2023 blev ett fantastiskt svenskt tourår. Foto: Getty Images/LET

Golfåret 2023

TourTempen special: Årets bästa svenskar

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-25 Uppdaterad 2023-12-29

Glödhet

Ludvig Åberg. Ja, vad kan man säga. Ett år där Åberg tagit steget från collegelagets gemensamma träningar till att kliva upp på tee i Ryder Cup ihop med Victor Hovland för att rekordkrossa världsettan Scottie Scheffler och Brooks Koepka i foursome. Vägen har kantats av segrar på de största herrtourerna på båda sidor av Atlanten och en stabil promenad upp till världsrankingens 29:e plats.

Linn Grant. Fick till slut börja tävla på amerikansk mark igen och kunde därefter bocka av karriärens första LPGA-seger. Grant hann också med att plocka hem ytterligare en på Ladies European Tour också (femte i karriären). Solheim Cup-debuten klarades av med framgång, där det blev seger för Europa. Grant seglade också upp som Sveriges bästa spelare på världsrankingen och är 18:e i världen när vi stänger 2023. Respekt!

Vincent Norrman. 25-åringens mäktiga säsong har hamnat lite i skuggan av kompisen Ludvig Åbergs framfart. Men Vincent Norrman har minst sagt gjort avtryck i golfvärlden under sitt starka rookiår på PGA Tour, där han segrade i Barbasol Championship (PGA Tour och DP World Tour). Det blev ytterligare en titel i Horizon Irish Open (DP World Tour) efter en sanslös slutspurt sista ronden. Norrman kan inte vara något annat än nöjd när 2023 snart är ett minne blott.

Het

Maja Stark. En seger på Ladies European Tour och många fina placeringar under året på LPGA Tour. Stod också för en strålande insats i Solheim Cup-debuten när Europa behöll bucklan. Vi är väldigt nyfikna på vad som väntar Stark under 2024.

Alexander Björk. Det enda som saknades var en seger under Björks strålande säsong på DP World Tour. 33-åringen spelade så pass bra att Ryder Cup-kaptenen Luke Donald tyckte att han förtjänade ett telefonsamtal. Det blev inget Ryder Cup-spel men gesten ska ses som positiv. 2024 får vi följa Björk på PGA Tour, efter att han plockat ett av de kort som fördelades ut via DP World Tours ranking.

Simon Forsström. Seger i kvalskolan 2022 och ut på första fulla året på DP World Tour. Där stod 34-åringen för en mycket väl godkänd insats och bärgade karriärens första stora seger (Soudal Open). Året slutade med en hedervärd 56:e plats i Race to Dubai Rankings.

Varm

Jesper Svensson. Vann en Challenge Tour-tävling och kvalificerade sig för spel på DP World Tour. Där har han tre tävlingar i ryggen redan och kommit tvåa som bäst. När kalenderåret 2024 börjar så är Svensson nia på Race to Dubai Rankings. 

Johanna Gustavsson. Vann till slut på Ladies European Tour och blev bästa svenska på Race to Costa del Sol (7:a). Förhoppningsvis innebär segern att Gustavsson kliver in med ännu större självförtroende i 2024 års säsong. 

Adam Blommé. Precis som kompisen Jesper Svensson så vann Blommé en Challenge Tour-tävling och spelade till sig rättigheter på DP World Tour. De blir båda intressanta att följa framöver. 

Ljummen

Sebastian Söderberg. Det radades upp fina placeringar på DP World Tour under året. Ja, Söderbergs säsong saknade egentligen bara det där lilla extra. Förhoppningsvis lossnar det rejält för 33-åringen nästa år. 

Jens Dantorp. Precis som för Söderberg så hade Dantorp behövt lite mer tur och en extra växel att lägga i. Men det blev en klart godkänd säsong innehållandes en andraplats och två tredjeplatser. Bli inte förvånad om 34-åringen tar karriärens första DP World Tour-seger 2024.

Caroline Hedwall. Underskatta aldrig rutinerade rävar. Hedwall stod för en helt okej säsong på Ladies European Tour men hennes resultat ska normalt inte ge ett wild card till Solheim Cup. Sådant struntar kapten Suzann Pettersen i och tvekade aldrig på att ta ut Hedwall i laget. Svenskan svarade med att vända sin singelmatch från underläge till seger och säkrade därmed en enormt viktig europeisk poäng. 

Anna Nordqvist. Nio placeringar bland de 20 bästa under ett minst sagt mycket prövande och omskakande år.

Andra ljumna spelare:

  • Alex Norén. Trög vår, bättre höst. Det går åt rätt riktning.
  • Madelene Sagström. Helt okej säsong, men har mer att ge. Lär vara revanschsugen 2024. 
  • Henrik Stenson. 13:e plats i The Open Championship ska absolut inte förbises samtidigt LIV-säsongen får ses som okej. Men självklart förväntas mer av Stensons djupa kapacitet. 
  • Linnea Ström. Stort kliv framåt i utvecklingen.
  • Frida Kinhult. Stämmer spelet i fyra ronder så blir hon svårslagen.
  • Sara Kjellker. Visar potential. 
  • Tim Widing. Blir kvar på undertouren Korn Ferry Tour men knackar på dörren till PGA Tour.  
  • Kristoffer Broberg. Knöt näven och drog vagnen rutinerat under kvalet till DP World Tour där han säkrade spelrättigheter för 2024. 

Iskall 

Ingen. Det finns såklart svenska spelare som inte riktigt levererade efter våra och sina egna förväntningar. Men sammantaget blev ju 2023 ett fantastisk svenskt tourår där många spelare på olika nivåer och tourer tillsammans stod för några av de mest spännande insatserna på länge.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-25
TournyttGolfåret 2023Linn GrantLudvig ÅbergTournyttTourTempenVincent Norrman
Rulla till toppen