Jesper Svensson och Adam Blommé spelar veckans tourfinal. Foto: Getty Images

Challenge Tour

Så funkar Challenge Tour Grand Final – två svenskar slåss om totalsegern

Jesper Svensson och Adam Blommé på plats för tourfinalen på Mallorca.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-31 Uppdaterad 2023-10-31

29 tävlingar har sedan februari spelats på den europeiska undertouren. Nu återstår endast ett stopp i Challenge Tour-säsongens schema – Rolex Challenge Tour Grand Final supported by the R&A – som spelas torsdag till söndag.
Spelplatsen är Club de Golf Alcanada, Port d’Alcúdia, Mallorca, Spanien. Viaplay och V Sport Golf sänder tävlingen. Klicka här för TV-tiderna.

Bland de 45 spelare i fältet som tagit sig in i tourfinalen är det främst 20 kort till DP World Tour som står på spel. Den som vinner säsongsrankingen Road to Mallorca får kategori 13 på DP World Tour, 2–20 får kategori 14. Oavsett hur någon annan placerar sig i veckan så kommer en vinnare inom plats 1–8 också ta hem hela rankingen, vilket innefattar svenskarna Jesper Svensson och Adam Blommé som återfinns på rankingens fjärde och femte plats.
Totala prispotten är 500 000 Euro, den största på Challenge Tour den här säsongen.
Den som vinner får 640 poäng, vilket innebär att alla 45 spelare har chans att spela till sig rättigheter på DP World Tour inför nästa säsong.

Alex Fitzpatrick, världssjuans Matt Fitzpatricks lillebror, är nia på CT-rankingen men har redan säkrat kortet till DP World Tour nästa år efter bra spel i de DPWT-starter han fått. Det gör att Martin Couvra på plats 46 tar plats i tourfinalen. Om Fitzpatrick fortfarande skulle vara topp-20 efter veckans tävling, så får den som slutar på 21:a plats tourkortet. Ett scenario som dock inte påverkar Svensson och Blommé vilka redan matematiskt säkrat sina DPWT-kort.

Jesper Svensson, 27

Gjorde säsongens första CT-start i slutet av maj i B-NL Challenge Trophy som Upsala-spelaren också vann. Har radat upp fina placeringar sedan dess och är fyra på Road to Mallorca inför tourfinalen efter en seger och  ytterligare fem topp 10-placeringar. Är fyra på rankingen.

Adam Blommé, 27

Har legat topp 10 på rankingen hela säsongen. Sex topp 10-placeringar blev det fram till september då han vann Swiss Challenge efter särspel. Representerar AIK Golf och äntrar finalen som femma på rankingen.

Svenskarna spelar tillsammans i näst sista boll med starttid klockan 09.06 (lokal och svensk tid). De får sällskap av italienaren Lorenzo Scalise som är sexa på rankingen.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-31
TournyttAdam BlomméChallenge TourJesper SvenssonTournytt
Rulla till toppen