PGA Tour och DP World Tour utvecklar sitt samarbete genom att erbjuda platser på DP World Tour för spelare som inte kvalificerar sig för nästa PGA Tour-säsong. Foto: Getty Images

DP World Tour ger en livlina åt PGA Tour-spelare

De som faller ur får fulla rättigheter på DP World Tour men få platser i startfälten.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-24 Uppdaterad 2023-10-24

Topp 125 på höstrankingen FedExCup Fall får spelrättigheter på PGA Tour nästa år. Nu står det klart att de som slutar på plats 126 till 200 får fulla rättigheter på DP World Tour nästa år. Det här är en del av tourernas strategiska allians. 
De spelare som väljer att anta medlemskapet på DP World Tour hamnar i en nyskapad kategori – 12. 
Men den kategorin ger bara fem garanterade startplatser varje vecka. Många kan dock få plats genom andra kategorier. 
– När vi ingick vår strategiska allians med PGA Tour i november 2021, var ett av de främsta målen att ge så många möjligheter som möjligt till medlemmar på båda tourerna, och detta är ytterligare ett perfekt exempel på hur detta fungerar, säger David Howell, ordförande i DP World Tours tävlingskommitté. 

Just nu ligger fem svenskar på rätt sida topp 125-strecket – Vincent Norrman (74) och Ludvig Åberg (99) är klara sedan tidigare. De övriga är Alex Norén (85), David Lingmerth (89) och Henrik Norlander (117).
Tre tävlingar återstår av PGA Tours höstsäsong (där endast plats 51 och sämre från ordinarie säsong gör upp om FedExCup-poängen). 

Björk nära PGA Tour

Den strategiska alliansen har sedan tidigare tagit fram ”Ten Cards” som ger PGA Tour-medlemskap för de tio främsta DPWT-spelarna (som inte redan har PGA Tour-kort) på Race to Dubai Rankings i slutet av säsongen.
Just nu är Alexander Björk på femte plats i den delen av rankingen och sjunde plats totalt i Race to Dubai Rankings.
Tre tävlingar återstår att spela av DP World Tour-säsongen som avslutas med DP World Tour Championship i Dubai 16–19 november.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-24
TournyttDP World TourPGA TourTournytt
Rulla till toppen