Rory McIlroy tar ett steg tillbaka. Foto: Getty Images

McIlroy lämnar tung PGA Tour-roll

Varit framstående spelarrepresentant under turbulenta tiden.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-15 Uppdaterad 2023-11-15

Rory McIlroy har skickat ett brev till alla medlemmar i PGA Tour Policy Board där han meddelar att han slutar som medlem i rådet, där McIlroy varit en av sex ”spelardirektörer”.

Under tiden som han varit medlem har han varit spelarnas ansikte utåt under en turbulent tid och en stark röst mot nystartade LIV Golf.
Han har också varit drivande och länken mellan spelare och styrande i organisationen under stora schemaförändringar och ändrade spelaråtaganden.

När det i juni stod klart att PGA Tour och DP World Tour tillsammans med PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf) skulle arbeta fram en ny affärsmodell för herrarnas världselit, så uttryckte McIlroy att han kände sig som ett ”offerlamm” eftersom han inte informerats om uppgörelsen i förväg.

Anledningarna till att han lämnar rollen är av professionella och privat karaktär. Det meddelar PGA Tour-kommissionären Jay Monahan i ett pressmeddelande.

– I Rorys avskedsbrev, som han skickade till hela styrelsen, stod det klart att det svåra beslutet togs på grund av professionella och personliga åtaganden. Rorys inflytande har varit avgörande för att forma tourens framgång, och hans vilja att eftertänksamt uttrycka sina åsikter har varit särskilt betydelsefull. Med tanke på den extraordinära tid och ansträngning som Rory har investerat i touren under denna aldrig tidigare skådade, transformerande period i vår historia, förstår och respekterar vi verkligen hans beslut att hoppa av för att fokusera på sitt spel och sin familj, skriver Monahan.

Nuvarande spelardirektörer är Tiger Woods, Patrick Cantlay, Webb Simpson, Charley Hoffman och Peter Malnati. 
Under dem finns ett spelarråd med 16 spelare, däribland Henrik Norlander, världsettan Scottie Scheffler, Adam Scott och Rickie Fowler.

”Vägen till PGA Tour har alltid funnits där”

Rory McIlroy är på plats i Dubai för veckans DP World Tour Championship. Det står redan klart att han vinner Race to Dubai Rankings (för femte gången i karriären).
Under tisdagens presskonferens nämnde han inget om att han skulle lämna sitt uppdrag för PGA Tour Policy Board, men gav sin åsikt om att de bästa DPWT-spelarna kommer försvinna till PGA Tour nästa år.
Systemet som infördes i år ger topp-10 på Race to Dubai Rankings, och som inte redan har spelrättigheter, en plats på PGA Tour. Alexander Björk är inför tourfinalen på femte plats i den delen av rankingen.

Många kritiserar upplägget och menar att det urholkar DP World Tour.
Frispråkige engelsmannen Eddie Pepperell, rankad 201 i världen, är mycket kritisk och kan inte komma på någon annan affärsverksamhet där man ger bort produkten.
Rory McIlroy är av en annan åsikt och förstår inte varför detta debatteras så mycket just nu då det under lång tid har funnits möjligheter att avancera till PGA Tour där det finns mer pengar att spela om och bättre motstånd.
– Det är en formalisering av vägen som alltid har funnits där. Jag kom in bland de 50 bästa i världen i slutet av 2008, och 2009 skulle jag börja i Mellanöstern och sedan skulle jag till USA och spela Match Play, Honda… Det har alltid funnits där. Det är bara lite mer officiellt. Och tittar du på DP World Tours riktlinjer så står det att touren ska ge professionella golfare möjligheter att spela sin sport, försörja sig, och det finns inget bättre ställe att ha möjligheter och försörja sig på än vad som händer på PGA Tour, sa McIlroy.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-15
TournyttJay MonahanPGA TourRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen