Två dubbelbogey i rad kostar slag och placeringar, men spelar man bra resterande 70 hål så blir det bra i slutändan. Foto: Getty Images

TourTempen: ”Har han ens en lägstanivå?”

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att lyftas fram.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-06 Uppdaterad 2023-11-06

Hetast:

Patrik Sjöland. 52-åringen var en av de bästa svenskarna på DP World Tour i slutet på 90-talet. Han vann två gånger (Italian Open 1998 och Irish Open 2000). 1998 slutade han femma på säsongsrankingen och var topp-50 i världen. Efter 2006 har han spelat sporadiskt och levt ett anonymt tourliv som sedan ett par år tillbaka övergått till en plats på europeiska seniortouren Legends Tour. Och i helgen kom första segern i European Senior Masters där han vann med ett slags marginal och noterades för ett HIO under andra ronden. En riktig golfhjälte! 

Louise Rydqvist. 22-åriga amatören var med och vann Lag-VM-guld 2022 tillsammans med Ingrid Lindblad och Meja Örtengren. Hon vann Johannesberg Ladies Open på svenska touren 2020. Till vardags spelar hon collegegolf på University of South Carolina och är rankad 43:a i världen bland amatörer. I september vann hon collegetävlingen ANNIKA Intercollegiate vilket gav henne en plats i veckans LPGA-tävling The ANNIKA driven by Gainbridge at Pelican där hon får sällskap av bland andra Linn Grant, Maja Stark och världsettan Ruoning Yin. 

Varm:

Ludvig Åberg. Det är oklart om lägstanivån är väldigt hög eller om han ens har en lägstanivå. Vi kan dock konstatera att 23-åringens förmåga att studsa tillbaka är ytterst imponerande. I helgens PGA Tour-tävling var han med i toppstriden men tappade mark när två raka dubbelbogeys ramlade in under tredje ronden. Dagen efter gick han på 64 slag, åtta under par för dagen, och spurtade in sig topp 10 på PGA Tour för tredje gången under sin korta proffskarriär. Sladdar nu in på världsrankingens 53:e plats och är allt närmare den eftertraktade biljetten rakt in i samtliga herrmajors till nästa år.


Challenge Tour-toppen. 45 Challenge Tour-spelare deltog i förra veckans tourfinal, 20 av dem (plus Alex Fitzpatrick som var klar sedan tidigare) fick tourkort till DP World Tour nästa säsong, däribland svenskarna Jesper Svensson och Adam Blommé.
Inför tourfinalen var det extremt jämnt sett till rankingpoängen som spelarna tog med sig in i finalen. Och eftersom det fanns mer poäng än vanligt att spela om så blev det rejäla förflyttningar när allt var klart. Vinnaren av tävlingen, Marco Penge, var 24:a inför och insatsen gav honom totalsegern i Road to Mallorca. Tvåan, trean och en av de två fyrorna var också utanför korten inför tävlingen men klämde sig in topp-20. Svensson (5) och Blommé (6) tappade bara varsin placering. Det här vittnar om att bredden på undertouren är imponerande och att det krävs bra spel hela vägen för att ta sig upp till DP World Tour.  
 

Sval:

PGA Tour, DP World Tour och PIF? Till nyår skulle samtalen och förhandlingarna vara klara och en ny affärsmodell för toppen av herrarnas proffsgolf presenteras. Så verkar det inte bli och rapporter och rykten säger att parterna inte kommer bli överens i tid. Inga officiella kommentarer från de med insyn har kommit, och spekulationerna haglar eftersom inget bekräftas eller dementeras, trots att uppgifterna verkar komma från de egna leden.    

Iskall:

Michael Block. PGA-tränaren fick sina 15 minuter under PGA Championship i maj där han som 46-åring slutade topp-15 och hans historia överglänste alla andra spelare. Vi förstår att han tar alla sponsorinbjudningar han får efter det, men tycker inte att den här grejen börjar vevas någon gång för mycket nu. Förra veckan, medan resten av fältet hade en oavbruten birdiefest, gick Block fyra över par, missade kvalgränsen med nio slag och delade sistaplatsen.  


Text: Olof Åsgård • 2023-11-06
TournyttLouise RydqvistLudvig ÅbergMichael BlockPatrik SjölandTournyttTourTempen
Rulla till toppen