Vem får lyfta The Wanamaker Trophy i år? Arkiv: Getty Images

PGA Championship

Fem saker att veta om PGA Championship

Dags för den 106:e upplagan av majortävlingen.

Text: Olof Åsgård • 2024-05-14 Uppdaterad 2024-05-15

106:e upplagan 

PGA Championship spelas i år på Valhalla GC i Louisville, Kentucky. Det är fjärde gången som majortävlingen spelas här – 1996, 2000, 2014. Banan öppnade för spel 1986 och designades av Jack Nicklaus.
Årets upplaga är den 106:e. Första gången tävlingen spelades 1916 så vann engelsmannen Jim Barnes på Siwanoy, New York. 

16 under par

2014 var senast PGA Championship spelades på Valhalla. Då segrade Rory McIlroy på 16 under par, ett slag före Phil Mickelson. Det var McIlroys andra titel i PGA-mästerskapet, hans fjärde majorseger totalt i karriären och är fortfarande den senaste som han vunnit.
Regerande mästare är Brooks Koepka som vunnit tre gånger (fem majorsegrar i karriären). 
Tiger Woods har vunnit fyra gånger och finns med i fältet i år. Jack Nicklaus och Walter Hagen har vunnit PGA Championship fem gånger var, flest genom tiderna.  

20 golftränare spelar

Förutom att världseliten är samlad så består en del av fältet alltid av golftränare. De 20 främsta i PGA Professional Championship kvalificerar sig. 
Det är tränarorganisationen PGA of America (och inte PGA Tour) som är arrangör för PGA Championship.
Förra året stod tränaren Michael Block för en mindre succé och blev en storfavorit bland fansen. Block stod bland annat för ett HIO sista ronden och slutade till slut delad 15:e. 

Länge matchspelstävling

PGA Championship var en matchspelstävling fram till 1958. Då övergick man till 72 hål, slagspel.
Det var TV-bolagen som pressade PGA of America att ändra formatet eftersom de ville säkerställa att en stor grupp med välkända spelare fanns med i toppen sista dagen och inte riskera att två okända möttes i en final som ingen brydde sig om.

Wanamaker Trophy

Den som vinner får lyfta The Wanamaker Trophy som är köpt av och döpt efter golfspelaren och affärsmannen Rodman Wanamaker (1863–1928) som var med och bildade PGA of America 1916. Trofén väger 12 kg och har varit med om mycket genom åren. Walter Hagen slarvade bort trofén på 1920-talet och den var spårlöst försvunnen i några år. Till slut hittades den 1930 i en källare på fabriken i Los Angeles som tillverkade Hagens klubbor. 
Vinnaren får därför en mindre replika att ta med sig hem medan Wanamaker Trophy måste återlämnas i säkert förvar.  

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-14
TournyttPGA ChampionshipPGA of AmericaTournyttValhalla GC
Rulla till toppen