”Jag har den!” Foto: Getty Images

TourTempen: Misstänkt skogsröjning under segerstriden

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-13 Uppdaterad 2023-11-13

Hetast

Alex Norén. Det ville sig inte fullt ut och återigen finner vi Norén på en andraplats i en PGA Tour-tävling (tredje i karriären).
Men!
Om någon gått fram till den desperat formsökande Norén i april (när han stundtals irrade nere i svinggrottans djupare domäner) och sagt att han skulle sluta tvåa i en tävling senare på säsongen, så hade nog Norén svarat något i stil med ”sluta retas, snälla”.
Helgens andraplats var ett bevis på en karaktär och envishet som få besitter. Norén gör det. Ja, ihop med en närspelsrepertoar som stundtals får det att svartna för ögonen i tv-soffan.

Het

Jens Dantorp. Han hade ingen plats i tourfinalen när förra veckans DP World Tour-tävling Nedbank Golf Challenge startade. Efter två varv såg chanserna mycket goda ut. Tredje ronden gick skåningen fyra över par och allt såg ut att gå i stöpet. Dantorp kom dock tillbaka under fjärde speldagen och säkrade den näst sista platsen i veckans DP World Tour Championship med en avslutande 69-rond. Bra där! 

Sebastian Söderberg. Sjätteplatsen i Nedbank Golf Challenge innebar att 33-åringen avancerade fyra placeringar på Race to Dubai Rankings till 21:a plats. En andraplats och totalt sex topp 10-placeringar har det blivit för Söderberg, som är på god väg att göra sin bästa säsong i karriären.

Varm

Alexander Björk. Efter tre raka missade kvalgränser (fyra senaste sex tävlingarna) kom Björk tillbaka med eftertryck. Detta efter helgens tiondeplats i Nedbank Golf Challenge, vilket innebär att han avancerade upp till sjunde plats på Race to Dubai-rankingen. Än viktigare är att Björk har ena handen på kort nummer fem av tio som ger spel på PGA Tour till nästa år, inför tourfinalen i Dubai som inleds på torsdag.

Linn Grant. Tre bra varv och en halvbra rond räckte till en delad 15:e plats i The ANNIKA förra veckan. Grant är bästa svenska på säsongsrankingen och hade nog varit högre upp än sin 21:a plats om hon fått spela fler tävlingar under säsongen (USA:s covidregler stoppade henne från spel fram till slutet av maj). I veckan är det dags för tourfinalen CME Group Tour Championship. Förhoppningsvis har Grant en växel till att lägga i.  

Sval

DP World Tour. Rory McIlroy vinner DP World Tours totalranking Race to Dubai Rankings. Detta utan att spela Nedbank Golf Challenge och innan veckans tourfinal ens startat.
Nordirländaren McIlroy har spelat nio tävlingar i år som ingått i DP World Tour (fyra majors, en WGC, tre Rolex Series och en vanlig tävling på ”hemmaplan” i Irland).
Att dessa tävlingar har bäst startfält och därmed ger mest poäng är såklart självklart. Men att trean på listan – Adrian Meronk – som vunnit tre tävlingar och slutat topp 15 i nio av sina 23 tävlingar – inte är i närheten av McIlroy i topp är ändå märkligt. Visst, Meronk har inte presterat lika bra i de stora tävlingarna, men han har ändå presterat bäst bland dem som har DP World Tour som sitt hem.
Senast en spelare som huvudsakligen huserade på DPWT vann var Tommy Fleetwood 2017 och dessförinnan Martin Kaymer 2010, Lee Westwood 2009 samt Robert Karlsson 2008.
Ett liknande upplägg som i TOUR Championship på PGA Tour (där poängen görs om till startscorer) kanske vore något för DP World Tour, så att en mer renodlad DPWT-spelare åtminstone har chansen att ta hem totalen?

Iskall

Phachara Khongwatmai och domaren på Asian Tour. Vad gör karln? Det undrade spelkamraterna Cameron Smith och Ben Campbell när Khongwatmai lokaliserat sin boll i ett buskage efter att ha slagit snett på 16:e hålet under sista ronden i förra veckans Asian Tour-tävlingen Hong Kong Open.
Khongwatmai var i ledning med ett slag och efter att han hittat sin boll följde 15 minuters diskussion med caddie, domare och medspelare. Främst Campbell, som sedermera vann tävlingen, protesterade starkt och anklagade Khongwatmai för att ha brutit av grenar i buskaget. Kameramikrofonen plockade upp Campbell:
”Jag tror vi behöver få hit en annan domare…han har brutit av de här grenarna, titta här, de här har nyligen brutits av. Wow!”
Det blev dubbelbogey för Khongwatmai och kanske var det rättvist att Ben Campbell vann tävlingen, nyzeeländarens största i karriären.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-13
TournyttPhachara KhongwatmaiTournyttTourTempen
Rulla till toppen