Nio svenska spelare finns på plats på Infinitum Golf för att försöska kvala sig till en plats på DP World Tour Foto: Getty Images/Göran Söderqvist

Nio svenskar i ångestkvalet

En härlig mix av erfarenhet och nya hungriga spelare.

Text: Martin Strömberg • 2023-11-10 Uppdaterad 2023-11-10

Under fredagen inleds sista steget av årets kvalskola till DP World Tour på Infinitum Golf i Tarragona i Spanien. Nio svenska spelare finns på plats och det är alt från rutinerade DP World Tour-segrare till nya, förväntansfulla rookies. Gemensamt för alla är pressen som en kvalskola alltid innebär. Resultatet blir alltid svart eller vitt.

Kristoffer Broberg, 37 år, med två segrar på DP World Tour och Joakim Lagergren, 31 år, med en seger på meritlistan får räknas till gruppen av mest erfarna spelare i startfältet. Broberg har gjort 189 starter på DP World Tour och Lagergren hela 258. Medan de kämpar för ett behålla sin status på DP World Tour försöker unga spännande spelare som Hugo Townsend, 24 år och Oliver Gillberg, 27 år, ta sig uppåt i golfhierarkin. Townsend har rest fram och tillbaks mellan USA och Europa och slutade delad femma i andra steget i kvalskolan till PGA Tour på Walden on Lake Conroe Golf Club i Texas. Nu har han möjligheten att säkra åtminstone spel på DP World Tour nästa säsong.

Det svenska bidraget i veckans kvalskola fylls ut av fem spännande namn. Fredrik Niléhn som efter en stark amatörkarriär imponerade stort som nyblivet proffs 2019 då han slutade etta och tvåa direkt i Winter Series just här på Infinitum (anläggningen hette tidigare Lumine Golf). Kanske kan de goda minnena lyfta Niléhn som har tävlat sparsamt de senaste åren.

Christofer Blomstrand har gjort 48 starter på DP World Tour med en andraplats i Porsche European Open 2018 som bästa resultat. Kanske är det dags för en ny sejour 2024.

Hannes Rönneblad har imponerat i kvalet så här långt och efter 77 slag första ronden slog han till med två kanonronder i helgen och tog sig till finalkvalet som delad 19:e på Fontanals Golf Club.

Mikael Lindberg har kämpat hela säsongen för att slippa kvalskolan men slutade på 142:a plats på Race to Dubai-rankingen. Nu hoppas han behålla kortet via bra spel den här veckan.

Alexander Wennstam slutade på 56:e plats på MoreGolf Mastercard Tour säsongen som gick men har prickat formen bra och har allt att vinna den här veckan på Infinitum Golf.

Total sett en spännande svensk mix av spelare som gett sig själv en möjlighet att spela DP World Tour 2024. Finalkvalet spelas över sex ronder med kvalgräns för de 70 främsta efter fyra dagars spel. De 25 främsta säkrar sedan kortet nästa säsong.

Här hittar ni veckans ledartavlor.


Text: Martin Strömberg • 2023-11-10
TournyttAlexander WennstamChristofer BlomstrandDP World TourFredrik NiléhnHannes RönnebladHugo TownsendInfinitum golfJoakim LagergrenKristoffer BrobergKvalskolanMikael LindbergOliver GillbergTournytt
Rulla till toppen