Keith Pelley, vd DP World Tour. Foto: Getty Images

Varningen: Kan bli böter och uteslutning!

DP World Tour meddelar att alla som tänkt spela LIV Golfs kvaltävling måste ansöka om dispens.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-09 Uppdaterad 2023-11-09

Den 8–10 december spelas LIV Golf Promotions på Abu Dhabi Golf Club. Det är en kvaltävling till nästa års LIV Golf-säsong. Fyra spelare har degraderats till Asian Tour – Jediah Morgan, James Piot, Chase Koepka och Sihwan Kim. Lee Westwood och Martin Kaymer slutade också i den så kallade ”Drop Zone” men eftersom de är lagkaptener så kan de inte falla ur LIV Golf. 

Tre platser står på spel under kvalet, den fjärde fylls av totalvinnaren i Asian Tours International Series.

Vilka som får spela regleras via komplexa kriterier men dörren är öppen för i stort sett alla i toppen av herrarnas proffs- och amatörgolf, däribland många spelare på PGA Tour och DP World Tour. 

PGA Tour har gett en svag tumme upp och tänker inte hindra sina medlemmar från att spela.
DP World Tour tillämpar dock en något mer avvaktande hållning och har skickat ut ett meddelande till spelarna där de som skrivit upp sig för spel på DP World Tour 2024 uppmanas att lämna in en skriftlig ansökan om att få dispens för att spela den konkurrerande kvaltävlingen. Samtidigt spelas DPWT-tävlingen Alfred Dunhill Championship i Sydafrika och det är DP World Tours vd Keith Pelley som kommer avgöra om spelaren får dispens. Spelare som anmäler sig utan att ha fått dispens eller ansökt om sådan, riskerar höga böter och uteslutning. 

Hårdare i tonen

När LIV Golf startades 2022 var PGA Tour strängast gentemot de medlemmar som värvats över. DP World Tour hamnade tidigt i en rättstvist vilket möjliggjorde att LIV-spelare som exempelvis Henrik Stenson och Ian Poulter fortsatt kunde delta i DP World Tour-tävlingar.
När tvisten avgjordes i DP World Tours favör så blev det kraftiga repressalier för spelarna som åkte på miljonböter för varje LIV-tävling de spelat utan dispens från touren (ingen ska ha fått något tillstånd).
LIV-spelarna valde då att avsäga sina medlemskap på DP World Tour för att undvika framtida böter.

Samtal pågår

I juni kom chockbeskedet att PGA Tour och DP World Tour lägger ner stridsyxan och istället ska en ny affärsverksamhet byggas upp tillsammans med PIF (saudiska statens investeringsfond, som bland annat finansierar LIV Golf).
Samtalen ska vara klara till nyår men ska enligt obekräftade uppgifter dra ut på tiden. Fram till dess att ett underskrivet samarbetsavtal ligger på bordet så är det egentligen inget som förändrats och respektive tourer får arbeta efter de regelverk som gäller idag, i DP World Tour säger reglerna att spelarna alltid måste ansöka om dispens att spela tävlingar utanför den egna touren. 

”Inget att tänka på”

LIV-spelaren och tidigare DP World Tour-medlemmen Ian Poulter tycker att det borde vara en självklarhet för alla DPWT-spelare att anmäla sig till LIVs kvaltävling.
– De kommer förmodligen att få böter, men om en spelare tar den chansen, betalar säg 50 000 dollar eller något, och kommer in bland de tre bästa… då kommer du att tjäna minst 1,75 miljoner dollar på 14 tävlingar 2024. Om du är på DP World Tour, då skulle du bli arg för att inte backa dig själv och prova. Det är en annan nivå, sa Poulter till Telegraph i oktober.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-09
TournyttDP World TourKeith PelleyLIV GOlfTournytt
Rulla till toppen