Alison Lee spelar bra golf just nu. Foto: Tristan Jones / LET

TourTempen: 61 slag två dagar i rad

I TourTempen listar vi heta spelare och företeelser. Och självklart tar vi även upp sådant som kan förbättras.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-30 Uppdaterad 2023-10-30

Hetast: 

Alison Lee. Tvåa efter förlust i särspel för två veckor sedan i LPGA-tävlingen i Sydkorea. En revanschsugen amerikanska kom till LET-tävlingen i Saudiarabien förra veckan och drog gasen i botten direkt. Lee inledde med 61 slag, följde upp med 61 slag och avslutade med 65 slag, totalt 29 under par på tre ronder och segermarginalen ner till tvåan Carlota Ciganda blev åtta slag.  De två första rondernas sammanlagda score på 122 slag är för övrigt lägst någonsin på Ladies European Tour.

Viktor Hovland. Seger i BMW Championship och TOUR Championship i augusti. Seger med Europa i Ryder Cup och i förra veckan kom fjärde raka för norrmannen när han vann inbjudningstävlingen Oak Tree National Pro Scratch Invitational i Oklahoma. Hovland bildade par med tidigare collegekamraten från Oklahoma State –  Ian Davis – och norrmannen säkrade deras seger genom att gå på 65 slag sista ronden. Prischecken på 12 000 dollar kunde läggas till de 33,5 miljoner dollar norrmanen dragit in under säsongen.
Norrmannen kallar Oklahoma för sitt hem och även om prispotten inte var i samma storlek som han vanligtvis spelar om så var startfältet fullt med spelare från PGA Tour, LIV Golf och Korn Ferry Tour. Däribland Taylor Moore, Robert Streb, Charles Howell III, Peter Uihlein och Matthew Wolff. 

Het:

Hugo Townsend. Skyndar långsamt i skuggan av Åberg, Norrman och Widing. 24-åringen som blev proffs i somras har stått för ett par fina placeringar på Challenge Tour och i förra veckan tog han sig förbi första kvalsteget till nästa års PGA Tour och Korn Ferry Tour. Andra kvalsteget spelas i november och finalkvalet i december. Townsend stod även för en stark insats när första kvalsteget till DP World Tour nyligen avgjordes på Arlandastad, där han bekvämt landade på en solid tredjeplats.

Pernilla Lindberg. På LPGA Tour har det gått trögt och som bäst har Lindberg mäktat med en delad 23:e plats på 20 tävlingar. När hon förra veckan gästspelade på Ladies European Tour blev det en delad sjätteplats för majorvinnaren (ANA Inspiration 2018) och i det starka startfältet visade hon att kapaciteten fortfarande finns.  

Varm:

Sami Välimäki. Det var dags nu. Finländaren vann Oman Open 2020 och har den här säsongen knackat på segerdörren igen vid flera tillfällen. Efter två andraplatser och totalt fem topp 10-placeringar kom till slut segern i helgens Commercial Bank Qatar Masters. 25-åringens andra DPWT-seger i karriären och ett lyft från 30:e till 7:e plats på säsongsankingen. 

Maja Stark. Efter en trög start i LPGA-tävlingen Maybank Championship vände  blad och kämpade sig tillbaka. Blev till slut en 20:e plats under en vecka där spelet inte var på topp hela vägen – vilket är ett styrkebesked i sig.   

Sval:

Alexander Björk. Tvåa bakom Ludvig Åberg i Omega European Masters. Därefter har det blivit fyra missade kvalgränser på fem DPWT-starter. Björks säsong är fortfarande mycket imponerande och han har just nu ett av de tio PGA Tour-korten i sin hand som delas ut via DPWT-rankingen. Nu hoppas vi att svensken får till en bra avslutning under de två tävlingar som återstår av årets säsong.

Iskall:

Kiradech Aphibarnrat. För fem år sedan var thailändaren 29:a i världen. Han har vunnit fyra gånger på DP World Tour men har haft ett par tuffa säsonger. Inte minst i år där han kämpat till sig en delad femte plats som bäst på 19 tävlingar. Han har också missat elva kvalgränser och efter förra veckans respass efter 36 hål stod det klart att 34-åringen tappar kortet. Precis som fransmannen och femfaldige DPWT-vinnaren Alexander Levy.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-30
TournyttAlison LeeKiradech AphibarnratTournyttTourTempen
Rulla till toppen