Tiger Woods önskar att spelet var vassare men tror fortfarande att han har kapacitet att vinna golftävlingar. Foto: Getty Images

PGA Championship

Tre saker från Tiger Woods presskonferens

Ryder Cup, PIF-förhandlingar och det egna spelet. 

Text: Olof Åsgård • 2024-05-15 Uppdaterad 2024-05-15

Tiger Woods presskonferens inför PGA Championship på Valhalla Golf Club blev som vanligt en väldigt lång tillställning och de amerikanska journalisterna stod för minst varsin ”Tiger, this is a two part question”
Här stormkokar vi ner innehållet till tre punkter. 

Ryder Cup-kapten?

Efter The Masters satte sig Tiger Woods, 48, ner med PGA of America-bossen Seth Vaugh för att prata om möjligheten att Woods utses till kapten för USA i nästa års Ryder Cup.
Woods uppger att inget är klart än.
– Vi pratar fortfarande. Det finns inget som har bekräftats ännu. Vi jobbar fortfarande på hur det skulle kunna se ut. Och om jag har tid att göra det eller inte. Jag ägnar så mycket tid åt det vi gör med PGA Tour, jag vill inte ta rollen som kapten om jag inte kan göra det fullt ut.

Flera namn har tackat nej med motiveringen att det är upp till Tiger Woods om han vill bli kapten eller ej. Så om Woods inte tycker att han har tid så finns det gott om kandidater, däribland Stewart Cink, Fred Couples och Steve Stricker.
Samtidigt som USA fortfarande står utan härförare så har Europa återanställt Luke Donald som i sin tur har behållit Thomas Björn och Edoardo Molinari vid sin sida. Européerna har även varit på studieresa och besökt blivande Ryder Cup-banan Bethpage Black utanför New York. 

PIF? ”Jag antar att fansen är lika trötta som vi”

Än så länge finns inget ljus i tunneln i PGA Tours förhandlingar med PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League). 
Tiger Woods är i allra högsta grad med i samtalen eftersom han sitter med i PGA Tours spelarråd.
Under tiden som inget avtal har kommit till stånd har det hänt massor i de egna leden hos PGA Tour. Rory McIlroy ville återvända till spelarrådet men blev nedröstad. Någon dag senare hittades en ny lösning och en ny specialkommitté med Rory McIlroy, Tiger Woods och Adam Scott tillsattes. Kommitténs enda uppgift är att ta en aktiv roll i förhandlingarna. Några dagar efter det så valde Jimmy Dunne att lämna sin plats i PGA Tour Policy Board med omedelbar verkan. Motiveringen var att Dunne anser att hans roll blivit totalt överflödig och att det inte sker meningsfulla framsteg i samtalen.

Tiger Woods fick mängder av frågor på ämnet.
– Det var lite förvånande att han (Dunne) avgick igår och hur det hela gick till. Det han har kunnat göra för PGA Tour har varit fantastiskt, kommenterade Woods.

Jimmy Dunne menade också att hans roll var onödig eftersom spelarna är fler än de oberoende ledamöterna. Det tycker Woods är helt i sin ordning:
– PGA Tour är för spelarna och av spelarna. Så vi har ett stort inflytande. Vi försöker göra PGA Tour så bra som den kan vara, dag ut och dag in. Det är en av anledningarna till att vi har olika argument och att vi har oenighet, men vi vill göra det som är bäst för alla. Utan den typen av konflikter tror jag inte att framstegen skulle ske.

Hur själva samtalen med PIF går säger Woods att det sker framsteg, men att det finns mycket kvar att göra.
– Det förändras från dag till dag. Har det skett framsteg? Ja. Men det är en pågående förhandling och vi har mycket arbete framför oss i den här processen. Vi tar steg framåt, det kanske inte är jättesteg, men vi tar steg.
– Jag antar att fansen förmodligen är lika trötta som vi är på att inget handlar om golfspelet eller spelarna längre. Allt handlar om vad LIV gör, vad vi gör, spelare som kommer tillbaka, spelare som lämnar. Fansen vill bara se oss spela tillsammans. Hur vi kommer dit… det återstår att se.

Det egna spelet och chanserna i PGA Championship

Det började bra i The Masters i april och Tiger Woods slog rekord för antal klarade kvalgränser i rad (24). Men under helgen tappade den 15-faldige majorvinnaren och slutade till sist på 60:e plats (sämsta placeringen i The Masters som proffs om man inte räknar att han bröt fjolårets upplaga).

Inför PGA Championship känner sig 48-åringen i bra fysisk form men önskar att han kunde tävla mer för att hålla tävlingsnerverna vid liv.
– Min kropp mår bra. Jag önskar att mitt spel var lite vassare. Jag har inte många tävlingar i ryggen, så jag måste förlita mig på mina träningspass och få saker gjorda antingen hemma eller här på plats. Men i slutändan måste jag vara redo mentalt och fysiskt på torsdag. En av anledningarna till att jag kom hit i söndags var för att jag skulle hinna bocka av arbetet som jag måste göra med att kartlägga greener. Jag måste få allt det gjort tidigt, så att jag sedan kan fokusera på att spela mig in i tävlingsform.

Även om Woods inser att han inte kommer optimalt förberedd till majortävlingarna nuförtiden så har han inte gett upp hoppet om att vinna. 
– Jag känner fortfarande att jag kan vinna golftävlingar. Jag känner fortfarande att jag kan slå slagen och känner att jag fortfarande har kontroll runt greenerna och att jag kan putta. Jag behöver bara göra det under alla fyra dagar, inte bara under två som jag gjorde på Augusta.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-15
TournyttPGA ChampionshipTiger WoodsTournyttValhalla GC
Rulla till toppen