20 Uppdaterad 2024-06-24

I sin 28:e majorstart fick äntligen Xander Schauffele sin första riktigt stora seger. 30-åringen från San Diego har haft tolv topp tio-placeringar och två andraplatser i majors men den här söndagen på Valhalla GC var det ingen som kunde stoppa Schauffele, som fick lyfta The Wanamaker Trophy mot skyn.

Många försökte. Bryson DeChambeau inledde furiöst och tack vare sina långa drives hade han ofta wedgar in mot greener där andra slog mellanjärn. DeChambeau gick runt bogeyfritt på 64 slag (-7) och stannade på 20 under par, men den här dagen räckte inte ens det.

Norrmannen Viktor Hovland tog sig till 19 under par efter 13 hål och var uppe i topp. Han hade sedan bra birdiechanser på alla hål in men inget ville gå i. När Hovland sedan treputtade sista green från kort avstånd fick han nöja sig med en ensam tredjeplats på 18 under par.

Det här var Xander Schauffeles dag. På sista tee visste han att han behövde en birdie för seger. Ett par skulle tvinga honom ut i ett ovisst särspel mot DeChambeau.

– Det var ingen lockande tanke att spela 18 igen med Bryson, det hade inte varit kul för mig. Jag visste vad jag behövde göra och det är en skön känsla att jag lyckades. Jag har kämpat länge, att inte vinna på några år har gett mig tålamod, och alla i mitt team vet hur envis jag kan vara. Jag minns att jag såg sista putten bryta vänster och att den tog i hålkanten, men jag tittade rakt upp i himlen och hörde jublet och då förstod jag att den gick i, sa Schauffele efter att segerputten rullat i från knappt två meter.

Schauffeles seger gav drygt 35 miljoner kronor och säkrar dessutom med största sannolikhet en plats i det amerikanska laget till OS i Paris i sommar. Något som varit ett av Schauffeles stora mål. Han är titelförsvarare från Tokyo.

Alexander Norén blev bästa svensk på delad tolfteplats efter en fin slutrond på 65 slag. Norén var tolv under par och nio slag bakom Schauffele.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-05-20
TournyttAlex NorénBryson DeChambeauPGA ChampionshipTournyttValhalla GCViktor HovlandXander Schauffele
Rulla till toppen