Alexander Norén stod för en bra insats i PGA Championship. Foto: Getty Images

MajorTempen: ”Lågan brinner fortfarande”

Vi tar tempen på årets andra herrmajor.

Text: Martin Strömberg • 2024-05-20 Uppdaterad 2024-06-24

Glödhet

Xander Schauffele. Efter mängder av goda försök fick äntligen Schauffele stå som segrare i en major. Han spelade hem PGA Championship på Valhalla GC efter en imponerande 65-rond som innehöll en hel del utmaningar. Schauffele redde upp alla. Trots en bogey på birdiehålet 10 lyckades han vända tillbaka och efter en mäktig parräddning på hål 17 gjorde han den nödvändiga segerbirdien på sista hålet. Det kändes helt rätt att Schauffele vann.

Het

Bryson DeChambeau. Man kan tycka mycket om Bryson DeChambeau men ingen kan neka till att han är en gudabenådad spelare när han är påslagen. Att se honom stå med wedge in på hål där normala spelare slår järnsex måste vara oerhört jobbigt för hans medspelare. Den avslutande 64-ronden var med mersmak och med lite vassare puttning hade han vunnit, nu tog han en meriterande andraplats.

Varm

Viktor Hovland. Efter lång frånvaro gjorde Viktor Hovland en imponerande insats på Valhalla GC. Han slutade tvåa i fjol i PGA Championship och i år blev det en tredjeplats. Han var uppe i topp efter 13 hål och med lite stolpe-in hade det mycket väl kunnat bli en seger. Puttarna ville inte i på slutet men Hovland lämnar förhoppningsvis Kentucky rejält mycket starkare än när han kom dit.

Alexander Norén. Norén blev bäste svensk på delad tolfteplats och klättrade ordentligt sista dagen på Valhalla efter en bogeyfri 65-rond. Tolfteplatsen är hans fjärde bästa placering i en major någonsin, han har en delad sjätteplats i The Open 2017 som bäst, och han är med raketfart på väg in bland de 50 främsta på världsrankingen igen. Lågan brinner fortfarande hos Norén som kanske kan hitta tillbaks till formen han hade under 2016–2017 igen.

Ljummen

Collin Morikawa. Många trodde mycket på Morikawa inför sista ronden men väl där hände inte mycket. Efter 14 raka par kom en bogey på hål 15 innan han lyckades göra sin enda birdie sista dagen på avslutningshålet. Den här dagen ville inte puttarna gå i för Morikawa som delade fjärdeplatsen till slut.

Kall

Jon Rahm. Kom in som en av huvudfavoriterna i PGA Championship men fick lämna tävlingen halvvägs. Det var första gången sedan 2019 som Rahm missade kvalgränsen i en major och spanjoren såg allt annat än harmonisk ut på Valhalla.

Iskall

Wyndham Clark. Det var många profiler som missade kvalgränsen – Tiger Woods, Phil Mickelson, Jon Rahm, Ludvig Åberg, Matt Fitzpatrick… Men att världsfyran och regerande U.S. Open-mästaren Clark, som varit nästan varit säkerheten själv den här säsongen, missar kvalgränsen i både The Masters och nu i PGA Championship väcker återigen frågetecken om amerikanens psyke under majortävlingar. På tio majorstarter har det blivit sex missade kvalgränser, en seger och därefter en delad 33:e plats som bäst.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-05-20
TournyttAlexander NorenBryson DeChambeauCollin MorikawaPGA ChampionshipPGA TourValhalla GCViktor HovlandXander Schauffele
Rulla till toppen