Fransmannen Romain Langasque förstår inte varför stjärnfyllda tourfinalen på DP World Tour har betydligt färre världsrankingpoäng att spela om än det svagare men större startfältet på veckans PGA Tour-tävling. Foto: Getty Images

”Obegripligt” – officiella världsrankingen får kritik

Veckans svaga startfält på PGA Tour, där Åberg och Norén ingår, belönas med fler rankingpoäng än finaltävlingen på DP World Tour.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-14 Uppdaterad 2023-11-14

Den här veckan avslutas höstsäsongen FedExCup Fall på PGA Tour. De som slutar på höstrankingens 125 främsta platser spelar vidare på PGA Tour nästa år. 
Fem svenskar finns i fältet under The RSM Classic – Ludvig Åberg, Alex Norén, David Lingmerth, Henrik Norlander och Jonas Blixt.
Bästa spelare i tävlingen sett till den officiella världsrankingen (OWGR) är amerikanen Brian Harman, nia i världen, och landsmannen Cameron Young, 18:e i världen.
Totalt 16 av fältets 156 spelare är rankade topp 60, inklusive Åberg (53) och Norén (55).

Samtidigt spelas tourfinalen på DP World Tour i Dubai där 50 spelare deltar, däribland Alexander Björk (77:a på OWGR), Vincent Norrman (72), Sebastian Söderberg (147) och Jens Dantorp (182).
På plats är även världstvåan Rory McIlroy, världstrean Jon Rahm och världsfyran Viktor Hovland. Lägg där till världsåttan Matt Fitzpatrick, världselvan Tom Kim, världstolvan Tyrrell Hatton och Tommy Fleetwood, 15:e i världen.
Totalt 13 spelare är rankade topp 60. Sämst rankad är spanjoren Nacho Elvira på plats 283. I PGA Tour-tävlingen The RSM Classic har samtidigt 66 spelare sämre världsranking än Elvira. 

Med OWGR:s nya formel, som infördes i augusti förra året, läggs dock mycket större vikt vid storleken på fältet än kvaliteten på fältet.
The RSM Classic har en Field rating på 225.269 och DP World Tour Championship 153.768, vilket gör att den förmodade utdelningen kommer bli att en seger i RSM ger 11 rankingpoäng mer (40 procent) än vid en seger i Dubai. 

Kritiseras

DP World Tour-spelaren Romain Langasque tycker detta är obegripligt och reagerar på X genom att skriva sarkastiskt:
”Ja, men på RSM är det fullt startfält… så svårare att vinna … bla-bla-bla.” ihop med tre clownemojis. 
Fransmannen som är rankad 129 på OWGR finns med i Dubai den här veckan. 

McIlroy för – Rahm emot

När nya sättet att ranka fälten infördes tyckte Rory McIlroy att det var ett mycket mer rättvist system.
Kollegan Jon Rahm tyckte att det var skrattretande och även om han förstod andemeningen med att lyfta fram potentiella kvaliteter i stora startfält så var han av åsikten att om de bästa är på plats så blir tävlingen automatiskt bättre.
– Jag bryr mig inte om vad deras system säger. Jag tror att de har gjort ett misstag. Jag tror att vissa aspekter av det här kan vara fördelaktiga men jag tror att de har devalverat värdet på de bättre spelarna, sa Rahm då.  

Bra och dåligt för svensk del

Ludvig Åberg (53) och Alex Norén (55) får med detta större chanser att ta sig in topp 50 på världsrankingen i veckan (och därmed säkra platser i nästa års majortävlingar). Samtidigt kämpar Vincent Norrman (72) och Alexander Björk (77) mot samma mål i Dubai och de ligger ett par hack bakom sina landsmän och har färre potentiella poäng att hämta. 


Text: Olof Åsgård • 2023-11-14
TournyttAlex NorénAlexander BjörkDP World TourLudvig ÅbergOWGRPGA TourTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen